Το κακάο συνέχισε την ανοδική του πορεία – με κέρδη άνω των 700 δολαρίων ανά τόνο σε μία μόνο ημέρα και ξεπερνώντας τα 9.000 δολάρια για πρώτη φορά – καθώς η κρίση της προσφοράς πλήττει την αγορά και οι παραγωγοί σοκολάτας πασχίζουν να αποκτήσουν κόκκους.

Τα futures στη Νέα Υόρκη σημείωσαν άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, προσθέτοντας κέρδη που προέκυψαν μετά από πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοδοτικές δυσκολίες στη Γκάνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο.

Η χώρα πρόκειται να χάσει την πρόσβασή της σε σημαντικό χρηματοδοτικό μηχανισμό, καθώς η κρίση στην καλλιέργεια κακάο την έχει αφήσει με μικρή παραγωγή ώστε να εξασφαλίσει τα χρήματα. Το Συμβούλιο Κακάο της Γκάνας, η ρυθμιστική αρχή του κλάδου, γνωστή ως Cocobod, βασίζεται στην ξένη χρηματοδότηση για να πληρώσει τους κακοκαλλιεργητές για την παραγωγή τους.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% μόνο αυτόν τον μήνα και έχουν υπερδιπλασιαστει ήδη φέτος. Οι φτωχές συγκομιδές λόγω κακών καιρικών συνθηκών και ασθενειών στις καλλιέργειες της Δυτικής Αφρικής, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου κακάο, και τα ελάχιστα σημάδια ανακούφισης της παραγωγής αλλού έχουν αφήσει τον κλάδο σε δυσχερή θέση.

Το ράλι οδήγησε τις τιμές προς τα 10.000 δολάρια – ένα επίπεδο που φαινόταν αδιανόητο μόλις πριν από λίγους μήνες – και έκανε το κακάο πιο ακριβό ακόμη και από το βιομηχανικό μέταλλο χαλκό.

Η άνοδος του κακάο θα επηρεάσει το υψηλότερο κόστος της σοκολάτας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα πασχαλινά αυγά έχουν ήδη ακριβύνει λόγω του περυσινού άλματος των τιμών και ορισμένοι κατασκευαστές περιορίζουν τα μεγέθη των μπάρων ή προωθούν ποικιλίες με άλλα συστατικά για να αμβλύνουν το πλήγμα.

Τα futures αυξήθηκαν κατά 7,9% και διαμορφώθηκαν στα 9.649 δολάρια ανά μετρικό τόνο στη Νέα Υόρκη. Οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν παρά το γεγονός ότι ένας τεχνικός δείκτης βρισκόταν σε υπεραγορασμένη περιοχή για μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο μηνών. Το κακάο στο Λονδίνο σημείωσε επίσης άνοδο.

“Η σοκολάτα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή το Πάσχα του 2025, εάν οι ασθένειες των κακαόδεντρων και οι κακές καιρικές συνθήκες παρατείνουν το έλλειμμα εν μέσω υψηλών τιμών ζάχαρης”, ανέφερε η αναλυτής του Bloomberg Intelligence Diana Gomes την Παρασκευή.

Ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, οι κερδοσκόποι έχουν στην πραγματικότητα αποχωρήσει από την αγορά. Το ανοιχτό ενδιαφέρον – ο αριθμός των εκκρεμών συμβολαίων – έχει μειωθεί από το υψηλό του στα τέλη Ιανουαρίου και οι διαχειριστές κεφαλαίων μείωσαν τα καθαρά ανοδικά τους στοιχήματα σε χαμηλό ενός έτους την τελευταία εβδομάδα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι φυσικοί αγοραστές μπορεί να έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο ράλι των τιμών.

Υπάρχει ο κίνδυνος η κατάσταση της προσφοράς να επιδεινωθεί. Οι επερχόμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με στόχο να σταματήσουν να πωλούνται στα καταστήματα προϊόντα που καταστρέφουν τα δάση – μπορεί να καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο για τους κορυφαίους κατασκευαστές σοκολάτας της Ένωσης να εξασφαλίσουν προμήθειες.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην επερχόμενη ενδιάμεση σοδειά της Δυτικής Αφρικής, τη μικρότερη από τις δύο ετήσιες συγκομιδές. Η ρυθμιστική αρχή της Ακτή Ελεφαντοστού, κορυφαίος παραγωγός, αναμένει ότι αυτή θα συρρικνωθεί αυτή τη σεζόν, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα.