Αδειάζει η κλεψύδρα για την εκκίνηση της στρατηγικής αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες, με τη Eurobank να είναι έτοιμη να κόψει εντός Σεπτεμβρίου το “νήμα” μιας σύνθετης και ιδιαίτερα κρίσιμης διαδικασίας που αναμένεται να οδηγήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του εγχώριου κλάδου. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο κατέχει, μέσω του ΤΧΣ, ποσοστό 40% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank.

Παρότι οι βασικές γραμμές της στρατηγικής έχουν τεθεί ήδη από το 2022 όπου ψηφίστηκε ο νέος νόμος (υπ’ αρίθμ. 4941) που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η σειρά προτεραιότητας, η χρονική στιγμή, το ύψος και η μέθοδος διάθεσης των ποσοστών του Δημοσίου θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση που θα εκδηλώσουν οι υποψήφιοι επενδυτές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Scope Ratings: Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

Ο εν λόγω νόμος προβλέπει ότι ευνοούνται στρατηγικοί επενδυτές, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμοι επενδυτές (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια που έχουν ήδη ιστορικό επενδύσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οικογενειακά γραφεία κ.λπ.), χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και λοιποί επενδυτές εκτός του τραπεζικού τομέα με σημαντική  τεχνογνωσία που θεωρείται ότι ενισχύσουν την  ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές και τεχνολογικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Όπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη Έκθεση Πεπραγμένων του ΤΧΣ για το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Ταμείο βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με ενδιαφερόμενους καλόπιστους (bona fide) επενδυτές. “Σχεδιάσαμε και κοινοποιήσαμε το πλαίσιο αποεπένδυσης. Παράλληλα, παρακολουθούμε την αγορά και τη διάθεση των επενδυτών για τον προσδιορισμό ευνοϊκών συνθηκών για συναλλαγές, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, ετοιμότητα για την υλοποίηση και εκτέλεση συναλλαγών”, επισημαίνει το Ταμείο το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία οριστικοποίησης της δεξαμενής οικονομικών και νομικών συμβούλων που θα “τρέξουν” τη διαδικασία.

Το “νήμα” κόβει η Eurobank

Παρότι τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης δεν έχουν προεξοφληθεί, η προτεραιότητα της Eurobank στη διαδικασία πλήρους ιδιωτικοποίησης των τραπεζών μοιάζει δεδομένη. Ο λόγος είναι, αφενός το πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου και, αφετέρου, το γεγονός ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει εδώ και μήνες γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να επαναγοράσει το ποσοστό του Δημοσίου διοχετεύοντας έτσι τη ρευστότητα που δεν αξιοποιήθηκε για τη διάθεση μερίσματος από τα κέρδη του 2022. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάδα: Σε τροχιά υψηλής κερδοφορίας παραμένουν οι τράπεζες

Προς την κατεύθυνση αυτή, η τράπεζα έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), καθώς και την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης η οποία παρείχε στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εξουσιοδότηση να αποκτήσει το μερίδιο του ΤΧΣ σε ορίζοντα έξι μηνών με εύρος προσφερόμενης τιμής ανά μετοχή 1,10 έως 1,90 ευρώ.

Σε ετοιμότητα και η Alpha Bank

Τη δεύτερη θέση μετά τη Eurobank φιλοδοξεί να λάβει η Alpha Bank, αξιοποιώντας το momentum της αναμενόμενης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Βασίλειος Ψάλτης έχει αποκαλύψει ότι καταγράφεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον -γεγονός που επιβεβαιώνεται μετά από δεκάδες συναντήσεις που πραγματοποίησε η τράπεζα με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Capital,gr