Ο Elon Musk κατέθεσε πρόσφατα την ιδέα ότι οι χρήστες της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) θα μπορούσαν να καταβάλλουν μια μικρή μηνιαία συνδρομή.

Δεν ανέφερε τίποτα για το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου του, ούτε το ύψος του αντιτίμου, αλλά επισήμανε πως μια μηνιαία σύνδρομη μερικών δολαρίων θα απέτρεπε τη δημιουργία λογαριασμών bot. Σύμφωνα με τον Musk, το X έχει 550 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση, οι οποίοι μοιράζονται καθημερινά 100 εκατομμύρια αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο.

Όπως φαντάζεστε, η αντίδραση του Twitterverse ήταν συντριπτικά αρνητική. Οι χρήστες του X υποστηρίζουν ότι οι δημοσιεύσεις και οι δημιουργίες περιεχομένου τους ενισχύουν την αξία του X και τυχόν χρέωση για τη συμμετοχή τους σε αυτή, θα οδηγούσε πολλούς εξ αυτών εκτός πλατφόρμας. 

Πιθανόν ο Musk έκανε αυτό το σχόλιο δοκιμαστικά για να δει τις αντιδράσεις των χρηστών, και να πάρει τις αποφάσεις του για το αν θα αναπτύξει το συνδρομητικό μοντέλο και θα μετατρέψει τη χρήση του Χ σε επί πληρωμή υπηρεσία.

Τα έσοδα του Χ από τις διαφημίσεις έχουν μειωθεί κατά 59% από την ημέρα που εξαγόρασε ο Musk το Twitter. H πτώση οφείλεται σε πολλούς λόγους. Σε ορισμένους διαφημιζόμενους δεν αρέσει η κατεύθυνση που δίνει ο Musk στο X και δεν θέλουν να βλέπουν τις διαφημίσεις τους δίπλα σε περιεχόμενο με ρητορική μίσους, θεωρίες συνωμοσίας και που εν γένει δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες της εταιρείας τους.

Αναλαμβάνοντας την εταιρεία, ο Musk επέτρεψε σε πολλούς αποκλεισμένους χρήστες να επιστρέψουν στην πλατφόρμα. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα έχει γίνει ακόμη πιο τοξική σε σύγκριση με το παρελθόν. Μίλησα πρόσφατα με έναν μεγάλο διαφημιζόμενο, ο οποίος ζήτησε να μείνει ανώνυμος, και μου είπε ότι αναθεωρεί τη διαφημιστική του στρατηγική για το 2024. Η γενική άποψη είναι ότι το X θα γίνει ακόμη πιο τοξικό κατά το επερχόμενο εκλογικό έτος και δεν εμπιστεύονται τη διαχείριση του Musk για να γίνει η πλατφόρμα πιο ασφαλής.

Αυτός ο διαφημιζόμενος έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα για το μέλλον του Χ. Μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Elon Musk για να κάνει την πλατφόρμα ασφαλέστερη, λιγότερο αμφιλεγόμενη και να προστατεύσει και να διατηρήσει τις οικονομικές πληροφορίες των χρηστών ιδιωτικές και ασφαλείς σε μελλοντικές εφαρμογές και σχετικές υπηρεσίες;

Η κατεύθυνση που δίνει ο Musk και οι στρατηγικές που εφαρμόζει στην X φαίνεται να βασίζονται περισσότερο στις ιδιοτροπίες και στα προσωπικά κίνητρα του μεγιστάνα και όχι σε κάποια σταθερή και αναγνωρίσιμη στρατηγική. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τον μακροπρόθεσμο στόχο και το όραμά του για τη μετεξέλιξη της πλατφόρμας.

Δεδομένου ότι ήταν συνιδρυτής της PayPal, το όραμα του Musk βασίζεται σε μια παρόμοια μηχανή χρηματοοικονομικών συναλλαγών που θα αποτελέσει τη βάση για κάθε μελλοντική συνδρομή και υπηρεσία. Αυτή η δομή επιτρέπει στον ίδιο και στην ομάδα του να προσθέσουν παιχνίδια, εξειδικευμένες εφαρμογές και οποιαδήποτε άλλη επί πληρωμής υπηρεσία, ακόμη και αν δεν εφαρμόσει την ιδέα του για την καταβολή μηνιαίας συνδρομής. 

Οι επαληθευμένοι χρήστες του X Premium θα έχουν πρώτοι πρόσβαση σε νέες εφαρμογές και υπηρεσίες. Όπως αναφέρει το TechCrunch, “τον περασμένο μήνα η διευθύνουσα σύμβουλος του X Linda Yaccarino επιβεβαίωσε ότι οι βιντεοκλήσεις θα έρθουν στην εφαρμογή που ήταν γνωστή ως Twitter, ως μέρος της μετάβασής της σε μια “εφαρμογή για τα πάντα”.

Τώρα, νέος κώδικας στην εφαρμογή X αποκαλύπτει ότι θα υποστηρίζονται τόσο οι κλήσεις ήχου όσο και οι βιντεοκλήσεις. Ωστόσο, η λειτουργία αυτή δεν θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες X, αλλά μόνο σε όσους έχουν συνδρομή X Premium”.

Τα νέα ευρήματα στον κώδικά της εφαρμογής Χ αποκαλύφθηκαν από τον βετεράνο της τεχνολογίας -και νυν επενδυτή- Chris Messina. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι χρήστες του X θα μπορούν να επιλέγουν αν θα λαμβάνουν κλήσεις ήχου και βίντεο από άλλους επαληθευμένους χρήστες, από άτομα που ακολουθούν κ.ο.κ.

Επί του παρόντος, τα περίεργα και αμφιλεγόμενα μηνύματα του Musk στην πλατφόρμα, αλλά και η διαχείριση της εταιρείας από τον ίδιο, έχει επιδεινώσει την άποψη του κόσμου για τον δισεκατομμυριούχο, ιδίως εάν τη συγκρίνουμε με την περίοδο που ήταν επικεφαλής μόνο της Tesla και της Space X.

Σε ανεπίσημη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Reddit μετά την εξαγορά του Twitter, 6.400 άτομα κλήθηκαν να απαντήσουν αν έχουν θετική ή αρνητική γνώμη για τον Musk.

Θετική άποψη εξέφρασε το 9,4%, ουδέτερο ήταν το 30,3%, ενώ αρνητική γνώμη είχε το 56,8%. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, 220 απάντησαν… “Ποιος είναι ο Elon Musk;” 

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ FORBES

Αν και άτυπη, η δημοσκόπηση ήταν σημαντική, αφου το δείγμα ξεπέρασε τους 2.000 ερωτηθέντες, αριθμός που δίνει μια καλή στατιστική ανάλυση για τις απαντήσεις στο ερώτημα.

Ανεξάρτητα από το αν ο Musk εντέλει θα χρεώνει τους χρήστες για το X, είμαι βέβαιος ότι το μέλλον της πλατφόρμας θα βασιστεί σε κάποια μηχανή χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιήσετε το X με οποιονδήποτε τρόπο στο μέλλον, θα πρέπει να δώσετε στο X τα στοιχεία ενός μέσου πληρωμής για να έχετε  πρόσβαση σε επιπλέον εφαρμογές και υπηρεσίες.

Με δεδομένο τα συνήθως αμφιλεγόμενα tweets του Musk, αλλά και τις αποφάσεις του σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι στο Twitter,  προκύπτει το εξής ερώτημα: Θα εμπιστευόσασταν στον Elon Musk τις πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας και τα εμπιστευτικά δεδομένα σας προκειμένου να χρησιμοποιήσετε το X και τις μελλοντικές του εφαρμογές και υπηρεσίες;

Forbes