Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε ο 3ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του κράτους, ύψους €390.6 εκατ, ο οποίος θα καλύψει ανάγκες υπουργείων και υφυπουργείων αλλά και τις ανάγκες που προκύπτουν από τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, οι πρόσθετες πιστώσεις €390.6 εκατ.  θα καλύψουν τα εξής:

– Αυξημένη κυβερνητική εισφορά στο ΓΕΣΥ, ύψους €167.2 εκατ.

– Αυξημένη κυβερνητική εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύψους €121.4 εκατ.

– Αγορά φαρμάκων και εμβολίων, διατροφικών σκευασμάτων και άλλων ονομαστικών αιτημάτων της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων, της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών και του Αναθεωρητικού Συμβουλίου Φαρμάκων (ανάκτηση από ΟΑΥ για ονομαστικά αιτήματα), €26.1 εκατ.

– Υπερωριακές αμοιβές μελών της αστυνομίας λόγω αναβάθμισης των κλιμάκων αλλά και των αυξημένων μέτρων ασφαλείας σε διάφορους χώρους μαζικής συγκέντρωσης, €16.3 εκατ.

– Χορηγία στους Δήμους λόγω αύξησης του μισθολογίου και των λειτουργικών δαπανών, €11.8 εκατ.  

– Κάλυψη αυξημένων λειτουργικών δαπανών στα υπουργεία και υφυπουργεία, λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων, €10.1 εκτ.

– Σχέδιο θεραπείας Κυπρίων στο εξωτερικό (ανάκτηση από ΟΑΥ), €9 εκατ.

– Χορηγία στον ΚΟΑΠ, €8.5 εκατ.

– Κάλυψη εξωδικαστικής διευθέτησης για τη σύμβαση για τη διαχείριση του λιμανιού Λεμεσού, €6.4 εκατ.

– Χορηγίες σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμόχωστου για βελτιώσεις δρόμων, €6.4 εκατ.

– Πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, €5.2 εκατ.

– Εκστρατείες διαφώτισης στα πλαίσια συνεργασίας με οργανωτές ταξιδιών και αεροπορικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το πιο μεγάλο μέρος των πρόσθετων πιστώσεων προορίζεται να καλύψει την κυβερνητική εισφορά στο ΓΕΣΥ και στο ΤΚΑ, που αφορούν συναλλαγές εντός της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς να επιβαρύνουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό δημιουργείται και μια θέση Υφυπουργού Προεδρίας για ευρωπαϊκά θέματα, λόγω της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026 και μια θέση Υφυπουργού και Γενικού Διευθυντή στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης. Προβλέπει επίσης κατάργηση της θέσης του Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, ενώ περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για άλλες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, με την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου, εξαιρουμένων των πιστώσεων για ΓΕΣΥ και ΤΚΑ, ανέρχεται στο 0.34% του ΑΕΠ.