Ούτε και χθες πείσθηκαν βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ από την επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού αλλά και από την παρέμβαση, το απόγευμα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στη διάρκεια σύσκεψης, σε έντονο κλίμα, στο Προεδρικό.

Κατά την πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το αδιέξοδο. Βουλευτές των συμπολιτευόμενων κομμάτων παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί, καθώς θεωρούν πως τα κυβερνητικά μέτρα δεν συμβάλλουν επαρκώς στην προστασία των δανειοληπτών.

Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, επιμένουν να ψηφίσουν την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, της ΔΗΠΑ, των Οικολόγων, των τριών από τους εννέα βουλευτών του ΔΗΚΟ και των δύο ανεξάρτητων βουλευτών, με την οποία θα αναστέλλεται η εκποίηση με δικαστικό διάταγμα, εφόσον πειστεί ο δικαστής για το βάσιμο των θέσεων του δανειολήπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φθινόπωρο το Ενοίκιο έναντι Δόσης – Οι δικαιούχοι του σχεδίου

Χθες το απόγευμα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στους 16 βουλευτές της συμπολίτευσης, τους οποίους κάλεσε στο Προεδρικό, τους ζήτησε να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη συγκεκριμένη πρόταση, προειδοποιώντας πως εάν αυτή εγκριθεί θα την αναπέμψει.

Αναφέρθηκε στους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία σε τέτοια περίπτωση και πρότεινε, όπως πληροφορείται ο «Φ», αν κάποιοι βουλευτές επιμένουν να ψηφίσουν την πρόταση που απορρίπτει η Κυβέρνηση, να ψηφίσουν και το νομοσχέδιο για το λεγόμενο Δικαστήριο Εκποιήσεων.

Σε τέτοια περίπτωση, η πρόταση του ΑΚΕΛ και των άλλων κομμάτων θα αναφερθεί (μετά από αναπομπή) στο Ανώτατο και θα τεθεί σε ισχύ μόνο ο νόμος για το Δικαστήριο Εκποιήσεων, ο οποίος παρέχει σε πολύ μικρότερο κύκλο δανειοληπτών το δικαίωμα καταφυγής στη δικαιοσύνη.

Λόγω της διαφωνιών που εκφράστηκαν χθες, και μάλιστα σε έντονο ύφος, αποφασίστηκε η σύσκεψη στο Προεδρικό να συνεχιστεί σήμερα το πρωί, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα παραστούν οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, ο υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ). Πληροφορούμαστε ότι στη χθεσινή σύσκεψη υπήρξαν και αντεγκλήσεις μεταξύ στελεχών των κομμάτων αντιπολίτευσης, ακόμα και με ηγετικούς παράγοντες των κομμάτων.

Τριγμοί στα κόμματα

Χθες οι βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων ζήτησαν αλλαγές στο πακέτο της Κυβέρνησης για τις εκποιήσεις από τον ΠτΔ, ώστε να μην στηρίξουν την επίμαχη πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη. Κάποιοι βουλευτές της συμπολίτευσης θεωρούν πως εάν δεν στηρίξουν την πρόταση νόμου για το δικαίωμα δανειοληπτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια θα κατηγορηθούν ότι είναι ανακόλουθοι με δεσμεύσεις που έδωσαν στους ψηφοφόρους τους.

Ο «Φ» επικοινώνησε με βουλευτές κομμάτων της συμπολίτευσης, οι οποίοι παρουσιάζονται διχασμένοι. Χθες συνήλθε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, από την οποία τρεις βουλευτές (Κουλίας, Μυλωνάς, Ορφανίδης) συνυπογράφουν την πρόταση, χωρίς να υπάρξει κατάληξη. Αποφάσισαν να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις την Τετάρτη.

Εξάλλου, δύο από τους τρεις βουλευτές της ΕΔΕΚ συνεχίζουν να τάσσονται υπέρ της πρότασης, ενώ χθες ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την ειδική δικαστική δικαιοδοσία, γνωστής ως Δικαστήριο Εκποιήσεων.

Διχασμένοι παρουσιάζονται και οι τέσσερις βουλευτές της ΔΗΠΑ, με τον Αλέκο Τρυφωνίδη να εκφράζει την εκτίμηση πως η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να συνδυαστεί με τις κυβερνητικές προτάσεις και με την πρόταση νόμου για τον Μηχανισμό της Κεντρικής Τράπεζας.

Για την επίμαχη πρόταση δεδομένες θεωρούνται 23 ψήφοι από ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, Οικολόους και τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές (Ευσταθίου και Θεμιστοκλέους). Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού απηύθυνε έκκληση σε όσους συνυπογράφουν την πρόταση νόμου να τιμήσουν την υπογραφή τους.

Συμφώνησε ο ΔΗΣΥ με τον ΥΠΟΙΚ

Την ώρα που η Κυβέρνηση τα βρίσκει σκούρα με τα συνεργαζόμενα κόμματα, φαίνεται να συμφωνεί με τον ΔΗΣΥ.

Ο βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης συμφώνησε με τις τοποθετήσεις του Μάκη Κεραυνού στην Επιτροπή Οικονομικών για τους κινδύνους που θα προκληθούν σε περίπτωση που θα διασαλευθεί το νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τις ίδιες τοποθετήσεις με τον κ. Κεραυνό θα έκανε και ο ίδιος εάν ήταν υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης της πορείας αναβαθμίσεων της οικονομίας. Είπε πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ούτε μαγικό ραβδί, που θα ικανοποίει τους δανειολήπτες. Ο υπουργός με τη σειρά του συμφώνησε με το ΔΗΣΥ.

Δεν είναι εύκολο για την ώρα να διαπιστωθεί ποια από τις δύο πλευρές της Βουλής, όπως διαμορφώθηκαν χθες, έχει την πλειοψηφία. Το βέβαιο είναι πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την ώρα έναρξης της Ολομέλειας, την Πέμπτη.

Κεραυνός: Διόγκωσαν το πρόβλημα οι αναστολές

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Δικαστήριο Εκποιήσεων θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Πέμπτης για έγκριση. Με την απόφαση αυτή διαφώνησε έντονα το ΑΚΕΛ, το οποίο υποστηρίζει πως δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και θεωρεί πως η παραπομπή του στην Ολομέλεια γίνεται παράτυπα. Ο Άριστος Δαμιανού προανήγγειλε πως το ΑΚΕΛ θα επαναφέρει τις τροπολογίες -επί του νομοσχεδίου- που είχε καταθέσει το 2021 όταν ανάλογο νομοσχέδιο κατέθεσε η προηγούμενη Κυβέρνηση και το απέσυρε την υστάτη, καθώς οι αλλαγές που ζητούσαν τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης άλλαζαν τη φιλοσοφία του.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου υποστήριξε πως το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στην Ολομέλεια θα βρεθεί και η πρόταση της ΕΔΕΚ, που διαλαμβάνει την εκποίηση ενός ακινήτου στην εκτιμώμενη αξία κατά την ημερομηνία σύναψης της δανειακής σύμβασης. Υπάρχουν εκτιμήσεις πως τα 3 νομοθετήματα οδηγούνται στην Ολομέλεια την Πέμπτη με σοβαρή πιθανότητα η συζήτηση τους να αναληθεί με απόφαση της πλειοψηφίας, για να εξεταστούν από τον Σεπτέμβριο, μαζί με την πρόταση νόμου που αφορά τη θεσμοθέτηση του Μηχανισμού της Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών, οι αναστολές των εκποιήσεων που προηγήθηκαν δεν έχουν επίλυσει το πρόβλημα, απλά το διόγκωσαν. Όπως είπε, ένα αναποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων λειτουργεί τιμωρητικά εις βάρος των συνεπών δανειοληπτών. Υπέδειξε, παράλληλα, πως οι συνεχείς αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων είναι δυνατό να το εμφανίσουν ως αναποτελεσματικό και χρονοβόρο, με αρνητικό αντίκτυπο στις αξιολογήσεις της Κύπρου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με το κυβερνητικό πακέτο μέτρων μπορούν να βρεθούν λύσεις και διέξοδοι, τονίζοντας πως μπορεί να διαφανεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Τόνισε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες και στην οικονομία, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα για τα οποία θα πληρώσει το κόστος η μεγάλη μάζα του κυπριακού λαού. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει το Υπουργείο σε μια καθολική οριζόντια αναστολή των εκποιήσεων.

Εκ μέρος της ΚΤ, ο Κλεάνθης Ιωάννου διερωτήθηκε πώς θα εντοπιστεί η αξία της κατοικίας μέχρι €350 χιλ. όταν η συγκεκριμένη πληροφορία δεν περιλαμβάνεται στον φάκελο της υπόθεσης.