Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ δεν προτίθεται να συγκαλέσει την ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως ζήτησε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, αλλά θα θέσει ο ίδιος το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων προσέλευσης των πιστών στις Εκκλησίες.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», ο μακαριότατος θα ζητήσει όπως η χαλάρωση ενταχθεί, αν είναι εφικτό, στο πρώτο πακέτο μέτρων που θα ληφθούν στο πλαίσιο επαναφοράς στην ομαλότητα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέτασε πρόταση, με βάση την οποίαν η προσέλευση των πιστών θα σχετίζεται με τα τετραγωνικά της κάθε εκκλησίας.  Πιο συγκεκριμένα και με βάση τα ισχύοντα μέτρα, σε μια εκκλησία των 800 τετραγωνικών μέτρων (υπάρχουν και μερικές μεγαλύτερες) θα μπορούν να συγκεντρωθούν 100  πιστοί, δηλαδή ένας ανά οκτώ τετραγωνικά μέτρα, όπως συμβαίνει και με επαγγελματικά υποστατικά. Αυτό βεβαίως, νοουμένου ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις και δεν θα μαζεύονται οι πιστοί στο μπροστινό μέρος της κάθε εκκλησίας εξουδετερώνοντας τα προστατευτικά μέτρα. Με βάση την πρόταση αυτή, σε μια μικρή εκκλησία των 100 τετραγωνικών μέτρων, θα μπορούν να προσέλθουν περίπου 12 πιστοί.
 
 
Ανάλογη πρόταση είχαν υποβάλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και 152 γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι είχαν εισηγηθεί είσοδος στον ιερό ναό συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόζεται στις υπεραγορές. Οι γιατροί είχαν εισηγηθεί επίσης, όπως «οι υπόλοιποι πιστοί στέκονται/ κάθονται στους προαύλιους χώρους του ναού σε αποστάσεις ασφαλείας που θα προκαθοριστούν με σημάνσεις στο πάτωμα».
 
Στις 24 Απριλίου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είχε αποστείλει επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, από τον οποίο ζητούσε να συγκαλέσει την ιερά Σύνοδο, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των περιοριστικών μέτρων και οι πιθανές ενέργειες της ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην επιστολή αναφερόταν επίσης, πως είναι σημαντικό να  ανταλλαγούν απόψεις ώστε να μην δίνεται η εικόνα πως ο κάθε ιεράρχης πράττει κατά το δοκούν.
 
Ολόκληρη η επιστολή του Μητροπολίτη Λεμεσού έχει ως εξής:
 
Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας παρακαλέσω όπως συγκαλέσετε εκτάκτως την Αγία και ιερά Σύνοδο της αγιωτάτης Εκκλησίας μας. Επίσης είναι ανάγκη να εξευρεθούν κοινοί τρόποι αντιμετώπισης, σε τυχόν συνέχιση των μέτρων ασφαλείας, σχετικά με την λειτουργία των ιερών ναών μας καθώς και τρόποι βοηθείας πνευματικής και υλικές του δοκιμαζόμενου λαού μας.
 
Όπως γνωρίζετε εσείς καλύτερα από εμάς, ο λαός αναμένει τη φωνή και την εμψύχωση της ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας.
 
Είναι σημαντικό λοιπόν, και εμείς, οι ελέω Θεού ποιμαίνοντες το χριστεπώνυμο πλήρωμα, να ανταλλάξουμε σκέψεις και εμπειρίες για να μη δίνουμε την εικόνα ότι ο καθένας μας πράττει κατά το δοκούν και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση τόσο σοβαρών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο.
 
Εάν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα ασφαλείας από τυχόν μετάδοση του ιού σε μια πολύωρη συνεδρία της ιεράς Συνόδου, μπορούμε να συνεδριάσουμε παραμένοντες στις ιερές  μητροπόλεις μας με τη χρήση της τηλεδιάσκεψης, όπως γίνεται ήδη στις πιο πολλές συνεδρίες κρατικών και άλλων υπηρεσιών. Ήδη η διαρκής ιερά Σύνοδος της αγιωτάτης Εκκλησίας τη Ελλάδος χρησιμοποιεί την τηλεδιάσκεψη για δικές της συνεδριάσεις.
 
Έχοντας βέβαια την πεποίθηση ότι κατανοείτε πλήρως το αίτημα μου, σας ευχαριστώ εκ βαθέων για την πατρική εν Χριστώ αγάπη σας και σας εύχομαι έτη πολλά, υγιή και πλήρη θείου φωτισμού και αγαθών έργων εις δόξαν Θεού της αγιωτάτης Εκκλησίας μας.
 
Μετά πολλής της εν Χριστώ Αναστάντι αγάπης, ο Λεμεσού Αθανάσιος.