Mέχρι τέλος Ιανουαρίου, περίπου 17.000 συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων της Τράπεζας Κύπρου θα ενημερωθούν μέσω 1bank και mobile banking ή μέσω γραπτής επιστολής με πόσους βαθμούς ανταμείβονται στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης «Ανταμοιβή», ως λύση – αντίβαρο στην αύξηση των επιτοκίων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έχει αρχίσει η αξιολόγηση των πελατών και η Τράπεζα Κύπρου θα συνεισφέρει 370 εκατ. βαθμούς στο πρόγραμμα, που αντιστοιχούν σε €3,7 εκατ., επιβραβεύοντας όσους έχουν πληρώσει κανονικά τη δόση τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Το κριτήρια για παραχώρηση βαθμών είναι:

 – τα στεγαστικά δάνεια να ήταν εξυπηρετούμενα στις 30.6.2023.

 – τα στεγαστικά δάνεια να είναι εξασφαλισμένα με πρώτη  κατοικία, αξίας μέχρι €350.000, να φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Euribor και να έχουν χορηγηθεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2022.

 – όλες οι διευκολύνσεις του δανειολήπτη να αποπληρώνονται απρόσκοπτα, χωρίς καθυστερήσεις των συμφωνημένων δόσεων τους και κατά την εξάμηνη περίοδο 30 Ιουνίου 2023 με 31 Δεκεμβρίου 2023.

 – οι επιλέξιμοι δανειολήπτες δεν πρέπει να έχουν επωφεληθεί από άλλες ειδικές ρυθμίσεις μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Η «Ανταμοιβή»

Η τράπεζα θα συνεισφέρει, αναλογικά, 25.000 βαθμούς «Ανταμοιβής» ανά υπόλοιπο δανείου €100.000 (αντίστοιχη χρηματική αξία €250). Οι βαθμοί θα μπορούν να εξαργυρωθούν στο δίκτυο των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο σχέδιο «Ανταμοιβή». Στην «Ανταμοιβή» συμμετέχουν πάνω από 280 έμποροι από όλους του τομείς της οικονομίας, σε είδη ένδυσης, εστιατόρια, αρτοποιεία, υπεραγορές, ηλεκτρονικά είδη, DIY, πρατήρια καυσίμων, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και πολλά άλλα.

Για παράδειγμα, ένας κάτοχος στεγαστικού δανείου το οποίο δόθηκε πριν τον Σεπτέμβριο του 2022, με υποθήκη σε πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 350 χιλιάδων ευρώ, το οποίο είχε υπόλοιπο, στις 30 Ιουνίου 2023, 95 χιλιάδες ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου 2023 85 χιλιάδες ευρώ (μέσος όρος: 90 χιλιάδες ευρώ) θα λάβει 22,500 βαθμούς ανταμοιβής, που αντιστοιχούν σε αγορές αξίας 225 ευρώ και μπορούν να εξαργυρωθούν μέσω αγορών σε οποιεσδήποτε από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σχέδιο «Ανταμοιβή».

Όποιος δικαιούχος δανειολήπτης δεν κατέχει κάρτα της Τράπεζας Κύπρου, θα ενημερωθεί αναλόγως και θα μπορεί να αιτηθεί χρεωστική κάρτα μέσω του “Quick Hub” στο Internet Banking ή στο ΒΟC Mobile App. Το ποσό της ετήσιας συνδρομής για το πρώτο έτος θα επιστρέφεται.

Η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να προχωρήσει σ’ αυτή τη λύση για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων επειδή θεωρήθηκε πως οποιαδήποτε απόφαση για επιστροφή χρημάτων υπό τη μορφή ρευστών (cash) θα θεωρείτο από τους ξένους επόπτες ως αναδιάρθρωση δανείου. Έτσι, δεν θα επέτρεπαν κάποια επιβράβευση – επιστροφή χρημάτων σε συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, με βάση το αντίστοιχο πλαίσιο που έχουν προχωρήσει άλλες μικρότερες τράπεζες στην Κύπρο.