Δυο καλά νέα επεφύλαξε για την Κύπρο η χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό, αλλά το θέμα είναι αν οι καλές αποδόσεις των αριθμών έχουν γίνει πραγματικά αισθητές στα ράφια των υπεραγορών και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

 Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 2,5% ετήσια από 3,6% τον Οκτώβριο και 8,1% τον πέρυσι τον Νοέμβριο. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω στο 2,4% ετήσια τον Νοέμβριο από 2,9% τον Οκτώβριο. Πρόκειται μάλιστα για τη χαμηλότερη μέτρηση εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, από τον Ιούλιο του 2021 και οι επιδόσεις είναι καλύτερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έβλεπαν επιβράδυνση στο 2,7%.

Παρόμοια τάση εμφάνισαν και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, στις οποίες εστιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί. Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν προσμετρά στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, υποχώρησε στο 3,6% ετησίως από το 4,2% τον Οκτώβριο.

Η θετική έκπληξη στην ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για την Κύπρο είναι ότι μειώθηκε σημαντικά και ο δείκτης τιμών τροφίμων ο οποίος τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 2,5% από 5,3% τον Οκτώβριο και 8,5% τον Σεπτέμβριο. Πέρυσι ο δείκτης τιμών τροφίμων ήταν στο 11,7%  από τα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Πέρυσι ο δείκτης τιμών τροφίμων ήταν στο 11,7%  από τα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Στην Ευρωζώνη οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα σημείωσαν επιβράδυνση και ήταν 6,9%  τον Νοέμβριο από 7,4% τον Οκτώβριο, ενώ στις υπηρεσίες η αύξηση ήταν 4% από 4,6% τον Οκτώβριο και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα ήταν 2,9% από 3,5%. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 11,5%.

Στην Κύπρο οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν στο 4% τον Νοέμβριο από 3,3% τον Οκτώβριο και 3,5% τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat αποκλιμακώθηκαν οι τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων (αύξηση 1% έναντι 2% τον Οκτώβριο και 3,5%ν τον Σεπτέμβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού  αυξήθηκε οριακά στο 3% τον Νοέμβριο από 2,8% τον Οκτώβριο και 3,5% τον Σεπτέμβριο.  Πάντως το θέμα της ακρίβειας, αν και ο πληθωρισμός είναι μειωμένος τον Νοέμβριο, έχει κινητοποιήσει την κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό ανακοίνωσε στις 19 Οκτωβρίου, άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με έμφαση στην επιδότηση καυσίμων, κλιμακωτή επιδότηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε λαχανικά και κρέας.

Στις επιμέρους χώρες, στο Βέλγιο, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, κινήθηκε με αρνητικό ρυθμό στο -0,7% ετησίως, στην Ιταλία παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 0,7% και στην Φινλανδία κατά 0,8%. Από την άλλη, οι πιο έντονες πληθωριστικές πιέσεις καταγράφηκαν στην Σλοβακία με τον ΔΤΚ στο +6,9% ετησίως και ακολούθως στην Κροατία με +5,5%, την Αυστρία με +4,9% και την Σλοβενία με +4,5%. Η νέα μεγάλη επιβράδυνση του πληθωρισμού  στην Ευρωζώνη, βάζει τον δείκτη σε πορεία επιστροφής στο στόχο της ΕΚΤ  το 2% αλλά με τις μέχρι τώρα δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών δεν φαίνεται ότι στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 14 Δεκεμβρίου θα υπάρξει κάποια μείωση στα επιτόκια.