Tου Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Η διοίκηση του MYMALL Limassol ανακοίνωσε την Tετάρτη την επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του εμπορικού κέντρου σε δύο μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς του Ισραήλ, με επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε ακίνητα και εμπορικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, πωλήθηκε το 46% του εμπορικού κέντρου της Λεμεσού στις εταιρείες Dorsel (B.A.Z.) Ltd και στην Ari Real Estate (Arena) Investments, μέσω της Limassol Mall Ltd. Η Dorsel (B.A.Z.) Ltd είναι εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους του Ισραήλ. H Dorsel είναι εταιρεία ακινήτων, η οποία δραστηριοποιείται στον εντοπισμό και την αγορά περιουσιακών στοιχείων με απόδοση, καθώς και στην έναρξη και ανάπτυξη έργων στον τομέα των ακινήτων με απόδοση σε βιομηχανικά πάρκα. Αποτελεί δημόσια εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών του Τελ Αβίβ και είναι μέρος του Ομίλου Synel, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους ομίλους οργανωτικής πληροφορικής του Ισραήλ.

Η Ari Real-Estate (Arena) Investments είναι εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους του Ισραήλ. Επενδύει και διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία με απόδοση στο Ισραήλ και αποτελεί δημόσια εταιρεία, εισηγμένη επίσης στο Χρηματιστήριο Αξιών του Τελ Αβίβ.

Στις πρωταρχικές προθέσεις των νέων επενδυτών περιλαμβάνεται η επέκταση του εμπορικού κέντρου, η οποία θα επιτρέψει τη στέγαση περισσότερων καταστημάτων, εστιατορίων και χώρων ψυχαγωγίας, κυπριακών και διεθνών συμφερόντων, με επέκταση 6,500 τ.μ. περίπου. Το υπόλοιπο 54% του My Mall θα ελέγχεται από άλλες 4 κυπριακές εταιρείες και συγκεκριμένα την Tiffany Investments Ltd και την Pearland Investments Ltd, που είναι οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου στο οποίο είναι χτισμένο το MyMall, την AML Malls Holding Ltd, που είναι η εταιρεία χαρτοφυλακίου που κατέχει το 100% της Tiffany και η MIM Services Ltd, που είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το MyMall.

Η στήλη με αφορμή τις μετοχικές αλλαγές στο My Mall σας παρουσιάζει και την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση των υπολοίπων πέντε μεγάλων εμπορικών κέντρων της Κύπρου.

Αναλυτικά:

Mall of Cyprus/Mall of Engomi Λευκωσία

-Ιδιοκτήτρια εταιρεία των δύο εμπορικών κέντρων, στη Λευκωσία, Mall of Cyprus και Mall of Engomi, με άμεση συμμετοχή 99,67% και 99,50% αντίστοιχα, είναι η Atterburry Cyprus.

Nicosia Mall Λευκωσία

– Athienitis Contractors 33,5%

– Όμιλος Ζορπά 16,9%

-Όμιλος Voici La Mode 15,06%

– Classmark Holdings Limited 11%

– Morissona Holdings Limited 11%

– Όμιλος PHC 9,41%

– Υπεραγορά Αθηαινίτης 3,76%

Kings Avenue Mall Πάφος

– Όμιλος Saywear της οικογένειας Χουλιώτη 70%

– Θεόδωρος Αριστοδήμου (Aristo Developers) 30%

Metropolis Mall Λάρνακα

– Όμιλος Acsion, με ιδρυτή τον ελληνικής καταγωγής Κυριάκο Αναστασιάδη 100%

Τα Χρωματιστά Χωριά της Κύπρου

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο χωριό Βουνί, βραβεύτηκαν οι πρώτες κοινότητες που εξασφάλισαν την πιστοποίηση του Υφυπουργείου Τουρισμού “Colourful Villages” (Χρωματιστά Χωριά της Κύπρου). Συγκεκριμένα, απονεμήθηκε πιστοποίηση στις κοινότητες Βουνίου, Καλοπαναγιώτη και Στενής, οι οποίες έτυχαν αξιολόγησης στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Μέσω του προγράμματος “Colourful Villages” επιδιώκεται η αισθητική αναβάθμιση της εικόνας των χωριών, ο περιορισμός της οπτικής ρύπανσης, η διατήρηση της καθαριότητας σε περίοπτα σημεία, η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών και υποδομών, αλλά και η διαφύλαξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, με γνώμονα τον σεβασμό στη βιοποικιλότητα. Τα βραβευθέντα χωριά θα τυγχάνουν σημαντικής προβολής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, από το Υφυπουργείο Τουρισμού, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας τους.

Μεταγραφή για το CIM

Το CIM ανακοίνωσε την πρόσληψη του  Δρ. Μάριου Γεωργίου ως «Director of MBA» από 1η Ιουνίου 2022. Ο Δρ Γεωργίου εργαζόταν σε πολυεθνική εταιρεία για 31 χρόνια, σε διάφορες διευθυντικές θέσεις, εστιάζοντας στην ανάπτυξη νέων διεθνών αγορών σε Αφρική και Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, τα τελευταία επτά χρόνια δίδασκε στο MBA του CIM, Strategic Management και Strategic Marketing και επιτηρούσε φοιτητές στην έρευνα και συγγραφή πτυχιακών εργασιών. To CIM με τις κινήσεις που βρίσκονται στα σκαριά, όπως την προσφορά πτυχίου νομικής από τον φετινό Σεπτέμβριο, δείχνει ότι βάζει τον πήχη ψηλά, παρά τον έντονο ανταγωνισμό.

Το Foody άνοιξε υπεραγορά

Το Foody ανακοίνωσε το άνοιγμα του Foody Market στη Λευκωσία. Το κατάστημα, το οποίο παραδίδει μόνο με delivery, προσφέρει μεγάλη ποικιλία προϊόντων, από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μέχρι είδη καθαριότητας. Το Foody Market είναι διαθέσιμο από τις 08:00 έως τις 23:00, 7 ημέρες την εβδομάδα. Επιπλέον, οι χρήστες του Foody έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν live την εξέλιξη της παραγγελίας τους, από την στιγμή που το κατάστημα λαμβάνει την παραγγελία τους, μέχρι τη στιγμή που φτάνει στην πόρτα τους.

Ανάπτυξη €50 εκατ. στη Μονή

Πράσινο φως άναψε η περιβαλλοντική αρχή για μεικτή ανάπτυξη ύψους €50 εκατ. στη Μονή, στην επαρχία Λεμεσού, στον χώρο όπου λειτουργούσε παλιά τσιμεντοποιείο. Η ανάπτυξη προγραμματίζεται από τη Sarels Ltd και το έργο θα αποτελείται από 7 πολυκατοικίες 4-9 ορόφων και 83 ανεξάρτητες κατοικίες με πισίνες. Θα περιλαμβάνει 6 εμπορικά καταστήματα, spa και κέντρο ευεξίας, παιδότοπο, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκκλησάκι, χώρους πρασίνου, δημόσιο και ιδιωτικό πεζόδρομο, δημόσιο δρόμο πρόσβασης στο τεμάχιο, ιδιωτικούς δρόμους (εσωτερικούς) και βιολογικό σταθμό. H προτεινόμενη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης 320 δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης. Το έργο, σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος, θα χωρίζεται σε δύο μέρη: το νότιο (με εμβαδόν 62.268 τ.μ.), όπου έχουν χωροθετηθεί οι ανεξάρτητες κατοικίες και το βόρειο (με εμβαδόν 29.265 τ.μ.), όπου έχουν χωροθετηθεί οι πολυκατοικίες. Να σημειωθεί ότι για το κάθε κτήριο που περιλαμβάνεται στο έργο έχει υποβληθεί ξεχωριστή πολεοδομική αίτηση, έτσι ώστε να εκδοθούν ξεχωριστές πολεοδομικές άδειες. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν με την έκδοση των σχετικών αδειών και να διαρκέσουν τέσσερα χρόνια.

Carrefour: Άνοιξαν τα πέντε πρώτα καταστήματα στην Ελλάδα με το νέο format

Με τη μέθοδο franchise ξεκίνησε η πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων της Carrefour στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, η αναπτυξιακή στρατηγική του ομίλου, που εμφανίζεται για δεύτερη φορά στη χώρα, προβλέπει να ξεκινήσουν να λειτουργούν τα καταστήματα με το νέο format στην περιφέρεια, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Έχοντας ήδη εγκαινιάσει 2 καταστήματα στη Ζάκυνθο και 3 καταστήματα στη Χαλκιδική, η Carrefour δρομολογεί το άμεσο επόμενο διάστημα τη δημιουργία 7 ακόμη καταστημάτων, σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως η Σαντορίνη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατασκευάζεται το πρώτο εταιρικό κατάστημα της Αθήνας, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας τη διεύρυνση του δικτύου της Carrefour στα αστικά κέντρα. Με στόχο τη δημιουργία 25 καταστημάτων συνολικά για το 2022, το δίκτυο καταστημάτων της Carrefour θα περιλαμβάνει 5 διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τα δεδομένα και τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε τοπικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένου και του Carrefour Flash 10/10, του πλέον καινοτόμου τύπου καταστήματος που θα εγκαινιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για την ώρα, πάντως, δεν έχουν διαρρεύσει οποιεσδήποτε πληροφορίες για πιθανή επιστροφή και επέκταση της γαλλικής αλυσίδας και στην κυπριακή αγορά. Η στήλη θα παρακολουθεί το θέμα και θα σας κρατεί ενήμερους.