Την περασμένη Πέμπτη η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή (νέο) νομοσχέδιο, με το οποίο περιορίζει την παραχώρηση μειωμένου ΦΠΑ 5% στα πρώτα 110 τ.μ. για κύριες κατοικίες και διαμερίσματα, ενημερώνοντας ότι αυτή είναι η θέση της Ευρ. Επιτροπής.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, με επιστολή του στην Επιτροπή Οικονομικών, ενημερώνει πως η Κυβέρνηση θα στηρίξει το νομοσχέδιο που θα ψηφίσει (πιθανότατα αύριο) η Βουλή και το οποίο θα ανεβάζει στα 130 τ.μ. το εμβαδόν που θα χρεώνεται με 5% ΦΠΑ, εν γνώσει όλων ότι είναι δυνατό να υπάρξει αντίδραση από τις Βρυξέλλες, ακόμα και παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της ΕΕ. Την Πέμπτη η Δημοκρατία παρέλαβε αιτιολογημένη γνώμη από την Κομισιόν, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον του κράτους.

Ό,τι πει η Βουλή…

Παρά το γεγονός ότι η νομοθετική ρύθμιση που προωθούν τα κόμματα είναι αντίθετη με τις ευρωπαϊκές συστάσεις, το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε χθες τη Βουλή ότι θα υποστηρίξει την όποια απόφαση της Βουλής.

Η πλειοψηφία των κομμάτων απαιτούσε να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης επί της νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμάστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, με επιστολή που απέστειλε χθες στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών τονίζει πως «το υπουργείο θεωρεί ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί από την Κυβέρνηση στην επιτροπή αποτελεί την ενδεδειγμένη υπό τις περιστάσεις λύση, ιδιαίτερα όταν αυτή τυγχάνει της έγκρισης της ΕΕ, σύμφωνα με την επιστολή τους ημερομηνίας 15/12/22».

Παράλληλα, υποδεικνύει πως η Κυβέρνηση, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα και σημειώνοντας ότι κανένας δεν μπορεί να προκαταλάβει την έγκριση των αρμοδίων αρχών της ΕΕ, θα σεβαστεί, όπως αναφέρει, ως θέμα αρχής την πρόταση που έχει διαμορφωθεί από την πλειοψηφία των κομμάτων στην επιτροπή Οικονομικών. «Η κυβέρνηση θα στηρίξει αυτή την πρόταση στα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ» προσθέτει ο κ. Κεραυνός.

Επιπρόσθετα, αρμόδια πηγή μάς ανέφερε πως όταν εγκριθεί η νέα νομοθεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναπομπή του νόμου. Συνεπώς, με το που θα υπογράψει ο ΠτΔ τον νόμο, το κείμενο θα σταλεί για έλεγχο στις ευρωπαϊκές αρχές για να διαπιστώσουν κατά πόσο συνάδει με τον κοινωνικό σκοπό της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον ΦΠΑ.
Σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν με τον νόμο που θα ψηφιστεί, θα σταματήσουν τη διαδικασία που κίνησαν κατά της Κύπρου. Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν, θα συνεχιστεί η διαδικασία.

Την 1η του μήνα, μαζί με την αιτιολογημένη γνώμη, η ΕΕ ενημέρωσε τη Δημοκρατία ότι πρέπει να απαντήσει εντός 2 μηνών για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει για να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή Οδηγία.

Τι συμφώνησαν τα κόμματα να ψηφίσουν αύριο
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ομόφωνα τα κόμματα αποφάσισαν να ενσωματώσουν πρόνοια στο νομοσχέδιο (που θα τεθεί την Πέμπτη προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής), βάσει της οποίας 5% ΦΠΑ θα επιβάλλεται στα πρώτα 130 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) κατοικίας/διαμερίσματος, με αξία μέχρι €350 χιλ. Παράλληλα, θα προνοείται και κλιμακωτή επιβολή μειωμένου ΦΠΑ, έτσι ώστε αυτοί που θα αγοράσουν μεγαλύτερες σε εμβαδόν και αξία κατοικίες να πληρώσουν περισσότερα για το επιπλέον εμβαδόν, χωρίς να χάσουν το δικαίωμα να επωφεληθούν με μειωμένο ΦΠΑ για το υπόλοιπο εμβαδόν.


Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο που τροποποίησαν τα κόμματα θα προβλέπεται ότι για το εμβαδόν από 131 τ.μ. μέχρι 190 τ.μ. και με αξία μέχρι €475 χιλ. θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ. Δηλαδή, για τα πρώτα 130 τ.μ. και για αξία €350 χιλ. το ΦΠΑ θα είναι 5%, ενώ για τα υπόλοιπα 60 τ.μ., μέχρι τα 190 τ.μ., το ΦΠΑ θα αυξάνεται στο 19%. Για κατοικίες και διαμερίσματα με εμβαδόν πέραν των 190 τ.μ. και με αξία πέραν των €475 χιλ. θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ από πρώτο τετραγωνικό και το πρώτο σεντ.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο αναθεωρημένο νομοσχέδιο που προώθησε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 110 τ.μ. μονοκατοικίας / διαμερίσματος με αξία μέχρι €350 χιλ., νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τις €475 χιλ. και το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν είναι μέχρι 190 τ.μ.

Ίσως μάς ζητήσουν και τόκους

Ο υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος στη χθεσινή επιστολή του προς τη Βουλή, τονίζοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Κύπρος στο Δικαστήριο και να της επιβληθεί πρόστιμο αν δεν συμμορφωθεί με την Οδηγία για το ΦΠΑ, καθώς τα χρονικά όρια έχουν εξαντληθεί (σ.σ. η διαδικασία επί παραβάσει ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021).

«Σε τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι δυνατό να διεκδικήσει να λάβει ολόκληρο το ποσό των ιδίων πόρων, προσαυξημένο με τόκους υπερημερίας, που απώλεσε από τη μείωση των ίδιων πόρων (σ.σ. έσοδα από ΦΠΑ), σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού» καταλήγει ο κ. Κεραυνός.