Θεμελιωμένη από την ίδρυσή της πάνω σε πολιτικές που υπηρετούν τις αξίες ESG

Ολοένα και πιο έντονα δέχονται πιέσεις οι επενδυτές να συμπεριλαμβάνουν στο χαρτοφυλάκιό τους επιχειρήσεις με κοινωνική ευαισθησία και φιλικές προς το περιβάλλον. Για να υλοποιηθεί αυτό, σύμφωνα με μια μελέτη της Capital Group, οι επενδυτές ανά το παγκόσμιο εστιάζουν περισσότερο σε θέματα του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Tο 2022, το 89% των επενδυτών θεώρησαν ότι το ESG είναι σημαντικές στην επενδυτική τους προσέγγιση και με το πέρασμα των χρόνων ο αριθμός αυτός γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.

Υπό το πρίσμα των πρόσφατων αντιπαραθέσεων, όπως η υπόθεση της TotalEnergies ή το σκάνδαλο της Volkswagen που έγινε στο παρελθόν, οι επενδυτές επιλέγουν να συμπεριλαμβάνουν δείχτες ESG στα κριτήρια των επενδυτικών επίλογων τους, αφού σε αντίθεση περίπτωση η μη συμπερίληψή ενδεχομένως να ελλοχεύει κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής με χρηματοοικονομικές ζημίες ή και άλλες αρνητικές συνέπειες όπως βλάβες στην φήμη ή υπόληψη του επενδυτή.

Ποια είναι όμως η σημασία των πολιτικών ESG; Οι πολιτικές ESG έχουν στο επίκεντρο τους τρεις πυλώνες που είναι ο περιβαλλοντικός, ο κοινωνικός και ο τομέας της εταιρικής διακυβέρνησης. Ο πρώτος πυλώνας, το περιβαλλοντικό μέρος καλύπτει τον τρόπο με τον οποίο μια επιχείρηση χειρίζεται τους πόρους της, ενώ ταυτόχρονα συντρέχει με την προστασία το περιβάλλοντος. Ο δεύτερος πυλώνας, ο κοινωνικός, έχει ως αυτοσκοπό την προϋπόθεση του «καλού πολίτη» απέναντι στους πελάτες, τους εργαζόμενους, με ποικιλομορφία και είναι προσιτός σ’ όλους χωρίς να αποκλίνει συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Τέλος, ο τρίτος πυλώνας, ο οποίος είναι το μέρος της διακυβέρνησης αφορά μια επιχείρηση όπου χρησιμοποιεί ακριβείς και διαφανείς λογιστικές μεθόδους, έχοντας ακεραιότητα και έχει ως αρχή την ηθική.

Τα κριτήρια ESG μπορεί αρχικά να επιφέρουν σημαντικές δαπάνες στους επενδυτές, αλλά μακροπρόθεσμα ενθαρρύνουν και προωθούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, καθιστά τις επιχειρήσεις πιο υπεύθυνους «πολίτες», ενισχύει τη φήμη τους, δημιουργώντας αξία για την εταιρεία και την καθιστά πιο ελκυστική προς περισσότερες συναλλακτικές δραστηριότητες. Επιπλέον, αυτός ο τρόπος διαχείρισης μιας εταιρείας, την καθιστά πιο ανθεκτική σε κρίσεις και προκλήσεις ανωτέρας βίας που μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή στην πορεία της.

Η ΗΛΙΑΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ & ΣΙΑ ΔΕΠΕ υπήρξε πρωτοπόρα στον τομέα της ESG και οι αξίες αυτές έχουν ενσωματωθεί στην Εταιρεία μας από την ίδρυση της. Μερικά παραδείγματα σχετικά με την περιβαλλοντική πτυχή που ακολουθεί η Εταιρεία μας είναι οι οικολογικές προοπτικές όπου γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποίησης των εργασιών μας, προσπαθώντας να δουλεύουμε χωρίς χαρτί, χρησιμοποιώντας προγράμματα ψηφιακά και ειδικά με την ψηφιοποιήση σε κάθε κλάδο. Αξιοποιούμε πλήρως την τεχνολογία, διατηρώντας ηλεκτρονικά αρχεία και χρησιμοποιώντας χαρτί μόνο όταν είναι απαραίτητο. Σε περιπτώσεις όπου η αποφυγή του χαρτιού δεν είναι εφικτή, εφαρμόζουμε την πολιτική ανακύκλωσης, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας μας, όπου στόχος της είναι να είμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο ρυπογόνοι.

Επιπρόσθετα, προς μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, έχουν εγκατασταθεί φώτα με αισθητήρα κίνησης και φωτοβολταϊκά πάνελ προκειμένου να γίνεται χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κατασκευή του κτιρίου έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στο φυσικό φως να φωτίζει τους χώρους, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό.

Ως επιχείρηση, σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, την αξιοκρατία και υποστηρίζουμε την ενδυνάμωση των γυναικών. Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών στην εταιρεία μας είναι μέλη της ηγεσίας της εταιρείας μας. Η ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μας. Κάθε χρόνο, πραγματοποιούμε εκστρατείες όπως το Movember για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες, διαλέξεις για τον καρκίνο του μαστού, βιωματικά εργαστήρια για την ψυχική και σωματική υγεία των μελών της Εταιρείας μας, διοργανώνουμε αιμοδοσία δύο φορές το χρόνο κ.α.

Είμαστε μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, παγκοσμίως αναγνωρισμένοι για την υψηλή ποιότητα και την καινοτομία στις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Έχουμε βραβευτεί και λάβει διακρίσεις από τα Legal500, IFLR, Chambers HNWI, World Tax Review, Benchmark Litigation και GRR100. Αυτά αποδεικνύουν ότι η αριστεία και η καινοτομία χαρακτηρίζουν το προφίλ των υπηρεσιών τις οποίες παρέχουμε, με απόλυτη προσήλωση στην επίτευξη των στόχων των πελατών μας.

Μερικές από τις εξελιγμένες και καινοτόμες υπηρεσίες της εταιρείας μας είναι το NEOLAW.ai. Το Neolaw.ai, έχοντας ενσωματώσει τις πλέον πρόσφατες και βέλτιστες καινοτομίες στον τομέα της μηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας απλοποιημένη γλώσσα, αποσκοπεί στο να δώσει καινοτόμες και επαναστατικές λύσεις σε επαγγελματίες νομικούς, καθώς και φοιτητές νομικής, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό. Στοχεύει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας μέσω της μείωσης του χρόνου που χρειάζονται οι χρήστες για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, όπως η νομική έρευνα ή η σύνταξη νομικών εγγράφων.

Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ενσωμάτωση των πολιτικών ESG συμβαδίζει με τις διεθνείς τάσεις και το νέο επιχειρηματικό ήθος, και η ευθυγράμμιση των επιχειρήσεων στην Κύπρο με τους παράγοντες ESG αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο για την ενίσχυση της αξιοπιστίας αλλά και της βιωσιμότητας της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ & ΣΙΑ ΔΕΠΕ

www.neo.law