Σε έγκριση της παράτασης των προσωρινών μέτρων ελευθέρωσης του εμπορίου για την Ουκρανία, προστατεύοντας παράλληλα τους αγρότες της ΕΕ, προχώρησε την Τρίτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς με 428 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 44 αποχές, οι Ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και των ποσοστώσεων για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα για ένα ακόμη έτος, έως τις 5 Ιουνίου 2025, προκειμένου να στηρίξουν τη χώρα εν μέσω του συνεχιζόμενου βίαιου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βάσει του νέου κανονισμού, η Επιτροπή μπορεί να αναλάβει ταχεία δράση και να επιβάλει οποιαδήποτε μέτρα κρίνει αναγκαία σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική διαταραχή στην αγορά της ΕΕ ή στις αγορές ενός ή περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ λόγω των ουκρανικών εισαγωγών (π.χ. σιταριού).

Παράλληλα, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων διασφάλισης για την προστασία των γεωργών της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να ενεργοποιήσει ένα φρένο έκτακτης ανάγκης για ιδιαίτερα ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα, δηλαδή πουλερικά, αυγά, ζάχαρη, βρώμη, πλιγούρι, αραβόσιτο και μέλι.

Όπως εξηγείται εάν οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων υπερβούν τον μέσο όρο των όγκων εισαγωγών που καταγράφηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, καθώς και ολόκληρο το 2022 και το 2023, οι δασμοί μπορούν να επιβληθούν εκ νέου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους νέους αυτούς κανόνες, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να ξεκινήσει σύντομα συνομιλίες με την Ουκρανία για τη μόνιμη απελευθέρωση του εμπορίου και να διατηρήσει το Κοινοβούλιο σε στενή συμμετοχή στη διαδικασία.

Η Sandra Kalniete (ΕΛΚ, Λετονία), εισηγήτρια του θέματος δήλωσε ότι «η επέκταση των μέτρων εμπορικής στήριξης επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Η ψηφοφορία αυτή θα ενισχύσει ταυτόχρονα την οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας και θα προστατεύσει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων γεωργών. Θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας – θα στηρίξουμε την Ουκρανία μέχρι τη στρατιωτική της νίκη και την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εγκρίνει επίσημα τον κανονισμό. Τα ισχύοντα εμπορικά μέτρα λήγουν στις 5 Ιουνίου 2024 και ο νέος κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την ημερομηνία αυτή

Προστίθεται ότι μετά την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή αυτόνομα εμπορικά μέτρα τον Ιούνιο του 2022, τα οποία επιτρέπουν την αφορολόγητη πρόσβαση όλων των ουκρανικών προϊόντων στην ΕΕ.

Τα μέτρα αυτά παρατάθηκαν κατά ένα έτος το 2023 και τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ανανεωθεί η αναστολή για ένα ακόμη έτος με πρόσθετες εγγυήσεις για την προστασία της αγοράς της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο προσέθεσαν περισσότερα μέτρα για την προστασία των γεωργών της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι για τη Μολδαβία, το Κοινοβούλιο αποφάσισε πρόσφατα να παρατείνει παρόμοια μέτρα για ένα ακόμη έτος.

ΚΥΠΕ