Σε ακόμη υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα θα κινηθεί η κερδοφορία των τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του έτους, με φόντο τα αυξανόμενα επιτόκια και τη διευρυνόμενη ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στον εγχώριο κλάδο.

Υψηλόβαθμες πηγές με γνώση των διαδικασιών διατυπώνουν στο Capital.gr την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα εξαμήνου που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 15%-20% την κερδοφορία της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, επιβεβαιώνοντας την εικόνα ευρωστίας των εγχώριων τραπεζών που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στα stress tests που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Δευτέρα, αναμένονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου και α΄ εξαμήνου από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, αύριο Τρίτη ανακοινώνει η Εθνική Τράπεζα και στις 9 Αυγούστου η Alpha Bank.

“Χρυσότοκος όρνιθα” τα επιτόκια

Καταλύτης για τα ανθηρά κέρδη των τραπεζών είναι η αύξηση των επιτοκίων κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο 12μηνο, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα επιτόκια της ΕΚΤ ήταν ακόμη αρνητικά, ενώ, μετά και την τελευταία αύξηση, ανέρχονται σε 3,75%.

Η απροθυμία των ελληνικών τραπεζών να αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια καταθέσεων, σε αντίθεση με τα επιτόκια χορηγήσεων που γρήγορα αναθεωρήθηκαν, σε συνδυασμό με το “μούδιασμα” των καταθετών να μετακινηθούν από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις παράγουν ουρανοκατέβατα κέρδη για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Ιούνιο, επί του συνόλου των καταθέσεων ιδιωτών, μόλις το 24% αναλογούν σε προθεσμιακά προϊόντα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου, Παύλου Μυλωνά, από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας ότι “τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ξεπέρασαν πέρυσι τα 500 εκατ. ευρώ και τα 200 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023, γεγονός που αντιστοιχεί σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 15%” – δίνοντας έτσι μια καλή γεύση των επιπέδων-ρεκόρ όπου κυμαίνεται η φετινή κερδοφορία για τον κλάδο.

Σημειώνεται ότι το 2022 τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών “σκόραραν” στα 3,6 δισ. ευρώ έναντι ζημιών 4,8 δισ. ευρώ το 2021.

Μάλιστα, όπως καταγράφει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στην πρόσφατη έκθεση “Greek Banking System Overview”, η οργανική κερδοφορία του κλάδου ενισχύθηκε κατά 24,4% σε ετήσια βάση, με το καθαρό εισόδημα από τόκους να ενισχύεται κατά 6% και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις να αυξάνονται κατά 13,2% το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιμέρους συστημικών τραπεζών, το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Εθνική κατέγραψε καθαρά κέρδη 246 εκατ. ευρώ, η Eurobank 237 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς εξομαλυμένα καθαρά κέρδη 159 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 162 εκατ. ευρώ.

Πρόκληση η διατήρηση της κερδοφορίας

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πάντως, η ισχυρή κερδοφορία των ελληνικών ιδρυμάτων δεν οφείλεται αποκλειστικά στο ράλι των επιτοκίων αλλά και στην περικοπή των λειτουργικών εξόδων, κυρίως μέσω συρρίκνωσης δικτύου και προσωπικού – μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα.

Τονίζουν, ωστόσο, οι ίδιες πηγές ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος του, με πιθανή τελευταία αύξηση τον Σεπτέμβριο – ενδεχόμενο πάντως που δεν θεωρείται πολύ πιθανό από πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες.

Το στοίχημα, λοιπόν, για τον κλάδο το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αλλά, κυρίως, το επόμενο έτος είναι κατά πόσο θα κατορθώσουν να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα κερδοφορίας – πόσο δε μάλλον τους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας που καταγράφουν τα τελευταία τρίμηνα.