Συνέντευξη στον Αντώνη Αντωνίου

Μέσω Teams και από το γραφείο του στο Λονδίνο όπου βρίσκεται ακόμα λόγω κορωνοϊού, διεξήγαμε τη συνέντευξη με τον David Barker, τον πρώτο μη Κύπριο που αναλαμβάνει το πηδάλιο της ΕΥ Κύπρου. Αν και ακόμα εργάζεται εξ αποστάσεως, οι στόχοι του για το μέλλον του συνεταιρισμού στην Κύπρο είναι ξεκάθαροι και συνοψίζονται σε ένα τρίπτυχο: στρατηγικές συνεργασίες, ποιοτικές υπηρεσίες, εργοδότης προτίμησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η στροφή στη Δύση και η φυγή των Ρώσων

Πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό και πως θα επηρεάσει την οικονομία διεθνώς;

Είναι ενδιαφέρον πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πανδημία ανάλογα με τα δεδομένα στη χώρα που ζουν. Αλλιώς βλέπουμε τα πράγματα στο Λονδίνο, όπου όλοι ανησυχούν ακόμη για τον ρυθμό αύξησης  των κρουσμάτων, κι αλλιώς τα βλέπουν οι άνθρωποι σε μία μεσογειακή χώρα όπως η Κύπρος με χαμηλό δείκτη κρουσμάτων.  

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κόσμος δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν πριν μερικούς μήνες. Τόσα πολλά πράγματα άλλαξαν. Όχι μόνο στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά παντού. Οι αυτοματοποιήσεις και η τεχνολογία, παρόλο που όλοι αναγνώριζαν πως είναι το μέλλον και κέρδιζαν σταδιακά όλο και περισσότερο έδαφος, ξαφνικά εκτοξεύτηκαν.

Απ’ όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω πάντως, η Κύπρος ανταποκρίθηκε καλά στη πανδημία και παρά τον αντίκτυπο στον τομέα της φιλοξενίας, θεωρώ πως τα πλεονεκτήματα της χώρας υπερτερούν και θα καταφέρει να εξέλθει αυτής της δύσκολης κατάστασης με επιτυχία.

Άρα πιστεύετε πως η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει σύντομα;

Σε μία χώρα με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην υπάρξει σχετικά γρήγορη ανάκαμψη και ανάπτυξη, αλλά και κάθοδος μεγάλων ξένων επιχειρήσεων. Είμαι σίγουρος πως σύντομα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη χώρα, σε καινούργιους τομείς όπως η ηλεκτρονική εκπαίδευση και η ηλεκτρονική υγεία. Προσωπικά θεωρώ πως θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες σε αυτούς τους τομείς και στο πλαίσιο της ανάληψης των νέων μου καθηκόντων, ευελπιστώ ότι θα μπορέσω να κατευθύνω την ΕΥ Κύπρου προς αυτές τις νέες ευκαιρίες.

Πως εκτιμάτε πως θα επηρεάσει τον δικό σας τομέα η πανδημία;

Σίγουρα οι συναλλαγές τους επόμενους έξι μήνες θα είναι περιορισμένες. Θα υπάρξουν όμως πράξεις σε συγκεκριμένους τομείς το επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος αφορά σίγουρα και την Κύπρο.

Αναφορικά με τα φορολογικά θέματα, ο απώτερος στόχος των εταιρειών παραμένει η προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων.  Ως εκ τούτου, ότι και να γίνει, για παράδειγμα, με τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για αναθεώρηση της συμφωνίας αποφυγής της διπλής φορολογίας, η Κύπρος πάντα θα είναι ένας ελκυστικός προορισμός. Δικός μας στόχος είναι να εργαστούμε με τον επιχειρηματικό κόσμο και το κράτος για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες  που θα κάνουν την Κύπρο ακόμη πιο ελκυστική για διεθνείς εταιρείες.

Απ’ εκεί και πέρα, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες σίγουρα είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας. Για παράδειγμα, η τεχνολογία θα έχει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων κι ένας από τους δικούς μου στόχους, είναι για να βοηθήσω να ανταποκριθούμε σ’ αυτήν την πρόκληση, μέσα από τη διεθνή μου εμπειρία και τεχνογνωσία, έτσι ώστε να στηρίξουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις σε αυτή τη νέα εποχή.

Σ’ αυτήν τη νέα εποχή ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής αποτελεί ικανοποιητικό παράγοντα για να πεισθεί μία εταιρεία να μεταφέρει την έδρα της σε μία χώρα όπως η Κύπρος;

Προφανώς ο φορολογικός συντελεστής είναι ένας σημαντικός παράγοντας αλλά χρειάζονται περισσότερα.

Για παράδειγμα, θα δούμε το λεγόμενο offshoring να μετατρέπεται σε nearshoring κι η Κύπρος μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό λόγω της προνομιακής της θέσης. Η ευκαιρία για τη χώρα να γίνει εξαγωγικός κόμβος υπηρεσιών είναι εκεί. Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, εφαρμόζοντας τους κανόνες του GDPR, της δίνει αυτόματα ένα πλεονέκτημα ώστε να μπορέσει να προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε πολλούς παρεμφερείς τομείς. Νομίζω πως η χαμηλή φορολογία από μόνη της, δεν είναι πλέον επαρκής παράγοντας για να πείσει μία σοβαρή εταιρεία να εγκατασταθεί κάπου.

Σίγουρα δεν θα μπορούμε πλέον να στηριχτούμε στην κάθοδο των ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο και θα πρέπει να αναζητήσουμε εταιρείες από άλλες περιοχές. Κι αυτός είναι ένας άλλος λόγος της παρουσίας μου στην ΕΥ Κύπρου, να λειτουργήσω σαν πρέσβης της εταιρείας αλλά και της χώρας, με στόχο να προσελκύσουμε νέες οικονομικές δραστηριότητες στο νησί.

Με την κάθοδο σας να αναμένουμε κι αλλαγές στην στρατηγική που ακολουθεί η ΕΥ Κύπρου;

Η στρατηγική είναι κάτι μακροχρόνιο και δεν νομίζω να αλλάξει το σκεπτικό με το οποίο εργαζόμαστε: δεν θέλουμε να είμαστε οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος αλλά οι καλύτεροι σε ότι αφορά την ποιότητα υπηρεσιών προς τους πελάτες μας.

Θέλουμε επίσης να καταστούμε ο πρώτος εργοδότης προτίμησης. Θέλω πραγματικά να δείξουμε προς τα έξω  ότι προσφέρουμε ένα ιδανικό περιβάλλον εργασίας, συνεχή εκπαίδευση και ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης. Θα εφαρμόσουμε όλες τις σύγχρονες τάσεις στην αγορά εργασίας όπως ελευθερία εργασίας από το σπίτι, ευελιξία εργασίας στο χρόνο που βολεύει τον εργαζόμενο, δεδομένου ότι τηρούνται πάντα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και οι ανάγκες των πελατών εξυπηρετούνται.

Τα τελευταία χρόνια ο τομέας των συμβουλευτικών υπηρεσιών μεγαλώνει διαρκώς στην ΕΥ Κύπρου. Είναι κάτι το οποίο θα προωθήσετε ακόμα περισσότερο; 

Σίγουρα οι συμβουλευτικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν, ναι. Κατά την άποψή μου, αυτό που λείπει από την Κύπρο όμως είναι άτομα τα οποία μπορούν να παρέχουν στρατηγικές συμβουλές. Διαχρονικά όλες οι Big-4 επικεντρώνονταν στην παροχή κυρίως τεχνικής στήριξης κι’ αυτό είναι καλό και θα συνεχίσει να γίνεται στο μεγαλύτερο βαθμό, αλλά ως ΕΥ, πλέον στοχεύουμε να βοηθούμε τους πελάτες μας σε θέματα στρατηγικής. Να τους καθοδηγήσουμε και να τους συμβουλεύσουμε σε σχέση με το που θα είναι η αγορά σε 4-5 χρόνια, ούτως ώστε να μπορέσουν να θέσουν τους σωστούς στόχους και να εξελιχθούν. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε συμβουλές προς μεγάλους κολοσσούς αλλά και σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα είναι κι αυτός ένας από τους στόχους μου: να παρέχουμε στρατηγική καθοδήγηση σε όλους ανεξαίρετα τους πελάτες μας.

Πιστεύετε πως η Κύπρος θα μπορεί να ωφεληθεί περαιτέρω από τις εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Βρετανίας λόγω Brexit;

Θεωρώ πως όσες επιχειρήσεις αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω Brexit, το έχουν ήδη κάνει, τουλάχιστον οι σοβαρές. Νομίζω η έξοδος εταιρειών έχει σταματήσει. Ωστόσο, η Κύπρος έχει παρόμοιο επιχειρηματικό λειτουργικό μοντέλο, παρόμοιο νομικό σύστημα, χαμηλό κόστος και είναι εντός ΕΕ, άρα μπορεί να υπάρξουν έμμεσες ευκαιρίες.

Η εικόνα που εκπέμπει η Κύπρος σήμερα στο εξωτερικό ως επιχειρηματικός προορισμός, είναι θετική;

Νομίζω η Κύπρος επανέρχεται στην ευρύτερη διεθνή σκηνή. Βλέπουμε για παράδειγμα αμερικανικές εταιρείες να έρχονται στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, είναι καλά τοποθετημένη στην ευρωζώνη και οι επενδυτές την έχουν στο ραντάρ τους. Άλλωστε, η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην προσέλκυση επενδύσεων άρα θεωρώ πως το ενδιαφέρον θα αυξάνεται διαρκώς.

Πιστεύετε ότι οι κανονισμοί και οι ρυθμίσεις έχουν φτάσει στο άλλο άκρο της αυστηρότητας τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας υπερβολικά μεγάλο κόστος στους εποπτευόμενους οργανισμούς;

Εξαρτάται πως το βλέπουμε. Η αλήθεια είναι ότι, την περίοδο της πανδημίας, οι ρυθμιστικές αρχές έδειξαν ανεκτικότητα σε διάφορα θέματα. Για παράδειγμα, στον τραπεζικό τομέα περιόρισαν τις απαιτήσεις τους σε σχέση με το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν ring fence (απομονώνουν) το λογιστικό επάγγελμα, ώστε να ασχολούνται με αυτό μόνο οι επαγγελματίες του τομέα.

Τα επόμενα χρόνια ωστόσο, εκτιμώ πως θα υπάρξουν κύματα νέων κανονισμών μετά τον κορωνοϊό, τα οποία κατά κύριο λόγο θα επικεντρώνονται σε θέματα ανθεκτικότητας. Παραδείγματος χάριν, όπως έχουμε σήμερα τεστ αντοχής για τις τράπεζες, ίσως σε μερικά χρόνια να έχουμε αντίστοιχα για τις εταιρείες τεχνολογίας. Και οργανισμοί όπως η ΕΥ θα έχουν κι εκεί ένα ρόλο να επιτελέσουν καθώς ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μία νέα βιομηχανία.

Έχετε άποψη για το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων;

Σίγουρα τα προγράμματα πολιτογράφησης είναι υπό πίεση. Γνωρίζω ότι εμείς, ως ΕΥ Κύπρου, δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με το θέμα, σε αντίθεση με τους  ανταγωνιστές μας. Επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα στην οποία δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις. Αν και δεν είναι θέμα της δικής μου αρμοδιότητας, είναι ξεκάθαρο πως η ΕΕ θέλει κάποια πράγματα να αλλάξουν και οι χώρες μέλη να επωφελούνται σε παρόμοιο βαθμό από τέτοια προγράμματα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σίγουρα με την κρίση που έφερε η πανδημία και τις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα σχέδια ανάκαμψης και τις διαρθρωτικές αλλαγές με τις οποίες θα πρέπει να συνοδευτούν, τα συγκεκριμένα σχέδια μάλλον θα τεθούν εκ νέου στο μικροσκόπιο.

Μιας και αναφερθήκατε στην ΕΕ, πως νομίζετε πως θα είναι μετά το Brexit και την πανδημία;

Θα είναι όντως ενδιαφέρον να δούμε που πάει η ΕΕ το επόμενο διάστημα. Θα ανοίξει άραγε περισσότερο η απόσταση μεταξύ Βορρά και Νότου; Παραδέχομαι πως δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα αλλά είναι κάτι που θα αναμένω να διαπιστώσω με πολύ ενδιαφέρον. Αν και δεν θα έπρεπε να ρωτάτε ένα Βρετανό για το μέλλον της Ένωσης (γέλια).

Μιλήσατε προηγουμένως για επικέντρωση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, αλλά σίγουρα και η μεγέθυνση του οργανισμού πρέπει να είναι σημαντική για εσάς. Πως θα το επιτύχετε; 

Σίγουρα η μεγέθυνση του οργανισμού είναι σημαντική γιατί είμαστε ένας συνεταιρισμός και θέλουμε να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να δημιουργούμε κέρδη, προκειμένου να πείθουμε νέους συνεταίρους να ενταχθούν σ’ αυτόν.  Παρόλα αυτά, η ποσοστιαία αύξηση των εργασιών δεν είναι η βασική παράμετρος για εμάς. Θα μεγαλώσουμε σίγουρα, αλλά η έμφαση μας επαναλαμβάνω είναι στην ποιότητα. Θέλω να δουλέψουμε με τους μεγαλύτερους και τους πιο σημαντικούς οργανισμούς στην Κύπρο, αποτελώντας τον στρατηγικό τους συνεργάτη. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το πελατολόγιό μας και να συνεργαστούμε περισσότερο και με την κυβέρνηση.

Ποιος ο προσωπικός σας στόχος αναλαμβάνοντας το πηδάλιο της ΕΥ Κύπρου;

Με περισσότερα από 20 χρόνια στην ΕΥ, κάτι που θεωρώ σημαντικό και με χαροποιεί πάντα είναι όταν περπατώ στους διαδρόμους να βλέπω τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τη δουλειά τους και να έρχονται με χαμόγελο το πρωί. Αυτή η διάθεση δίνει κίνητρο στους εργαζόμενους να είναι πιο παραγωγικοί.

Ο σεβασμός στην ισότητα των δύο φύλων, η παροχή ίσων ευκαιριών και η αποδοχή της διαφορετικότητας αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με το βασικότερο μας περιουσιακό στοιχείο, τους ανθρώπους μας. Η διαφορετικότητα είναι απαραίτητο στοιχείο στις ομάδες μας αφού φέρνει μαζί της διαφορετικές οπτικές που οδηγούν σε καινοτόμες ιδέες, φέρνουν θετική αλλαγή και ενδυναμώνουν τις ομάδες μας.  

Στην ΕΥ Κύπρου, θέλουμε επίσης να βοηθήσουμε την Κύπρο να πετύχει τους στόχους της. Kι αυτό θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων των μεγάλων οργανισμών της χώρας, με σκοπό το γενικότερο καλό. Η διαφορά μας πιστεύω από τους υπόλοιπους Big-4 είναι ότι είμαστε οι πιο στενά συνδεδεμένοι παγκοσμίως, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε όλη αυτή την διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία του ομίλου της ΕΥ στην Κύπρο.

Ισχύει ότι βρίσκεστε στην αναζήτηση νέων γραφείων;

Τα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού άλλαξαν τα δεδομένα και στον εργασιακό χώρο. Πλέον, ο σχεδιασμός των χώρων εργασίας, και όχι μόνο το μέγεθος, αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Θέλουμε να εργαζόμαστε ως ομάδες και όχι απλά ως μεμονωμένες μονάδες που κάθονται σε συγκεκριμένα γραφεία. Σίγουρα βέβαια, σε κάποια στιγμή στο μέλλον, θέλουμε να έχουμε κτιριακές εγκαταστάσεις που να εμπνέουν τους ανθρώπους μας και να τους κάνουν να νιώθουν ωραία και να εργάζονται με άνεση. Ας δούμε όμως πρώτα πότε θα τελειώσει η πανδημία και που θα βρίσκονται τα εργασιακά δεδομένα τότε και μετά θα είμαστε σε θέση να λάβουμε τελικές αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κίνα είναι μακριά – Ευκολίες και δυσκολίες για την Κύπρο

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η ΕΥ Κύπρου ήταν για πολλά χρόνια ο ελεγκτής της Τράπεζας Κύπρου και σύντομα της Ελληνικής. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Είμαστε περήφανοι που ήμασταν ο ελεγκτής της Τράπεζας Κύπρου για μεγάλο χρονικό διάστημα και που θα είμαστε πλέον της Ελληνικής Τράπεζας, στα πλαίσια των κανονισμών για αλλαγή των ελεγκτών κάθε κάποια χρόνια. Γνωρίζω καλά τον τραπεζικό τομέα, αφού είναι αυτός στον οποίο ειδικεύομαι. Υπήρξα επίσης και μέλος της ομάδας που στήριξε τους συναδέλφους στην Κύπρο κατά τα προηγούμενα χρόνια, στην προσπάθεια να εξέλθει η χώρα της τραπεζικής κρίσης.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα αναλάβουμε ως ελεγκτές της Ελληνικής Τράπεζας σε μία περίοδο που το σύστημα διέρχεται μια νέα δοκιμασία και εδώ είναι που επιθυμούμε να διαδραματίσουμε ένα μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ρόλο. Θέλουμε να αποτελέσουμε τον στρατηγικό τους συνεργάτη για να καταστούν πιο αποτελεσματικοί, πιο αποδοτικοί αλλά και για να μπορέσουν επικεντρωθούν και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. 

Αυτό που αναμένω σίγουρα, είναι ότι οι τράπεζες τα επόμενα χρόνια θα επιδιώξουν να μειώσουν το φυσικό τους αποτύπωμα και θα ενισχύουν τα ψηφιακά τους κανάλια σε μία προσπάθεια να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.