Καθυστέρηση παρατηρείται και στην περίπτωση υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στο Δήμο Έγκωμης, τα οποία θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω του καναλιού του ποταμού Κλήμου, τμήμα του οποίου στεγανοποιήθηκε ενώ άλλο τμήμα παρέμεινε ανοικτό μεταφέροντας πάσης φύσεως υλικά, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου ενώπιον της Βουλής.

Όπως εξήγησε, προ πενταετίας αποφασίστηκε η δημιουργία δύο λιμνών, μία παρά την Κρατική Έκθεση και μία στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η δημιουργία της λίμνης στο αεροδρόμιο κόλλησε λόγω του καθεστώτος της περιοχής ενώ η λίμνη παρά την πρώην Διεθνή Έκθεση, σκάλωσε ένεκα αντίδρασης του τέως Αρχιεπισκόπου.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, μετακλήθηκε ειδικός από τη Βρετανία ο οποίος υπέβαλε σχετικές εισηγήσεις και τώρα απομένει η θέση του Υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, σε περίπτωση εκπόνησης νέας μελέτης, το έργο θα καθυστερήσει περαιτέρω για ακόμη μερικούς μήνες.

«Δυστυχώς οι υποδομές μας ανάγονται στο 1960 και οι πόλεις μας, μας εκδικούνται», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ανέφερε πως το 2019 αποφασίστηκε η εκπόνηση ρυθμιστικού σχεδίου για περιοχή της πρώην Διεθνούς Έκθεσης, στο οποίο περιλαμβανόταν και η διαμόρφωση λίμνης. Όπως είπε, πολεοδομικά κρίθηκε πως δεν είναι ορθή η δημιουργία «μόνιμης» λίμνης και προκρίθηκε η δημιουργία λίμνης η οποία, όμως, θα λειτουργεί κάποιες μέρες τον χρόνο (όταν κατέρχεται το νερό της βροχής), ενώ το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου θα μπορεί να λειτουργεί σαν πάρκο.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου κ. Κώστας Πέτρου, ανέφερε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από το κανάλι του ποταμού Κλήμου και γενικότερα από τη βροχόπτωση, επηρεάζουν και τον δικό του Δήμο και ζήτησε επίσπευση των έργων, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν.