Χρονιά υψηλών επιδόσεων αποδεικνύεται το 2023 για την Aegean. Η ελληνική εταιρεία, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια αεροπορική αγορά, κατέγραψε αύξηση χωρητικότητας κατά 25% στο οκτάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ είδε την επιβατική κίνηση να ενισχύεται κατά 32% την ίδια χρονική περίοδο.

Αν και η  εντυπωσιακή άνοδος της φετινής χρονιάς αποδίδεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η σύγκριση περιλαμβάνει το αδύναμο πρώτο τρίμηνο του 2022, οπότε ίσχυαν τα τελευταία εναπομείναντα   περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, ωστόσο το 2023 προβλέπεται να αποτελέσει νέο έτος ορόσημο για την ελληνική αεροπορική. Και αυτό γιατί οι μέχρι στιγμής επιδόσεις της τόσο σε προσφερόμενες θέσεις όσο και σε αριθμό επιβατών ενισχύθηκαν κατά 3% σε σχέση με το 29019, που κατέχει τον τίτλο της καλύτερης για την Aegean προ πανδημίας χρονιά.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για την πορεία των επόμενων 4 μηνών, ο κ. Γερογιάννης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι αναμένεται να συνεχιστεί η δυναμική του προηγούμενου διαστήματος. “Εάν δεν έχουμε κάποια εξωτερική αρνητική επίδραση τα πράγματα δείχνουν θετικά για τις κρατήσεις”, επεσήμανε, λέγοντας παράλληλα ότι “θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς η αβεβαιότητα αποτελεί χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας “.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: AEGEAN: Θετικές οι ενδείξεις για το 2023

Αν και το αποτύπωμα του φετινού καλοκαιριού για τον κλάδο των αερομεταφορών  υπήρξε κάτι παραπάνω από θετικό, ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσκολίες που ανέκυψαν σε επιχειρησιακό επίπεδο στα αεροδρόμια της Ευρώπης, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να αποφευχθεί η επανάληψή τους. 

Η επέκταση της συνεργασίας με την Emirates

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Aegean παραμένει προσηλωμένη στην προσθήκη νέων δρομολογίων και στην επέκταση της παρουσίας της, διευρύνοντας παράλληλα τις στρατηγικές συμμαχίες που έχει αναπτύξει με άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το επόμενο βήμα στη συνεργασία της Aegean και της Emirates, η οποία ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο, σηματοδοτεί η προσθήκη του δρομολογίου Αθήνα–Νέα Υόρκη (αεροδρόμιο Νιούαρκ) στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών για πτήσεις κοινού κωδικού. “Με την Emirates μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος στο να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους επιβάτες μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο κ. Γερογιάννης στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο business lounge της Aegean στον χώρο Extra Schengen του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών, Ελ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: “Αυτό το διάστημα γνωρίσαμε την εταιρεία και εντυπωσιαστήκαμε όχι μόνο από τις δεξιότητες των ανθρώπων της αλλά και από το πόσο επικεντρωμένοι είναι στην επίτευξη καλών αποτελεσμάτων”.

Αποτελέσματα, άλλωστε, που έχουν αναδείξει την Emirates σε μια από τις κορυφαίες αεροπορικές παγκοσμίως ενώ το κοινό όραμα και το πάθος αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο που οδήγησε τις δύο πλευρές σε συνεργασία. “Έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε με άλλους και να μαθαίνουμε από άλλους”, επεσήμανε ο κ. Γερογιάννης.

Η σημασία της ελληνικής αγοράς

Στη σημασία που έχει για την Emirates η επέκταση της συνεργασίας με την Aegean αλλά και η ελληνική αγορά αναφέρθηκε ο Chief Commercial Officer της αεροπορικής, Adnan Kazim, σημειώνοντας ότι δραστηριοποιείται στην χώρα μας από το 1996.

Ολόκληρο το δίκτυο της Emirates περιλαμβάνει 165 προορισμούς, 272 δρομολόγια σε 46 χώρες, 10 βάσεις και 76 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 28 είναι καινούργια.

“Το 2023 η επέκταση της Emirates είναι η μεγαλύτερη από ποτέ. Το δίκτυο είναι το μεγαλύτερο από ποτέ και θα μεταφέρουμε περισσότερους επιβάτες από ποτέ”, ανέφερε. Η αεροπορική, η οποία είναι η μοναδική που εκτελεί το δρομολόγιο Ντουμπάι – Αθήνα και Αθήνα – Νέα Υόρκη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είδε την ζήτηση να απογειώνεται φέτος καθώς “δεν υπήρχε ούτε μία θέση κενή από Ντουμπάι ενώ σχεδόν γεμάτα ήταν τα αεροπλάνα για τη Νέα Υόρκη”.