Του Christopher Helman

Από τον Ιούλιο, όταν ο Τζο Μπάιντεν ταξίδεψε στο Ριάντ για να παρακαλέσει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, ήταν φανερό πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος θα ήταν μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων από το φετινό “τρενάκι του τρόμου” στον κλάδο της ενέργειας. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εξασφάλισε από τον Λευκό Οίκο ότι ως de facto επικεφαλής του κράτους έχει ασυλία και δεν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος -ως ηθικός αυτουργός- με την αμερικανική δικαιοσύνη για την υπόθεση της δολοφονίας του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Ακολούθως ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε αστική αγωγή που είχε κατατεθεί σε βάρος του Σαουδάραβα πρίγκιπα-διαδόχου για την ίδια υπόθεση. 

Ο 37χρονος ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας “κολυμπά στα πετροδόλαρα” χάρη στις δραστηριότητες της Saudi Arabian Oil Company, η οποία είδε τη μέση τιμή πώλησης του αργού να εκτινάσσεται από τα 67 δολάρια το βαρέλι πέρυσι στα 104 δολάρια στο δ’ τρίμηνο του 2022. Στο 9μηνο, τα καθαρά κέρδη της Aramco ενισχύθηκαν κατά 66% στα 130 δισ. δολάρια – ή 500 εκατ. δολάρια την ημέρα!

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος επικράτησε σε ένα παιχνίδι εξουσίας φέτος, κεφαλαιοποιώντας την εικόνα της Aramco ως αξιόπιστου προμηθευτή εν μέσω της πιο στενής αγοράς πετρελαίου από το 2008 και μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παρά την εκτόξευση των τιμών, οι Σαουδάραβες αύξησαν σταδιακά την παραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πετρέλαιο: Επόμενη κίνηση στα $50 ή στα $100 το βαρέλι;

Ο CEO της Aramco, Amin Nasser, μιλώντας σε εκδήλωση της Schlumberger το φθινόπωρο, έστειλε ισχυρό μήνυμα στη βιομηχανία άνθρακα και ευρύτερα της ενέργειας ότι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές ορυκτών καυσίμων στον κόσμο δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι: “Όταν ντροπιάζετε τους επενδυτές πετρελαίου και φυσικού αερίου, διαλύετε τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με πετρέλαιο και άνθρακα, αποτυγχάνετε να διαφοροποιήσετε τις ενεργειακές προμήθειες (ιδίως το φυσικό αέριο), αντιτίθεστε στους τερματικούς σταθμούς LNG και απορρίπτετε την πυρηνική ενέργεια, πρέπει να έχετε ένα σωστό σχέδιο μετάβασης”.

Αλλά τέτοιο σχέδιο μέχρι στιγμής φαίνεται πως δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να διανύει έναν παγωμένο, σκοτεινό χειμώνα λόγω της ιστορικής εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας (ξεπέρασαν τα 1.000 δολάρια ανά μεγαβατώρα). Αν και οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει και πάλι στα επίπεδα των 75 δολαρίων το βαρέλι, τα αποθέματα παραμένουν “σφιχτά”, ιδίως του ντίζελ και του πετρελαίου θέρμανσης.

Η πλήρης κατάρρευση της ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη και οι αναδυόμενες διαταραχές στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ έχουν αναγκάσει τις αγορές να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν υποεπενδύσει στις ενεργειακές υποδομές. Οι κερδισμένοι της φετινής χρονιάς, όπως ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θα συνεχίσουν να ευνοούνται τα επόμενα χρόνια.

Ιδού μερικοί από αυτούς:

Το δύσκολο εγχείρημα της Ευρώπης να αναπληρώσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου ανέδειξε ως “πρωταθλήτρια” στις εξαγωγές LNG την αμερικανική Cheniere Energy, που είδε την αξία της μετοχής της να 4πλασιάζεται από το πανδημικό χαμηλό της. Τα EBITDA της Cheniere ενισχύθηκαν κατά 140% στα 8,5 δισ. δολάρια στο τελευταίο 9μηνο. Ο Carl Icahn ρευστοποίησε τον Ιούνιο μέρος των κερδών του ύψους άνω των 1,3 δισ. δολαρίων στην Cheniere, πουλώντας στην εταιρεία μετοχές του αξίας 350 εκατ. δολαρίων.

Για εντυπωσιακό 2023 ετοιμάζεται η New Fortress Energy του δισεκατομμυριούχου Wes Edens, η οποία δημιουργεί υπεράκτιους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου σε πλατφόρμες στον Κόλπου του Μεξικού. Η μετοχή της έχει κάνει ράλι 66% στο έτος, με το μερίδιο του Edens να αξίζει πλέον 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η οικογένεια του αείμνηστου -απεβίωσε το 2013- Earl Holding (που περιλαμβάνεται στη λίστα Forbes 400) πούλησε το διυλιστήριό της στη HollyFrontier. Η χήρα Carol Holding έλαβε μετοχές της μετονομασθείσας θυγατρικής HF Sinclair και του αγωγού αξίας 3,4 δισ. δολαρίων. Καθόλου άσχημα αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκίνησε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με ένα μοτέλ στο Ουαϊόμινγκ τη δεκαετία του 1950.

Η αιολική και ηλιακή ενέργεια, οι μπαταρίες και κάθε είδους ανανεώσιμη, βιώσιμη ενέργεια είχαν μια εξαιρετική χρονιά χάρη στην ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινες επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις. Ο μεγιστάνας Michael Polsky από το Σικάγο εξασφάλισε χρηματοδότηση 3 δισ. δολαρίων από την Blackstone για την εταιρεία του Invenergy, η οποία αναπτύσσει αιολικά και ηλιακά project. Μέρος αυτής της χρηματοδότησης προορίζεται για υπεράκτιew ανεμογεννήτριες.

Καλή ήταν η χρονιά και για τις εταιρείες εξόρυξης άνθρακα, αφού ο πλανήτης έκαψε ποσότητα-ρεκόρ, με την Κίνα να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας, χρησιμοποιώντας 5 δισ. τόνους. Οι τιμές διπλασιάστηκαν στα περίπου 400 δολάρια τον τόνο. Οι κληρονόμοι του μεγιστάνα του άνθρακα Chris Cline, ο οποίος σκοτώθηκε μετά από πτώση ελικοπτέρου το 2019 στις Μπαχάμες, συγκαταλέγονται στους κερδισμένους της χρονιάς. Η εταιρεία τους Kameron Coal Management εξασφάλισε εγκρίσεις για την επαναλειτουργία του ορυχείου Donkin, στη Νέα Σκωτία. Το Donkin παράγει υψηλής ποιότητας μεταλλουργικό άνθρακα, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή χάλυβα.

Τίποτα, ωστόσο, δεν συγκερίνεται με τα κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών. Τα καθαρά κέρδη της ExxonMobil αναμένεται να κινηθούν στα 50 δισ. δολάρια το 2022, παρά τη ζημιά ύψους 4 δισ. δολαρίων που υπέστη από την παύση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία. Ο τίτλος της Exxon έχει κάνει ράλι 77% σε έναν χρόνο, ενώ η μετοχή της Occidental Petroleum έχει υπερδιπλασιαστεί. Υπάρχει και η περίπτωση του Autry Stephens, ενός χαμηλών τόνων μεγιστάνα του πετρελαίου, ιδιοκτήτη της Endeavor Energy με έδρα το Μίντλαντ του Τέξας που θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ ιδιωτική εταιρεία γεωτρήσεων (μετά τη Hilcorp Energy), αντλώντας περισσότερα από 130.000 βαρέλια την ημέρα – η κεφαλαιοποίησή της έχει πιάσει -ή και ξεπεράσει- τα 10 δισ. δολάρια. Η CrownQuest Energy του Tim Dunn οδεύει προς κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων για φέτος. 

Ο Harold Hamm, αντί να πουλήσει σταδιακά το πλειοψηφικό του μερίδιο στην Continental, αγόρασε το 20% των μετοχών που δεν κατείχε η οικογένεια του έναντι 4,5 δισ. δολαρίων και έκανε την εταιρεία ιδιωτική. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο Hamm μοίρασε τις μετοχές στα πέντε παιδιά του.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο δισεκατομμυριούχος Trevor Rees-Jones από το Ντάλας πούλησε φέτος την Chief Oil & Gas στην Chesapeake Energy έναντι 2,65 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Ο επί χρόνια συνεργάτης του, Michael Radler, πούλησε την εταιρεία του Tug Hill Operating στην EQTEQT έναντι 5,2 δισ. δολαρίων. Αυτή η συμφωνία μάλλον οδήγησε τον Radler στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων, ενώ απέφερε ένα πολύ καλό ποσό για την Quantum Energy Partners και τον ιδρυτή της Wil van Loh, ο οποίος επένδυσε 450 εκατ. δολάρια στην Tug Hill το 2014.

Η EQT είναι η μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 70% τον τελευταίο χρόνο. Ο CEO Toby Z. Rice και τα αδέλφια του, Derek και Toby, μετέτρεψαν την οικογενειακή εταιρεία φυσικού αερίου Rice Energy σε έναν κολοσσο fracking σχιστολιθικού αερίου, τον οποίο πούλησαν στην EQT το 2017 έναντι 8,2 δισ. δολαρίων. 

Το 2018, στις απαρχές της “τρέλας με τις SPAC”, ο Daniel Rice ξεκίνησε τη Rice Acquisition Corp, η οποία δαπάνησε 1 δισ. δολάρια για να αποκτήσει εταιρείες ανάπτυξης φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Archaea Energy, και σύναψε μια τεράστια συμφωνία με τον κολοσσό διαχείρισης απορριμάτων για την ανάπτυξη δεκάδων επιχειρήσεων φυσικού αερίου σε χωματερές. Πρόκειται για μια “σούπερ-πράσινη” επιχείρηση, επειδή συλλέγει το μεθάνιο που παράγεται από τα απορρίματα που σαπίζουν – διαφορετικά θα εκλυόταν στην ατμόσφαιρα. Και οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις κάνουν αυτή την πράσινη επιχείρηση… “χρυσή”. Το κανονικό φυσικό αέριο κοστίζει περίπου 7 δολάρια ανά mmBtu. Αλλά το αέριο από τις χωματερές πωλείται προς 33 δολάρια ανά mmBtu χάρη στις νέες φοροελαφρύνσεις που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε για τη μείωση του πληθωρισμού. Η BP συμφώνησε τον Οκτώβριο να αγοράσει την Archaea έναντι 4 δισ. δολαρίων – περίπου 700 εκατ. θα πάνε προσωπικά στους αδελφούς Rice.

Η Rice Acquisition ολοκλήρωσε τη χρονιά με μια συμφωνία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της NET Power, μιας εταιρείας για την εμπορική αξιοποίηση ενός νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ως καύσιμο, ο οποίος συλλέγει τις δικές του εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τις συμπιέζει ώστε να μεταφερθούν μέσω αγωγού και να εγχυθούν σε πορώδεις γεωλογικούς σχηματισμούς – συχνά τα ίδια πετρώματα από τα οποία οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αντλήσει το πετρέλαιο. Οι αδελφοί Rice θα τοποθετήσουν 100 εκατ. δολάρια και θα συμμετέχουν και σε άλλες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Occidental Petroleum, η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιο NET Power κοντά στις τεράστιες πετρελαιοπηγές της στη λεκάνη Permian.

Η CEO της Oxy, Vicki Hollub, σχετίζεται με αυτή την κίνηση, ενώ είχε γίνει γνωστή για την εξαγορά της Anadarko Petroleum το 2019 έναντι 50 δισ. δολαρίων, με έκτακτη χρηματοδότηση που έλαβε από την Berkshire Hathaway του Warren Buffett. Η Hollub ακολούθησε μια αντισυμβατική πορεία, καθώς ήταν η πρώτη που αγκάλιασε την ιδέα της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα απορροφώντας το απευθείας από τον αέρα. Η NET Power φαίνεται να κινείται πιο ρεαλιστικά – η νέα εταιρεία θα φέρει το σήμα NPWR και θα έχει CEO τον Daniel Rice. Εάν η τεχνολογία λειτουργήσει, θα μπορούσε να συμβάλει στην απαλλαγή από τον άνθρακα για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σημειώνεται πως και ο Harold Hamm δεσμεύτηκε φέτος να διαθέσει 250 εκατ. δολάρια για ένα μεγάλο project που θα συλλέγει διοξείδιο του άνθρακα από τα εργοστάσια παραγωγής αιθανόλης με βάση το καλαμπόκι στις μεσοδυτικές πολιτείες και θα το διοχετεύει στη Βόρεια Ντακότα για να εγχυθεί στο έδαφος, όπου, όπως λέει ο ίδιος, “γνωρίζουμε τη γεωλογία της συγκεκριμένης περιοχής καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον”.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τα εξαδέλφια του στα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κατάρ και στο Κουβέιτ δεν είναι οι μόνοι που απολαμβάνουν μεγάλα κέρδη από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο Τέξας, το Permanent University Fund κατέχει δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων σε 2,1 εκατ. στρέμματα γης, σε μερικές από τις πιο πλούσιες σε πετρέλαιο κομητείες του Τέξας. Υπό τη διαχείριση της UTIMCO, η γη αυτή θα αποφέρει φέτος περισσότερα από 1 δισ. δολάρια σε μετρητά για τη στήριξη των κληροδοτημάτων του Πανεπιστημίου του Τέξας και του Texas A&M.

Μετά τη φετινή εντυπωσιακή χρονιά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η αξία των κληροδοτημάτων του Πανεπιστημίου του Τέξας πρόκειται να ξεπεράσει τα 53 δισ. δολάρια, υποσκελίζοντας το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το οποίο είχε μια -σπάνια- πτωτική χρονιά, εν μέρει λόγω της απόφασής του να εγκαταλείψει τις πολιτικά αντιδημοφιλείς επενδύσεις στο πετρέλαιο. 

Πηγή: Forbes