Η νοτιοαφρικανική Ascendis Health επέκτεινε τη διαδικασία για πώληση της κυπριακής θυγατρικής της Remedica με στόχο να προσελκύσει κι άλλους πιθανούς επενδυτές. 
 
Η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία θεωρείται καθοριστικό περιουσιακό στοιχείο για την Ascendis που ταλαιπωρείται με προβλήματα ρευστότητας και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση της εταιρείας για το εξάμηνο Ιούλιος-Δεκέμβριος 2018, η προώθηση της διαδικασίας που αφορά τη διάθεση της Remedica αποτελεί βασική προτεραιότητα, σε τέτοιο βαθμό που αν επιτευχθεί τότε ολόκληρη η στρατηγική του Ομίλου θα αλλάξει. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Ascendis πουλά τη Remedica;
 
Υπενθυμίζεται πως η Ascendis που ελέγχεται από το επενδυτικό ταμείο Coast2Coast εξαγόρασε τη Remedica το 2016 έναντι 170 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 86 εκατ. ευρώ θα καταβάλλονταν σε περίοδο τριών ετών. Στις αρχές του 2018 έγινε γνωστό πως υποβλήθηκε προσφορά για εξαγορά της κυπριακής εταιρείας από ενδιαφερόμενο επενδυτή στα πλαίσια της διαδικασίας απομόχλευσης που ακολουθούσε η μητρική για να βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα. Αν και δεν έγινε γνωστό ποιος ήταν ο ενδιαφερόμενος αγοραστής, εντούτοις το άκουσμα της είδησης αντικρίστηκε θετικά από τους επενδυτές και οδήγησε σε άνοδο τη δοκιμαζόμενη μετοχή της Ascendis. Η ανακοίνωση ότι η διαδικασία για πώληση της Remedica θα ανοίξει και για άλλους ενδιαφερόμενους ενδεχομένως να σημαίνει πως είτε το αρχικό ενδιαφέρον που επιδείχθηκε δεν ήταν ικανοποιητικό, είτε τις τελευταίες βδομάδες προέκυψαν κι άλλοι μνηστήρες που ενδιαφέρονται για απόκτηση της. 
 
Πάντως, παρά τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη μητρική εταιρεία τους τελευταίους μήνες, η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να βελτιώνει τα οικονομικά της δεδομένα. Είναι ενδεικτικό πως για την υπό αναφορά περίοδο ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε σε 42.7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 39.2 εκατ ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα, τα κέρδη EBITDA ανήλθε σε 14 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 12.5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Στο τέλος του έτους, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ανέρχονταν σε 281.9 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις σε 294.1 εκατ. ευρώ ενώ το good will σε 99.5 εκατ. ευρώ. 
 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Ascendis διατηρεί δανεισμό ύψους 10 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Κύπρου με επιτόκιο βασισμένο στο Euribor, o οποίος αποπληρώνεται κάθε τρίμηνο. Ο δανεισμός, όπως σημειώνεται, εξασφαλίζεται με κτίρια δίκαιης αξίας 6 εκατ. ευρώ. 
 
Πηγή: Philenews/Insider