Εμπόδια φαίνεται να προκύπτουν για μεταφορά ωφελημάτων μικρού αριθμού εργαζομένων του ημιδημόσιου τομέα στο ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου που ισχύει από πέρσι στον ευρύτερο κρατικό τομέα.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε από τις συντεχνίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, η οποία εξέτασε σχετικό νομοσχέδιο. Όπως ανέφεραν, υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα, καθώς δεν βρέθηκε λύση για περίπου 100 άτομα – οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ – με δάνεια από ταμεία προνοίας, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μεταπηδήσουν στο νέο συνταξιοδοτικό. Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών πρότειναν σειρά λύσεων, προκρίνοντας να ισχύσει η πρακτική που εφαρμόζεται και σήμερα όταν υπάρχει μεταφορά ωφελημάτων από ένα ταμείο προνοίας σε άλλο ταμείο προνοίας, όπου συνήθως γίνεται συμψηφισμός και το δάνειο εξοφλείται πριν τη μεταφορά.

Εντούτοις, διαδικαστικά και νομοθετικά ζητήματα φαίνεται να μην επιτρέπουν, για την ώρα τουλάχιστον, την εφαρμογή αυτής της πρακτικής στο νέο ειδικό ταμείο, το οποίο σε αντίθεση με τα ταμεία προνοίας δεν μπορεί να δανείζει και ούτε θέλουν οι συντεχνίες να δανείζει.

Το Γενικό Λογιστήριο φαίνεται να προκρίνει τη μεταφορά χωρίς συμψηφισμό με υποχρεώσεις/δάνεια του συνόλου του ποσού που έχουν τα μέλη των ταμείων προνοίας προς όφελος τους και ακολούθως οι επηρεαζόμενοι να εξοφλούν το δάνειο στα ταμείο προνοίας των ημικρατικών οργανισμών, θέση που δεν γίνεται αποδεκτή από τις συντεχνίες.

Προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Ανδρέας Καυκαλιάς κάλεσε όλες τις πλευρές σε περαιτέρω διαβούλευση και ανακοίνωσε πως η Επιτροπή θα επανέλθει σε δύο εβδομάδες περίπου για συνέχιση της εξέτασης του θέματος. Για αντιμετώπιση του οποίου δεν αποκλείεται να χρειαστεί και αλλαγή στη νομοθεσία.

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Επ. Εργασίας αφορά μόνο τροποποίηση του περί της Ίδρυσης, των Δραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νόμο, «ώστε να επιτραπεί η μεταφορά των συσσωρευμένων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των μελών των Ταμείων Προνοίας των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο Ειδικό Ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε για χρηματοδότηση του Σχεδίου Συντάξεων που ιδρύθηκε δυνάμει του περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».