Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο πιστεύει ότι οι προγραμματιστές είναι κοντά στη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα “ταράξει” τα δεδομένα στην Google και στην Amazon.

Ήδη από τον Μάιο ο Bill Gates εκτίμησε ότι οι έξυπνοι, εξατομικευμένοι ψηφιακοί βοηθοί θα αλλάξουν άρδην τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές, διαταράσσοντας τους κολοσσούς τεχνολογίας. Και έχει δίκιο. Εξού και έχει νόημα οι επενδυτές να εστιάσουν στη μετοχή της Arista Networks.

Η γενετική τεχνητη νοημοσύνη –και ειδικά το ChatGPT- έχουν κάνει μεγάλο ντόρο στην αγορά τους τελευταίους μήνες. Το chatbot της Open AI θεωρείται πιο προηγμένο απ’ όλα την γκάμα προϊόντων και εφαρμογών της Google. Σε μεγάλο βαθμό το αφήγημα βασίζεται στο ότι το ChatGPT είχε το πλεονέκτημα της “πρώτης κίνησης” στην αγορά. 

Το ChatGPΤ κατέχει το ρεκόρ της εφαρμογής που έφτασε πιο γρήγορα το 1 εκατ. μοναδικούς χρήστες: συγκεκριμένα, μέσα σε μόλις 5 μέρες. Για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος του επιτεύγματος, το Facebook χρειάστηκε 10 μήνες για να πιάσει το ορόσημο του 1 εκατ. χρηστών.

Παρά τον τεράστιο αριθμό χρηστών, η OpenAI δύσκολα μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην Google. 

Οι περισσότεροι επενδυτές θυμούνται το Google Plus ως μια παταγώδη αποτυχία. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε το 2011 ως το αντίπαλον δέος του Facebook. Τότε, τα στελέχη της Google υπέθεσαν -με αλαζονεία- ότι μπορούσαν να φέρουν κλυδωνισμούς στις ανταγωνίστριες πλατφόρμες.

Το Google Plus απέτυχε, ωστόσο οι άνθρωποί της έκαναν μια εξαιρετική κίνηση: κατάργησαν το “ιστό” με τους ξεχωριστούς λογαριασμούς για το YouTube, τους Χάρτες, την Αναζήτηση, το Gmail και τις Φωτογραφίες, τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες λογισμικού της εταιρείας. Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί, ακόμη και σήμερα, είναι προσβάσιμοι με το που συνδεθεί ο χρήστης στο Gmail. Αυτή η απόφαση ήταν ιδιοφυής. Σημαίνει ότι κάθε υπηρεσία της Google έχει άμεση πρόσβαση στο Google Assistant, τον προσωπικό ψηφιακό βοηθό της εταιρείας. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ καλύτερος από τη Siri και την Alexa στο να δίνει γρήγορα σαφείς απαντήσεις σε πολύπλοκα ερωτήματα.

Η πανταχού παρουσία των πλατφορμών της Google -έχουν τουλάχιστον 1 δισ. μοναδικούς χρήστες- σημαίνει διασταυρούμενη χρήση σε iPhone, υπολογιστές Windows, κονσόλες παιχνιδιών, τηλεοράσεις, ακόμη και αυτοκίνητα.

Ο μοναδικός λογαριασμός Gmail είναι ο “δούρειος ίππος” για το Google Assistant, τον πιο ισχυρό και ολοκληρωμένο ψηφιακό βοηθό. Είναι μια εφαρμογή-δολοφόνος που η Google θα μπορούσε να ενεργοποιήσει για να βρει δύο δισ. χρήστες μέσα σε μια νύχτα.

Ο Bill Gates το ξέρει αυτό. Μιλώντας τον Μάιο σε ένα τεχνολογικό συνέδριο της Goldman Sachs, επισήμανε ότι η φωνή είναι ο “φυσιολογικός διάδοχος του πληκτρολογίου και της οθόνης του υπολογιστή”. Εύλογο. Αν είχαμε την επιλογή, οι περισσότεροι θα προτιμούσαμε να επικοινωνούμε προφορικά με τον υπολογιστή, παρά να πληκτρολογούμε μηνύματα, όπως συμβαίνει με το ChatGTP.

Μια τέτοια εξέλιξη θα διαταράξει το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο της Google που βασίζεται στην προβολή διαφημίσεων. Ωστόσο, οι κορυφαίες εταιρείες διαταράσσουν τη λειτουργία του οργανισμού τους προτού τους το κάνει ο ανταγωνισμός. Ένας λειτουργικός, ασφαλής ψηφιακός βοηθός θα μπορούσε να λανσάρει σε ένα νέο μοντέλο συνδρομής αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων.

Ένας βοηθός που θα τροφοδοτείται με δεδομένα μόνο από την Google θα γνωρίζει τα πάντα: από τις επαφές και το ημερολόγιό σας, μέχρι τα μέρη που έχετε πάει και που θέλετε να επισκεφθείτε. Θα γνωρίζει τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες σας. Η Google συλλέγει αυτά τα δεδομένα, μέσω των επαφών, του ημερολογίου, της αναζήτησης, των χαρτών κ.λπ. από την ημέρα που εγγραφήκατε στο Gmail.

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και η καλύτερη υποδομή cloud σημαίνουν ότι όλη αυτή η σοφία θα μπορούσε να παραδίδεται εύκολα και κατά παραγγελία στην έξυπνη συσκευή σας. Το πρόβλημα είναι ότι τα δίκτυα πρέπει να αναβαθμιστούν για να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο.

Η Arista Networks αναπτύσσει αυτή την κρίσιμη υποδομή υλικού και λογισμικού. Η εταιρεία με έδρα τη Σάντα Κλάρα, στην Καλιφόρνια, είναι ηγέτιδα δύναμη στους επόμενης γενιάς κλιμακούμενους μεταγωγεις, στα ρούτερ και άλλον δικτυακό εξοπλισμό για data centers, υβριδικό cloud και πελάτες on premise και edge computing. Τώρα βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης των δικτύων της ενόψει του καταιγισμού νέων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που διψούν για δεδομένα.

Η εταιρεία παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2022 μια σειρά μεταγωγέων ethernet 800G για data centers. Το τρέχον πρότυπο είναι των 400G.

Η Arista ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι οι πωλήσεις α’ τριμήνου έφτασαν τα 1,35 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 54% σε ετήσια βάση. Τα μεικτά περιθώρια κέρδους αυξήθηκαν στο 63%, με λειτουργικά περιθώρια κέρδους 41%. Η εταιρεία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για πωλήσεις ύψους 5,5 δισ. στο έτος, ένα άλμα 22% σε σύγκριση με το 2022. 

Στην τιμή των 174,41 δολαρίων, η μετοχή της διαπραγματεύεται με 25,4x τα μελλοντικά κέρδη και 9,9x τις πωλήσεις. Και οι δύο αυτές επιδόσεις βρίσκονται εντός του ιστορικού εύρους των χρηματοοικονομικών δεικτών. Οι επενδυτές υποτιμούν την ανάπτυξη που έρχεται, ενώ τα δίκτυα αναβαθμίζονται για projects τεχνητής νοημοσύνης.

Σε ενδεχόμενο υποχώρησης της Arista στα 160 δολάρια, ο τίτλος της είναι μια αγορά που οφείλουν να τσεκάρουν οι επενδυτές. 

Forbes