Δεν θα σταματά η εκποίηση των ενυπόθηκων ακινήτων που αποτελούν κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ. με την προσφυγή του δανειολήπτη στο Ειδικό Δικαστήριο, γνωστού ως Δικαστηρίου Εκποιήσεων, το οποίο θα εγκριθεί αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτή ουσιαστικά αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφορά του νομοσςχεδίου της Κυβέρνησης με την πρόταση νόμου που υπογράφουν το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ, η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ, οι Οικολόγοι καθώς και τρεις από τους εννέα βουλευτές του ΔΗΚΟ (Κουλίας, Μυλωνάς, Ορφανίδης).

Η πρόταση νόμου επιτρέπει στους δανειολήπτες να εξασφαλίζουν δικαστικό διάταγμα παραμερισμού της διαδικασίας εκποίησης, προκειμένου να εξεταστούν θέματα όπως ενδεχόμενη ύπαρξη καταχρηστικών χρεώσεων και διαφωνία στο ύψος του χρέους. Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα έχουν διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη πρόταση, υποστηρίζοντας πως οι αλλαγές παρέχουν τη δυνατότητα παρακώλυσης της διαδικασίας μέσω των Δικαστηρίων, για όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ανέρχονται περίπου στα €25 δισ. Επίσης, υποστήριξαν πως η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης ενδέχεται να καταστήσει τη διαδικασία εκποίησης πρακτικά ανενεργή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ακριβότερη έπαυλη σε e-πλειστηριασμό

Χθες, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Γιώργος Παντελή, μιλώντας στον Άλφα, ανέφερε πως στην πράξη το μόνο που θα αλλάξει με το νομοσχέδιο είναι ότι ο δανειολήπτης θα μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε σχέση με το υπόλοιπο του δανείου του. Προφανώς η διαδικασία εκποίησης θα συνεχίσει να τρέχει. Σήμερα με την αλλαγή του νόμου, το 2018, οι δανειολήπτες δεν μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο αλλά στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ωστόσο οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, στο νομοσχέδιο για το Δικαστήριο των Εκποιήσεων δεν καθορίζονται χρονοδιαγράμματα εκδίκασης των υποθέσεων, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό. «Ζητούμε από τη δικαστική εξουσία να επιλαμβάνεται των υποθέσεων σε 1-2 μήνες, για να γίνεται σε μια δίκαιη αντιμετώπιση» πρόσθεσε.

Σε αναμονή όλοι

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά δήλωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να συζητήσει αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων, καθώς και για την πρόσβαση των δανειοληπτών σε μία ειδική δικαιοδοσία δικαστηρίου. Ο κ. Κουλλά ανάφερε πως αναμένει από την Κυβέρνηση, η οποία διαφωνεί με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, των Οικολόγων και συγκυβερνώντων κομμάτων, να θέσει τις δικές της μελετημένες προτάσεις, έτσι ώστε να επιλύονται οι βάσιμες ανησυχίες, χωρίς να διαταράσσεται η χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

«Σε αυτή την περίπτωση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα στηρίξει την Κυβέρνηση, προς όφελος της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου» σημείωσε.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε πως η οριστική ρύθμιση του σοβαρού θέματος των εκποιήσεων και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η σε πολλές περιπτώσεις πρωτοφανής ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε βάρος των δανειοληπτών, είναι η δημιουργία ειδικού τμήματος στα Επαρχιακά Δικαστήρια, στα οποία να μπορούν να προσφεύγουν οι δανειολήπτες που διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών ή με τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί για την εκποίηση του ακινήτου τους. Υπέδειξε πως μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των ειδικών τμημάτων στα Επαρχιακά Δικαστήρια επιβάλλεται να εξευρεθεί τρόπος να αποτραπούν οι μαζικές εκποιήσεις.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανάφερε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία του ειδικού δικαστηρίου, γνωστού ως δικαστηρίου εκποιήσεων. Την ίδια ώρα υποστήριξε πως ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος δεν απέρριψε την πρόταση της ΔΗΠΑ, αντιθέτως προχώρησε στην ενίσχυσή της, ώστε να επικεντρωθεί στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και διαχείρισης δανείων, γιατί εκεί εντοπίζεται, κατά τον ίδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό, υπέδειξε, απαντά στις ακραίες κινδυνολογίες τεχνοκρατών, Κεντρικής Τράπεζας και τραπεζών.