Μεγάλα έργα κυρίως στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε ψάχνουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση τους τα οποία αν προχωρήσουν θα προσδώσουν νέα δυναμική στην κυπριακή οικονομία.
 
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων στα σκαριά βρίσκονται μεγάλα projects εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με αναπτύξεις πολυτελών ξενοδοχείων, κατοικιών, γηπέδων γκολφ κτλ.
 
Το Insider προχώρησε σε μια ανάλυση των μέχρι σήμερα σημαντικών μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα παραθέτει πιο κάτω:
 
Eagle Pine Golf Resort
Είναι μια ανάπτυξη συνολικής έκτασης 700.000 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει γήπεδα γκολφ, boutique ξενοδοχείο 80 δωματίων.
 
 
 
EDEN
Θα περιλαμβάνει πεντάστερο ξενοδοχείο 168 δωματίων, δυο 11όροφους πύργους κατοικιών με 122 πολυτελή δωμάτια και θα το οποίο θα βρίσκεται στη Γεροσκήπου.
 
 
 
 
Zavos Κέντρο Αποκατάστασης
Θα περιλαμβάνει περίπου 100 διπλά δωμάτια 30 τ.μ το ένα, θα έχει ερευνητικό κέντρο, ξενοδοχείο με 30 διπλά δωμάτια 35 τ.μ το ένα, 137 διαμερίσματα και οικίες πολυτελείας καθώς και 42 διώροφες πολυτελείς κατοικίες και θα βρίσκεται στο Φασούρι.
 
 
 
 
Santa Barbara
Εφτά χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο της Πάφου και 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Πάφου, βρίσκεται στο χωριό Αγία Βαρβάρα και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πεντάστερο ξενοδοχείο 170 δωματίων.
 
 
 
 
Cap St George
Δίπλα από τον Ακάμα και το Εθνικό Πάρκο θα αποτελείται μεταξύ άλλων από 150 κατοικίες πολυτελείας με θέα την θάλασσα.
 
 
 
Limassol Greens Golf
Με έκταση 1.400.000 τετραγωνικών μέτρων θα περιέχει 493 πολυτελείς κατοικίες και 233 διαμερίσματα, γήπεδο γκολφ, εμπορικά καταστήματα, προπονητικό κέντρο και πολλά άλλα.
 
 
 
 
Blue Marine
Σε μια έκταση 23,728 τ.μ στην Λεμεσό θα περιλαμβάνει γραφεία υψηλής τεχνολογίας, σύμπλεγμα κατοικιών, μεγάλο γυμναστήριο και εγκαταστάσεις spa.
 
 
 
 
Neapolis Eco City
Θα βρίσκεται στην πόλη της Πάφου και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαμερίσματα, κατοικίες, εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο, ξενοδοχείο και νοσοκομείο.
 
 
 
Limassol Hills Golf Resort
Θα εκτείνεται σε μια περιοχή 1.960.000 τ.μ και θα περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ, ξενοδοχείο boutique με 30 πολυτελή δωμάτια, 121 σπίτια και διαμερίσματα κτλ.
 
 
 
Elea Estate
Κοντά στην πόλη της Πάφου θα έχει έκταση 1.190.000 τ.μ, θα περιέχει ξενοδοχείο boutique, γήπεδο γκολφ αλλά και ένα ολόκληρο χωριό με καφεστιατόρια, γυμναστήριο, πισίνες και μικρά καταστήματα.
 
 
 
AURA
Με ένα ξεχωριστό σχεδιασμό στη βάση μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής το AURA θα είναι ένα πολυώροφο κτήριο συνολικού ύψους 197 μέτρων με 137 κατοικίες, στην καρδιά της Λεμεσού.
 
 
 
Limni Bay
Κοντά στην Πόλη Χρυσοχούς το συγκεκριμένο project θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 2 γήπεδα γκολφ, πεντάστερο ξενοδοχείο, εγκαταστάσεις για ψυχαγωγία και πολλά άλλα.
 
 
Continent Resort
Σε τοποθεσία στην περιοχή της Πέγειας θα εκτείνεται σε μια περιοχή 280.000 τ.μ, θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πολυτελείας, spa, τουριστικό χωριό, εμπορικό κέντρο, πάρκο υψηλής τεχνολογίας, κέντρο αποκατάστασης, οικιστικές αναπτύξεις και αθλητικές εγκαταστάσεις.
 
 
 
Universal Econ Development
Θα εκτείνεται σε μια περιοχή 3.156.000 τ.μ στην περιοχή Ορεινής στην επαρχία Λευκωσίας, θα περιέχει μεταξύ άλλων Κέντρο Υγείας, εκπαιδευτικό κέντρο σχετικό με την υγεία, 121 κτήρια, περιλαμβανομένων εμπορικών καταστημάτων αλλά και καφεστιατόρια.
 
 
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης ανάφερε πως αυτά τα έργα είναι έργα που ξεπερνούν τα 100 και 200 εκατ. ευρώ και λαμβανομένου υπόψη πως οι κυπριακές τράπεζες δεν χρηματοδοτούν αυτή την στιγμή τέτοια μεγάλα projects τα πλείστα εκ των έργων αυτών είναι προς αναζήτηση χρηματοδότησης και επενδυτών. Το άλλο πρόβλημα που υπάρχει όπως ανάφερε είναι κάποιοι περιορισμοί που θέτει το κράτος που καθιστούν μη βιώσιμα κάποια έργα και γι’ αυτό υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση τους. «Το πιο δύσκολο είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης και επενδυτών. Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από διάφορες χώρες αλλά πρέπει να τους πείσουμε πως θα είναι οικονομικά βιώσιμα αυτά τα έργα αν τα χρηματοδοτήσουν», κατέληξε.