“Μου φαίνεται απίστευτο ότι κάνω καριέρα στη μουσική”, δήλωσε η Taylor Swift στην πρεμιέρα της νέας της συναυλίας στο Λος Άντζελες, στο πλαίσιο της περιοδείας The Eras Tour, μπροστά σε ένα κοινό πάνω από 2.000 φανατικών θαυμαστών της. Μεταξύ αυτών, ο Adam Sandler, η Mariska Hargitay, η Simu Liu και η Beyoncé. “Είναι τρελό.

Πάντα περνούσα καλά κάνοντας συναυλίες. Ποτέ στη ζωή μου, όμως, δεν το έχω απολαύσει όσο σε αυτή την περιοδεία. Είναι μακράν η πιο έντονη εμπειρία της ζωής μου”.

Συγχρόνως είναι και η πιο επικερδής. Ξεκινώντας τον Μάρτιο και ολοκληρώνοντας τις συναυλίες τον Αύγουστο, η Swift έδωσε 56 συναυλίες σε 20 πόλεις των ΗΠΑ και την Πόλη του Μεξικού, που απέφεραν έσοδα πάνω από 780 εκατ. δολάρια και στην 33χρονη “βασίλισσα της ποπ” κέρδη της τάξης των 305 εκατ. δολάρια.

Το Eras Tour είναι κάτι περισσότερο από μια αναδρομή στην καριέρα της Swift: είναι οικονομικό φαινόμενο. Η Morgan Stanley εκτίμησε ότι οι περιοδείες της Swift και της Beyoncé -η οποία κέρδισε περίπου 145 εκατ. δολάρια από την “Renaissance World Tour” αυτό το καλοκαίρι- πρόσθεσαν 5,4 δισ. δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ το γ’ τρίμηνο, λόγω του τεράστιου οικονομικού αντίκτυπου που έχουν οι συναυλίες τους στις πόλεις.

Και οι δύο σούπερ σταρ θα συνεχίσουν να εισπράττουν εκατομμύρια δολάρια όταν κυκλοφορήσουν οι ταινίες από τις συναυλίες τους. Η ταινία της Swift, με κόστος παραγωγής 15 εκατ. δολάρια σύμφωνα με τους New York Times, αναμένεται το Σαββατοκύριακο που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες να κόψει εισιτήρια αξίας 125 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ και 60 εκατ. δολαρίων σε όλο τον κόσμο. Η ταινία “Renaissance: A Film By Beyoncé” θα κάνει πρεμιέρα την 1η Δεκεμβρίου. 

Ασφαλώς, δεν πηγαίνουν όλες οι εισπράξεις στο “πρώτο όνομα”. “Όταν κάνεις τόσο μεγάλες περιοδείες, χρειάζεσαι εκατοντάδες άτομα προσωπικό να είναι στον δρόμο μαζί σου και να φροντίζουν για όλα”, λέει στο Forbes ο Jarred Arfa, της Independent Artists Group που εκπροσωπεί καλλιτέχνες της μουσικής βιομηχανίας, όπως ο Billy Joel και οι Metallica.

Μια παγκόσμια περιοδεία περιλαμβάνει συνήθως τα μέλη συγκροτημάτων, τραγουδιστές για τα φωνητικά, χορευτές, τεχνικούς, ηχολήπτες και υπεύθυνος φωτισμού και σκηνικών, οι οποίοι μετακινούνται από πόλη σε πόλη μαζί με τον σταρ-καλλιτέχνη. Οι χώροι των συναυλιών πρέπει να ενοικιαστούν και, στην περίπτωση των σταδίων, να μετατραπούν από γήπεδα σε σκηνή. Επιπλέον, υπάρχει ο μάνατζερ και ο ατζέντης του headliner, καθώς και ο διοργανωτής και η εταιρεία έκδοσης εισιτηρίων, οι οποίοι παίρνουν μερίδιο από τα ακαθάριστα έσοδα.

Οι υψηλότερες τιμές των εισιτηρίων -τα εισιτήρια για τις συναυλίες της Swift κόστιζαν κατά μέσο όρο 253 δολάρια, αποφέροντάς περίπου 10 με 13 εκατομμύρια δολάρια τη βραδιά- δεν σημαίνει απαραίτητα και υψηλότερη αμοιβή για τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Το κόστος των μεταφορικών έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την πανδημία, και οι διεθνείς περιοδείες κοστίζουν συνήθως περισσότερο από μια περιοδεία στις ΗΠΑ.

Για να είναι κερδοφόρα μια περιοδεία, οι καλλιτέχνες θα πρέπει “να εισπράξουν ένα σημαντικό ποσό σε πολλές ημερομηνίες”, επισημαίνει ο Arfa. Και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η Miley Cyrus δήλωσε πρόσφατα ότι “δεν έβγαλε δεκάρα” από την περιοδεία της “Bangerz Tour” το 2014. Γι’ αυτό και οι χορηγίες, όπως η συμφωνία της Swift με την Capital One, αντισταθμίζουν το υπέρογκο κόστος.

Παρά τα σημαντικά έξοδα των περιοδειών, το Forbes εκτιμά ότι οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί έχουν κερδίσει πάνω από 1 δισ. δολάρια από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Αυγούστου. Στους κορυφαίους αυτής της λίστας ο Ed Sheeran, που κέρδισε 110 εκατ. δολάρια από την περιοδεία του “Mathematics”, και οι Coldplay, με κέρδη περίπου 85 εκατ. δολαρίως από την αρχή του έτους με την παγκόσμια περιοδεία τους “Music of the Spheres”. Η περιοδεία “Farewell Yellow Brick Road” του Elton John, η τελευταία της καριέρας του, ολοκληρώθηκε -μετά από πέντε χρόνια- τον περασμένο Ιούλιο και είναι η πιο κερδοφόρα περιοδεία όλων των εποχών με 939 εκατ. δολάρια.

Μέχρι την επόμενη χρονιά.

Το δεύτερο μισό της περιοδείας Eras Tour της Swift θα συνεχιστεί τον Νοέμβριο -με συναυλίες στην Ασία και την Ευρώπη πριν επιστρέψει στη Βόρεια Αμερική- και όταν ολοκληρωθεί το 2024, αναμένεται να είναι η πρώτη περιοδεία που θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια.

Ας δούμε τις 10 πιο κερδοφόρες περιοδείες για το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία έως τον Αύγουστο.

#1. Taylor Swift

The Eras Tour | Αριθμός συναυλιών: 56
Έσοδα: 780 εκατ. δολάρια | Κέρδη: 305 εκατ. δολάρια

#2. Beyoncé

Renaissance World Tour | Αριθμός συναυλιών: 46
Έσοδα: 460 εκατ. δολάρια | Κέρδη: 145 εκατ. δολάρια

#3. Ed Sheeran

– +-=÷÷× (Mathematics) | Αριθμός συναυλιών: 41
Έσοδα: 240 εκατ. δολάρια | Κέρδη: 110 εκατ. δολάρια

#4. Coldplay

Music of the Spheres World Tour | Αριθμός συναυλιών: 43
Έσοδα: 275 εκατ. δολάρια | Κέρδη: 85 εκατ. δολάρια

#5. P!nk

Summer Carnival | Αριθμός συναυλιών: 37
Έσοδα: 300 εκατ. δολάρια | Κέρδη: 85 εκατ. δολάρια

#6. Harry Styles

Love On Tour | Αριθμός συναυλιών: 49
Έσοδα: 227 εκατ. δολάρια | Κέρδη: 70 εκατ. δολάρια

#7. Elton John

Farewell Yellow Brick Road Tour | Αριθμός συναυλιών: 63
Έσοδα: 195 εκατ. δολάρια | Κέρδη: 70 εκατ. δολάρια

#8. Morgan Wallen

One Night at a Time | Αριθμός συναυλιών: 30
Έσοδα: 190 εκατ. δολάρια | Κέρδη: 70 εκατ. δολάρια

#9. Luke Combs

World Tour | Αριθμός συναυλιών: 30
Έσοδα: 125 εκατ. δολάρια | Κέρδη: 55 εκατ. δολάρια

#10. The Weeknd

After Hours til Dawn Tour | Αριθμός συναυλιών: 30
Έσοδα: 158 εκατ. δολάρια | Κέρδη: 55 εκατ. δολάρια

Forbes