Όταν η νοτιοαφρικανική Ascendis Health αποφάσιζε το 2016 να εξαγοράσει την κυπριακή φαρμακοβιομηχανία Remedica, προφανώς ο στόχος της δεν ήταν να την πωλήσει λιγότερο από τρία χρόνια αργότερα. 
 
Ήταν μία εξαγορά στρατηγικής σημασίας από ένα θεσμικό επενδυτή, έστω κι αν η Ascendis ελέγχεται από το επενδυτικό ταμείο Coast2Coast. Δεν είναι τυχαίο που η εξαγορά υποστηρίχθηκε από μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως η Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Barclays και η HSBC. Πράγματι, στο σύντομο χρονικό διάστημα που Ascendis και Remedica βρέθηκαν υπό την ίδια ομπρέλα, τα αποτελέσματα της κυπριακής φαρμακοβιομηχανίας ακολουθούσαν ανοδική πορεία. Ωστόσο, τόσο η Ascendis όσο και ο μεγαλομέτοχος Coast2Coast βρέθηκαν σε δεινή οικονομική θέση τους τελευταίους μήνες, αντιμετωπίζοντας θέματα ρευστότητας και τήρησης των δανειακών τους υποχρεώσεων. 
 
 
Υπενθυμίζεται πως η Remedica εξαγοράστηκε έναντι 170 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 86 εκατ. ευρώ θα καταβάλλονταν σε περίοδο τριών ετών. Υπήρχε επίσης πρόνοια για επιπρόσθετο ποσό αναλόγως της απόδοσης της εταιρείας. Τα 46 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ascendis καταβλήθηκαν τον Αύγουστο του 2017 ενώ το υπόλοιπο ποσό των 40 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί τον Αύγουστο του 2019. Όπως παραδέχεται η εταιρεία στο αναθεωρημένο στρατηγικό της σχέδιο, η καταβολή αυτού του ποσού ενδεχομένως να δημιουργήσει θέμα ρευστότητας για την εταιρεία. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ascendis, η Remedica το 2017 είχε καταγράψει κέρδος μετά φόρων ύψους 14.5 εκατ. ευρώ και καθαρά περιουσιακά στοιχεία 87 εκατ. ευρώ.   
 
Στα ετήσια αποτελέσματα της Ascendis για το έτος που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018, αναφέρεται πως τα έσοδα της κυπριακής θυγατρικής ανήλθαν σε 87 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 29% σε σχέση με το έτος που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2017. Όσον αφορά τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και υποτιμήσεων, ανήλθε για το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2018 σε 28 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017. 
 
Μεγάλωσε απότομα
 
Πέραν της Remedica, η Ascendis τα τελευταία χρόνια προχώρησε και σε άλλες εξαγορές, μεγαλώνοντας σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο οι επενδυτές δεν αντίκρισαν με θετικό μάτι τα μεγάλα ανοίγματα της εταιρείας αφού προκάλεσαν οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα την τελευταία διετία η αξία των μετοχών της να μειώνεται διαρκώς. Οι επενδυτές διέκριναν έλλειψη στρατηγικής, οργανική ανάπτυξη κάτω των στόχων, αποτυχία στη δημιουργία των προσδοκώμενων συνεργειών, υψηλή μόχλευση και προβληματική μετατροπή των πωλήσεων σε πραγματικό χρήμα. Με αυτά τα δεδομένα και υπό την πίεση των δανειστών της, η Ascendis παρουσίασε μία νέα στρατηγική τον Σεπτέμβριο στην οποία υποσχόταν στους επενδυτές πλήρη διαφοροποίηση από τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας και αναγνωρίζοντας αδυναμίες όπως η μη ύπαρξη κοινής επικεντρωμένης στρατηγικής, περιπλοκότητα και ανομοιογένεια μεταξύ των διαφόρων τομέων δραστηριοποίησης της, έλλειψη κοινού οράματος, περίπλοκες δομές για τα προϊόντα της και ελλιπή γνώση των καταναλωτών και πελατών της.
 
Παράλληλα, τον περασμένο Μάρτιο αντικατέστησε τον ιδρυτή και CEO της Karsten Wellner με τον Thomas Thomsen. Σ’ αυτά τα πλαίσια, η εταιρεία προχώρησε το προηγούμενο διάστημα στην πώληση κι άλλων περιουσιακών της στοιχείων όπως τον τομέα της βιο-επιστήμης, αθλητικής διατροφής αλλά και εργοστασιακών μονάδων.
 
Υπό αυτό το πρίσμα, οι μέτοχοι της εταιρείας υποδέχθηκαν θετικά την ανακοίνωση για εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτή για τη Remedica και την ίδια μέρα η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε. Άλλωστε, οι εργασίες της Remedica αντιστοιχούν σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του κύκλου εργασιών της Ascendis. Τυχόν ολοκλήρωση της πράξης, εκτιμάται πως θα δώσει σημαντικές ανάσες ρευστότητας τόσο στην Ascendis όσο και στον μεγαλομέτοχό της Coast2Coast, της οποίας οι τράπεζες πουλάνε συνεχώς ενεχυριασμένες μετοχές το τελευταίο διάστημα.