Οι συνεχείς αναβαθμίσεις στην τεχνολογία, η ψηφιακή «εισβολή» στην οικονομία και η ανάγκη αδιάκοπης προσπάθειας για να κερδηθεί το παιχνίδι του ανταγωνισμού κάνει αδήριτη την ανάγκη για σύσταση νεοφυών επιχειρήσεων με νέες ιδέες και προτάσεις που θα δημιουργήσουν τη νέα τάξη στην παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα σήμερα που το «κλειδί» για την επιβίωση του επιχειρείν, εκτός από την ανάπτυξη μιας ιδέας, είναι η καινοτομία. Πρακτικά, οι καινοτόμες λύσεις βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων, στην αύξηση της παραγωγικότητας και σπρώχνουν μια επιχείρηση ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Επιχειρήσεις και οργανισμοί, κυρίως στο εξωτερικό, δικαιωματικά μπορούν να υπερηφανεύονται για τα επιτεύγματά τους στην καινοτομία. Στην Κύπρο ένας οργανισμός που δικαιούται να είναι περήφανος για όσα έχει κάνει οκτώ μόλις χρόνια από τη λειτουργία του, είναι το IDEA της Τράπεζας Κύπρου, το μεγαλύτερο κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικής στήριξης στην Κύπρο.

Το Κέντρο δημιουργήθηκε με την ουσιαστική συμβολή της Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητάς της και με την πολύτιμη συνεργασία οργανισμών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η τράπεζα δηλώνει την έμπρακτη στήριξη προς το Κέντρο και στο μέλλον, επενδύοντας στη νέα γενιά και την καινοτομία.

Στο βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή IDEA, μία καινοτόμος ιδέα αποκτά «σάρκα και οστά», τη δυναμική που της αξίζει και υλοποιείται στην πράξη. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο σκοπός της ίδρυσης του μεγαλύτερου, μη-κερδοσκοπικού, ολοκληρωμένης επιχειρηματικής στήριξης Κέντρου: η ενθάρρυνση νέων επιχειρηματιών, η καθοδήγησή τους, και η πεποίθηση ότι μια μέρα το όνειρό τους μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Κουλτούρα καινοτομίας

Το IDEA, από το 2015 μέχρι σήμερα, έχει συμβάλει δυναμικά στην εμπέδωση της κουλτούρας για την ανάπτυξη της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας:

  • Προωθεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες,
  • Υποστηρίζει τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων από το στάδιο της ιδέας,
  • Συμβάλλει στην απασχόληση των νέων,
  • Προωθεί την Κύπρο στο εξωτερικό και ενισχύει τον ευρωπαϊκό δεσμό καινοτομίας,
  • Παρέχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις και στους δημιουργούς τους τα απαραίτητα εργαλεία για να μετατρέψουν σταδιακά την ιδέα τους σε κερδοφόρα επιχείρηση,
  • Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα της επιχειρηματικής υποστήριξης,
  • Δημιουργεί νέες εταιρείες μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάθε χρόνο και νέες θέσεις εργασίας,
  • Εκπαιδεύει έφηβους, φοιτητές, νέους και προωθεί τη γυναικεία επιχειρηματικότητα
  • Προωθεί την κουλτούρα τού «ανταποδίδοντας» στην κοινωνία, τού «μοιράζομαι» και του «εθελοντισμού», αντιμετωπίζοντας τα ευγενή συναισθήματα των επιτυχημένων Κυπρίων επιχειρηματιών,
  • Διευκολύνει λύσεις fintech και προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω της συνεργασίας της με την Τράπεζα Κύπρου

Από την ίδρυσή του, υποστήριξε τη δημιουργία 89 startups με περισσότερους από 200 επιχειρηματίες και βοήθησε στη δημιουργία πέραν των 100 νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, εκπαίδευσε περισσότερα από 5.000 άτομα και επένδυσε περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ στο κυπριακό οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Επίσης, το IDEA έχει επιτύχει δύο από τις σημαντικότερες αναγνωρίσεις στην Κύπρο – μία από τις startups του έγινε αποδεκτή στο Y Combinator και έχει εξασφαλίσει σημαντική επένδυση από ξένο fund και μια άλλη συγκέντρωσε €600.000 μέσω πλατφόρμας crowdfunding.

Επιχειρηματικές συνεργασίες

Άλλες startup επιχειρήσεις του έχουν προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια και επιχειρηματικές συνεργασίες από την Κύπρο και το εξωτερικό, έχουν ιδρύσει τα δικά τους γραφεία ή/και απασχολούν το δικό τους προσωπικό.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Τράπεζας Κύπρου, κ. Παναγιώτης Κορινός, δηλώνει πως «το IDEA υποστηρίζει νέους επιχειρηματίες που είναι ενθουσιώδεις και δυναμικοί και προσδοκούν στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών. Ενθαρρύνει τη δημιουργία ομάδων με ικανά άτομα που θα συνεργαστούν στην ανάπτυξη μιας ιδέας την οποία προτείνουν, και εργάζονται για να τη μετατρέψουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις με διεθνή προοπτική.

Εμείς ως IDEA εργαζόμαστε μαζί τους για να δημιουργήσουμε επενδυτικές νεοφυείς επιχειρήσεις, να βοηθήσουμε στην αλλαγή της κουλτούρας για την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο, και να ανεβάσουμε την Κύπρο ψηλότερα στον χάρτη της καινοτομίας. Ευελπιστούμε ότι η χώρα μας θα γίνει η γέφυρα μεταξύ των κόμβων καινοτομίας της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Το μεγαλύτερο όραμά μας είναι να καταστήσουμε την Κύπρο περιφερειακό κόμβο καινοτομίας και να προσελκύσουμε δυνατές και αξιόπιστες εταιρείες».

Το IDEA, ανοίγει και φέτος τον -9ο- κύκλο Προγράμματος για Startups, δίνοντας την ευκαιρία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που διακρίνονται για τη δυνατότητά τους:

  • Να αναπτύξουν ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία, ή να επιλύνουν ένα υφιστάμενο πρόβλημα με ένα καινοτόμο τρόπο.
  • Να διαθέτουν μια αφοσιωμένη και ικανή ομάδα τουλάχιστον δύο ιδρυτών/μελών.
  • Να έχουν τη δυναμική να επεκταθούν στη διεθνή αγορά μέσω της τεχνολογίας.

Στο εννέα μηνών Πρόγραμμα του IDEA, προσφέρεται ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης σε κάθε startup για να ενισχύσει το επιχειρηματικό της ταξίδι, όπως:

  • €20.000 σε αρχικό κεφάλαιο (seed capital).
  • Επιχειρηματική εκπαίδευση για τη δημιουργία της επιχείρησης.
  • Καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένους επιχειρηματίες.
  • Υπηρεσίες σε νομικά, λογιστικά, μάρκετινγκ & τεχνολογίας (ICT).
  • Διασυνδέσεις με επιχειρηματίες (business development), δικτύωση (networking) και πρόσβαση σε πιθανούς επενδυτές (angel investors).

Οι startup επιχειρήσεις είναι πλέον η νέα επιχειρηματική επιλογή για όσους προσδοκούν να φτάσουν ακόμη και εκεί που δεν μπορούν! Και το IDEA μπορεί να τους βοηθήσει να υλοποιήσουν το όνειρό τους!

Κρατήστε την ημερομηνία και υποβάλετε τις αιτήσεις σας μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2024.

  • Κάνε αίτηση στο IDEA, το μεγαλύτερο κέντρο καινοτομίας στην Κύπρο
  • 89 startups και 200+ επιχειρηματίες
  • 50+ βραβεία των startups στην Κύπρο και στο εξωτερικό
  • Καθοδήγηση από 70+ μέντορες και 40+ εκπαιδευτές

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
www.ideacy.net
Tηλ: 22 128144
Email: [email protected]

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
www.bankofcyprus.com
Email: [email protected]
Τηλέφωνο: 800 00 800
(+357) 2212 8000
(για κλήσεις από το εξωτερικό)