Ανατιμήσεις όχι μόνο σε βασικά αγαθά αλλά και στις τιμές των ενοικίων καταγράφονται στην αγορά κατοικίας κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγάλα θέματα συζήτησης και προβληματισμού στην κοινωνία.

Oι μισθοί, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα, παραμένουν καθηλωμένοι χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις, τουλάχιστον στα επίπεδα του πληθωρισμού, και τα νοικοκυριά της λεγόμενης μεσαίας τάξης που αναγκάζονται να προσφύγουν στην ενοικίαση διαμερίσματος στενάζουν όχι μόνο υπό το βάρος της ακρίβειας σε τρόφιμα και ενέργεια, αλλά και από το κόστος των ενοικίων.  H λύση του ενοικίου είναι μια επιλογή ειδικά τώρα που τα επιτόκια για αγορά κατοικίας βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ζευγάρια να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο γιατί δανειοδότηση από την τράπεζα, σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος, πρέπει να μπορεί να χρηματοδοτήσει ο ίδιος τουλάχιστον το 30% της αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τέλος Σεπτεμβρίου σε ετήσια βάση, τα πραγματικά μισθώματα για κύρια κατοικία αυξήθηκαν κατά 4,9% σε σχέση με άνοδο 3,3% πέρυσι και 2,2% το 2021 σε σχέση με το 2020. Οι αυξήσεις των ενοικίων γίνονται την ώρα που οι μισθοί ενός μέσου πολίτη βρίσκονται στα €1.200, ενώ ο κατώτερος ακαθάριστος μισθός φθάνει στα €885. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το υψηλότερο ποσοστό υπαλλήλων (15,4%) αντιστοιχεί στην ομάδα υπαλλήλων που λαμβάνουν μεταξύ €1.000 και €1.249  και περίπου το 12% λαμβάνει μισθό από €1.250 ως €1.499 και λίγο πάνω από το 10% των υπαλλήλων έχει ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές €1.500 ως €1.749.

Ωστόσο, με έναν μέσο μισθό ο πολίτης καλείτε να καλύψει τις πρώτες ανάγκες του, συμπεριλαμβανομένου και του ενοικίου του ή της δόσης του δανείου για να αγοράσει σπίτι, ενώ ακολούθως θα πρέπει να πληρώσει τους λογαριασμούς της οικίας του οι οποίοι και εκείνοι φθάνουν σε υπέρογκα ποσά, ειδικά αν πρόκειται για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο «Φ» από διάφορες ιστοσελίδες, προκύπτει ότι το κόστος ενοικίου ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις κατά πολύ τον μέσο μισθό στην Κύπρο.

Στην Λευκωσία ανάλογα με την περιοχή διαμορφώνονται και οι τιμές, όπως σε ποια κατάσταση βρίσκεται το διαμέρισμα ή ποια είναι η ηλικία του. Οι τιμές των ενοικίων για στούντιο, στην περιοχή της Έγκωμης και Μακεδονίτισσας, δυο περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, κυμαίνεται από €500 έως €530 επιπλωμένο, ενός υπνοδωματίου οι τιμές ξεκινούν από €550 και  αν  πρόκειται για καινούριο διαμέρισμα φθάνει τα €750. Για διαμέρισμα μεταχειρισμένο δυο υπνοδωματίων το ενοίκιο συνήθως ξεκινά από €650, ανάλογα με την περιοχή και για τα νεόδμητα διαμερίσματα μπορεί να φθάσει ως και τα €900. Αν πρόκειται για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων το ενοίκιο είναι πάνω από €900 και αυξάνεται πάνω από €1.000 αν είναι καινούριο.

Στην Λάρνακα το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων ανάλογα με την παλαιότητά του  κυμαίνεται μεταξύ €550 με €650, ενώ στα καινούρια αρχίζουν από €800 και φθάνουν μέχρι €1.250. Αν πρόκειται για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων οι τιμές είναι μεταξύ από €900 μέχρι €1.400 ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου.

Στην Πάφο τα ενοίκια δεν είναι φθηνά για ένα εργαζόμενο. Από την έρευνα σε διάφορες ιστοσελίδες  το ενοίκιο για στούντιο κυμαίνεται από €400 έως €500 και για ενός υπνοδωματίου κυμαίνεται από €550 ως €700 ανάλογα με την κατάσταση του ακινήτου. Αν πρόκειται για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων το ενοίκιο κυμαίνεται από €900 ως €1.300.

Στην Λεμεσό η κατάσταση είναι τραγική για ένα εργαζόμενο μεσαίου εισοδήματος που θα χρειαστεί να νοικιάσει διαμέρισμα. Κατά κοινή ομολογία ανθρώπων της κτηματαγοράς με την κάθοδο  ξένων εταιρειών, οι υπάλληλοι τους οι οποίοι είναι υψηλόμισθοί έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν μέχρι και €2.000 ενοίκιο για ένα στούντιο, το οποίο είναι καινούριο και κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και τα διαμερίσματα να είναι δυσεύρετα.