Πριν το τέλος του μήνα το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του σε σχέση με την εμπλοκή πέντε εργοληπτικών εταιρειών και των διευθυντών τους στο σκάνδαλο για τα έργα του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου (ΣΑΠΑ).

Η απόφαση  θα αφορά την πειθαρχική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο Συμβούλιο Εγγραφής Εργοληπτών κατά των εταιρείων και των διευθυντών τους.

Στο πλαίσιο χθεσινής εξέτασης του προϋπολογισμού του Συμβουλίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η πρόεδρος του ΔΣ Ξένια Κλεόπα ανέφερε πως πριν από τη λήξη της θητείας του Συμβουλίου, περί τα τέλη του μήνα, αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση. Είπε, επίσης, πως το Συμβούλιο Εργοληπτών έχει στείλει τα κατηγορητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους, διευκρινίζοντας πως «έχουν πάρει όλοι κατηγορητήρια στη βάση της προσωπικής ιδιότητας που είχαν τότε στις εργοληπτικές εταιρείες».

Πάντως, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών κρατούν μικρό καλάθι για την τελική απόφαση του Συμβουλίου Εργοληπτών, εξαιτίας της πολύχρονης καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί στην εκδίκαση της πειθαρχικής υπόθεσης. Υπενθυμίζεται πως εργοληπτικές εταιρείες, καθώς και διευθυντικά τους στελέχη, παρόλο που κατέθεσαν στο Δικαστήριο πως χρημάτιζαν αξιωματούχους για τα έργα του ΣΑΠΑ, δεν διώχθηκαν ποινικά, καθώς κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας κατά αξιωματούχων του Δήμου Πάφου και του ΣΑΠΑ.

Η εκδίκαση της πειθαρχικής υπόθεσης από το ΔΣ των Εργοληπτών άρχισε πριν από επτά χρόνια και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2016, ενώ από τότε η σύνθεση του ΔΣ έχει αλλάξει τέσσερις φορές. Για κάποιο χρονικό διάστημα, οι πέντε εργοληπτικές εταιρείες, οι οποίες παραδέχθηκαν την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο, είχαν αποκλειστεί από συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, λόγω της διάπραξης επαγγελματικού παραπτώματος. Στη συνέχεια, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών δικαίωσε τις συγκεκριμένες εργοληπτικές εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στο παρελθόν, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην εκδίκαση της πειθαρχικής υπόθεσης, μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών είχαν σταυρώσει (δεσμεύσει) την αποζημίωση που λάμβαναν τα μέλη του ΔΣ του Συμβουλίου Εργοληπτών.