Ένας ακόμη θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό καταγράφηκε χθες, ενώ ανακοινώθηκαν έξι νέα κρούσματα με τα δύο εξ αυτών να αφορούν το διόμισι χρονών αγοράκι που νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες στο Μακάρειο Νοσοκομείο με συμπτώματα του συνδρόμου «καβασάκι» και τον πατέρα του.
 
Το πρώτο τεστ στο οποίο είχε υποβληθεί το παιδί ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια, ωστόσο, υπεβλήθη σε δεύτερη εξέταση κατά την οποία ανιχνεύθηκε «οριακά» κορωνοϊός. Έτσι, κρίθηκε απαραίτητο να ακολουθήσει και τρίτη δειγματοληψία η οποία επιβεβαίωσε ότι το μωρό είναι θετικό στον Covid- 19 και έτσι σε έλεγχο υπεβλήθησαν (ιδιωτικά) και οι γονείς του. Ύστερα και από την εξέλιξη αυτή και η Κύπρος μπαίνει στο χάρτη των χωρών στις οποίες παιδιά που παρουσιάζουν τη νόσο καβασάκι είναι ταυτόχρονα θετικά και στον κορωνοϊό, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο. Άλλωστε, από την περασμένη εβδομάδα και οι Κύπριοι γιατροί δήλωναν ότι αναμένουν τις διεθνείς εξελίξεις γύρω από το θέμα αλλά και τα αποτελέσματα των μελετών που διενεργούνται αυτό το διάστημα και στόχο έχουν τη διασύνδεση του κορωνοϊού με τα αυξημένα περιστατικά καβασάκι που καταγράφονται σε διάφορες χώρες. 
 
 
Το γεγονός ότι το μωρό διαγνώστηκε τελικά και με κορωνοϊό, δεν φαίνεται να ανησυχεί τους γιατρούς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της υγείας του αφού και χθες διαβεβαίωναν ότι έχει ήδη αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση. 
 
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τέσσερα κρούσματα προέκυψαν από 93 μόλις ελέγχους οι οποίοι διενεργήθηκαν μέσω του προγράμματος «ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας». Πρόκειται δηλαδή για ασθενείς οι οποίοι θα υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις ή σε θεραπείες και επιβάλλεται να εξεταστούν πριν την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία. 
 
Αναφέρεται ότι τα έξι νέα κρούσματα εντοπίστηκαν ύστερα από σύνολο 1.393 εργαστηριακών διαγνώσεων.
 
 
Σε ό,τι αφορά τον θάνατο που καταγράφηκε χθες, αφορά γυναίκα 73 ετών, με εξαιρετικά βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Η τελική αιτία θανάτου θεωρείται ότι είναι η νόσος Covid- 19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό ανέρχεται σε 22. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα από την ημέρα έναρξης της επιδημίας εισήχθησαν στις ΜΕΘ συνολικά 32 ασθενείς. 
 
Σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονταν 11 άτομα, εκ των οποίων τα 2 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν συνολικά τέσσερεις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή. Σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.