Άλλο βάρος προϊόντων πληρώνουμε ως καταναλωτές και άλλο είναι το πραγματικό -καθαρό- βάρος του προϊόντος που καταλήγει σε εμάς.

Και αυτό γιατί πολλοί προμηθευτές – πωλητές ζυγίζουν τα προϊόντα αφού τα τοποθετήσουν στις συσκευασίες, με αποτέλεσμα στο βάρος του προϊόντος να περιλαμβάνεται και το βάρος της συσκευασίας και παράλληλα να αυξάνεται η τιμή του υλικού που αγοράζει ο καταναλωτής.

Μπορεί το επιπρόσθετο κόστος που επωμίζεται ο καταναλωτής από την πιο πάνω πρακτική να μην είναι τόσο μεγάλο κάθε φορά, ωστόσο, εάν κάποιος αναλογιστεί τα προϊόντα που αγοράζουμε κάθε μέρα ή συνολικά κάθε μήνα τότε διαπιστώνει ότι το κόστος για τις συσκευασίες που χρεώνονται ανάλογα με το κόστος ενός προϊόντος είναι σημαντικό εν τέλει.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 η τακτική που περιγράφηκε ανωτέρω θα αλλάξει στην Κύπρο, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή διάταγμα που θα εκδώσει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Καταναλωτή Κωνσταντίνο Καραγίωργη, με το υπουργικό διάταγμα θα καλούνται οι επιχειρήσεις να αφαιρούν από την τελική τιμή ενός προϊόντος το βάρος της συσκευασίας. Δηλαδή, το αναγραφόμενο βάρος θα αφορά μόνο το περιεχόμενο και όχι τη συσκευασία.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραγιώργης, η συγκεκριμένη πρακτική θα εφαρμοστεί για προϊόντα που αγοράζει ο καταναλωτής και το βάρος τους αλλά και η τιμή τους καθορίζονται κατά το τελικό ζύγισμα. Δηλαδή, εάν κάποιος αγοράσει ένα κιλό αλμυρά από φούρνο, θα αφαιρείται το βάρος του χάρτινου κουτιού στο οποίο θα τοποθετηθούν για να τα μεταφέρει ο καταναλωτής, με αποτέλεσμα να πληρώνει λιγότερα απ’ ότι σήμερα.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο διάταγμα θα καθορίζεται ότι το βάρος των συσκευασιών θα πρέπει να αφαιρείται από το βάρος του προϊόντος, καθώς και από την τιμή. Δηλαδή, θα υπολογίζεται το απόβαρο όλων των τύπων συσκευασιών (χάρτινες, πλαστικές, ξύλινες κλπ). Όπως μας λέχθηκε, όταν είναι πολύ μικρό το βάρος της συσκευασίας δεν θα εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, η νέα πρακτική που θα εφαρμοστεί με τη νέα χρονιά δεν θα αφορά τα ήδη συσκευασμένα προϊόντα, στα οποία αναγράφεται πάνω στην συσκευασία το καθαρό τους βάρος.

Η Υπηρεσία Καταναλωτών αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη αλλαγή μετά από παράπονα που δέχθηκε από καταναλωτές, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει πως πλήρωναν για συγκεκριμένο βάρος προϊόντος, αλλά στην πραγματικότητα το προϊόν που αγόραζαν ζύγιζε λιγότερο, καθώς στο τελικό ζύγισμα και στην τελική τιμή προσμετρούσε και το βάρος της συκευασίας.