Το ευρώ οδεύει προς το μεγαλύτερο σερί απωλειών από τη δημιουργία του, λόγω των στοιχημάτων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, σημειώνει το Bloomberg.

Το ευρώ υποχώρησε για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα, το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τότε που δημιουργήθηκε πριν από δύο δεκαετίες. Έχει υποχωρήσει κατά 5,6% έναντι του δολαρίου μετά το υψηλό στα μέσα Ιουλίου και επί του παρόντος διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Οι traders εγκαταλείπουν το ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες, λόγω των στοιχημάτων ότι η ΕΚΤ θα δυσκολευτεί να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εν μέσω ενδείξεων επιδείνωσης της οικονομίας. Η άποψη αυτή πήρε ώθηση αυτή την εβδομάδα, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε τη 10η αύξηση και σηματοδότησε ότι η κορύφωση των επιτοκίων έχει επιτευχθεί.

“Η ΕΚΤ μόλις έδωσε στους “ταύρους” του δολαρίου έναν ακόμη λόγο για να αρχίσουν να σορτάρουν το ευρώ”, δήλωσε ο Dipak Shah, επικεφαλής της G-10 FX options trading στη Nomura Holdings Inc. “Θα περιμέναμε να δούμε τα σορτσάρισμα του ευρώ να αποκτά δυναμική, όχι μόνο έναντι του δολαρίου, αλλά και έναντι άλλων νομισμάτων”.

Τα hedge funds βλέπουν πιο αρνητικά το ευρώ από την αρχή του έτους και οι αναλυτές αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το τέλος του έτους για το νόμισμα. Η μέση πρόβλεψη βλέπει το ευρώ να κλείνει το έτος στα 1,09 δολάρια, σε σύγκριση με τα 1,12 δολάρια.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 0,3% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα στα 1,06 δολάρια. Οι απώλειες σε μηνιαία βάση ανέρχονται στο 1,9%.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι η μείωση των επιτοκίων δεν είναι κάτι που εξετάζεται από τους φορείς χάραξης πολιτικής, ωστόσο οι επενδυτές ήδη ποντάρουν σε αυτήν.

“Δεν ήταν καν μια λέξη που έχουμε προφέρει”, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, αφού η τράπεζα πραγματοποίησε τη 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της.

Καθώς μιλούσε, η αγορά κινήθηκε στην τιμολόγηση περίπου τριών μειώσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας το 2024, με την πρώτη να φαίνεται ήδη από τον Ιούνιο. Οι αναλυτές της Citigroup Inc. και της Barclays Plc. αναμένουν χαλάρωση μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Capital.gr