Η ενίσχυση για φέτος ανήλθε σε 665 χιλ. ευρώ και αφορά αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνn

Πέραν του μισού εκατομμύριου ευρώ έλαβαν τη φετινή χρονιά από τον ΚΟΑΠ οι Κύπριοι αμπελουργοί ως ενίσχυση. Συγκεκριμένα ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) κατέβαλε ποσό €665.316.92 σε αμπελουργούς, ως ενίσχυση στο πλαίσιο του Μέτρου ΕΠΣΑ 1β – Αναδιάρθρωση και Μετατροπή Αμπελώνων για το Οικονομικό Έτος 2023. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΚΟΑΠ, η χρηματοδότηση προήλθε 100% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές στους δικαιούχους. Διευκρινίζεται ότι η ενίσχυση για το Μέτρο ΕΠΣΑ 1β – Αναδιάρθρωση και Μετατροπή Αμπελώνων, δόθηκε με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της αναδιάρθρωσης και της ποικιλιακής μετατροπής των οινοποιήσιμων αμπελώνων, χρησιμοποιώντας σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές, με ποικιλίες που παρέχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες εμπορικής αξιοποίησης και δυνατότητες παραγωγής.

Σεμινάριο

Στο μεταξύ ο ΚΟΑΠ συμμετείχε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Workshop on LEADER and multi-funded CLLD», που διοργάνωσαν το Σημείο Επαφής “Implementation Contact Point of the EU CAP Network” σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΓΔ για τη Γεωργία) και το Υπουργείο Γεωργίας Δασοκομίας και Διατροφής της Σλοβενίας.

Στη συγκεκριμένη εκπαίδευση που έλαβε χώρα 18-19 Οκτωβρίου 2023, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών εκπροσωπήθηκε με τον Λειτουργό Αγροτικών Πληρωμών και Υπεύθυνο του Προγράμματος LEADER, Θουκυδίδη Ιακώβου.

Στο σεμινάριο έγινε ενημέρωση και εξετάστηκαν τα παραδείγματα των χώρων που εφαρμόζουν το πολύ-ταμειακό μοντέλο στο πρόγραμμα LEADER, με εκτενής αναφορά στο παράδειγμα της Σλοβενίας. Συζητήθηκαν επίσης τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα  και τα προβλήματα κατά την εφαρμογή του πολύ-ταμειακού μοντέλου και έγιναν επισκέψεις σε έργα που επιδοτήθηκαν με την μέθοδο αυτή.