Με 42 ψήφους υπέρ και μια αποχή από τη βουλευτή των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το νέο πλαίσιο για την παραχώρηση  μειωμένου ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει πως  5% ΦΠΑ θα επιβάλλεται στα πρώτα 130 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) κατοικίας/διαμερίσματος, με αξία μέχρι €350 χιλ. Παράλληλα, προνοείται και κλιμακωτή επιβολή μειωμένου ΦΠΑ. Συγκεκριμένα για κατοικίες και διαμερίσματα με εμβαδόν από 131 τ.μ. μέχρι 190 τ.μ. και με αξία μέχρι €475 χιλ. θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ. Δηλαδή, για τα πρώτα 130 τ.μ. και για αξία €350 χιλ. το ΦΠΑ θα είναι 5%, ενώ για τα υπόλοιπα 60 τ.μ., μέχρι τα 190 τ.μ., το ΦΠΑ θα αυξάνεται στο 19%.

Για κατοικίες και διαμερίσματα με εμβαδόν πέραν των 190 τ.μ. και με αξία πέραν των €475 χιλ. θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ από πρώτο τετραγωνικό και το πρώτο σεντ. Επιπρόσθετα οι μεταβατικές διατάξεις που περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο, προβλέπουν πως το νέο καθεστώς , δηλαδή η επιβολή 5% ΦΠΑ στα 130 τετραγωνικά μέτρα  (τ.μ)  θα αρχίσει από την 1η Νοεμβρίου (η ΕΕ απαιτούσε το μειωμένο ΦΠΑ να εφαρμοζόταν στα 110 τ.μ).

Η νέα ρύθμιση δεν θα εφαρμόζεται, στις περιπτώσεις που έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια ή έχει υποβληθεί αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του  νόμου. Περιλήφθηκε και ασφαλιστική δικλείδα σύμφωνα με την οποία μετά την εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας έχει υποβληθεί δεόντως συμπληρωμένη υπεύθυνη δήλωση για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας στον Έφορο Φορολογίας εντός τριών ετών από την έναρξη της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.