Ελάφρυνση του πέναλτι για το 25% των επηρεαζόμενων εργαζομένων βλέπει ο Γιάννης Παναγιώτου από την πρόταση που θα παρουσιάσει

Εξελίξεις όσον αφορά την πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας για αλλαγές στο πέναλτι του 12%  που επιβαρύνει όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους αναμένονται μεθαύριο Παρασκευή στο πλαίσιο νέας συνεδρίασης του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αρχικά η συνεδρίαση του Συμβουλίου ορίστηκε για τις 12 του μήνα αλλά μετατέθηκε αργότερα για τις 20.

Ασφαλείς πληροφορίες του philenews αναφέρουν πως το Υπουργείο Εργασίας με την σχετική πρόσκληση που απέστειλε στους κοινωνικούς εταίρους ενημερώνει ότι στη διάρκεια της συνεδρίαση του Συμβουλίου θα παρουσιαστεί και η πρότασή του για όσους συνταξιοδοτούνται πριν το κανονικό όριο συνταξιοδότησης, δηλαδή πριν το 65ο έτος της ηλικίας. Όπως άφησε να εννοηθεί σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου η ελάφρυνση όσον αφορά την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12% δεν θα είναι καθολική και αυτή θα σχετίζεται με τα πραγματικά έτη εισφορών κάθε ασφαλισμένου.

Το μέτρο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ αλλά θα επηρεάσει θετικά και υφιστάμενους συνταξιούχους, εφόσον θα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα τεθούν. Οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα χρειαστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις για εφαρμογή τους.

Στο μεταξύ μιλώντας πριν λίγο στην τηλεόραση του Ant1 ο Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε πως με βάση την πρόταση που θα παρουσιαστεί θα υπάρξει ελάφρυνση όσον αφορά την αναλογιστική μείωση του 12% (σ.σ. όχι κατάργηση) για το 25% των επηρεαζόμενων εργαζομένων. Επιβεβαίωσε ακόμα πως θα χρειαστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις για εφαρμογή της πρότασης.