Με νομοθεσία που ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια επιτυγχάνεται εναρμόνιση με πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του  2011, για τη διάρθρωση και τους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζονται στα βιομηχανοποιημένα καπνά.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις εξομοιώνονται, για σκοπούς επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης, τα προϊόντα που αποτελούνται εξ ολοκλήρου ή κατά ένα μέρος από ουσίες διαφορετικές από τον καπνό και πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία με τον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων (στριφτών) τσιγάρων.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Τελωνείων είχε ενημερώσει τους Βουλευτές κατά την συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών ότι με το ν/σ επιτυγχάνεται διόρθωση ως προς την εναρμόνιση της ισχύουσας νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ενημέρωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά τέτοια προϊόντα, εντούτοις για σκοπούς ορθότερης εναρμόνισης πρέπει να υπάρχει σχετική ρύθμιση στην κείμενη νομοθεσία και στην περίπτωση διάθεσης τέτοιων προϊόντων στην αγορά, αυτά θα φορολογηθούν αναλόγως.

ΚΥΠΕ