Αργυρό μετάλλιο στην ακρίβεια πήρε η Κύπρος το καλοκαίρι του 2023, ενώ το χρυσό πήγε στην Ελλάδα, αναφορικά με τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών των αγροτικών προϊόντων «στο χωράφι», οι οποίες σε γενικές γραμμές συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ακρίβεια στα τρόφιμα.

Σε μία περίοδο που οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα και ευρύτερα σε κάποιες κατηγορίες τροφίμων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις διεθνείς αγορές υποχωρούν σταδιακά, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και λιγότερο στην Πορτογαλία συνεχίζουν να αυξάνονται ή να διατηρούνται σε ψηλά επίπεδα, παρόλο που μειώνεται το κόστος παραγωγής τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές στο χωράφι μειώθηκαν το γ’ τρίμηνο του 2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσο όρο 9% σε ετήσια βάση, μετά την κορύφωση των τιμών το γ΄ τρίμηνο του 2022 (ετήσιος ρυθμός αύξησης 30%).

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, επιταχύνθηκε και η μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής (τιμές εισροών, πλην όσων αφορούν τις επενδύσεις) στο -11%, από -5% στο β΄ τρίμηνο 2023.

Σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (21 από τις 27) κατέγραψαν μείωση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων στο σύνολό τους το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.

Οι μειώσεις και οι αυξήσεις
Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν σε χώρες με υψηλή εξειδίκευση στα δημητριακά ή/και το γάλα, δηλαδή Βουλγαρία (-28%), Ουγγαρία (-26%), Λιθουανία και Λετονία (και οι δύο -24%) και Σλοβακία (-20%).
Αντίθετα, οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα αυξήθηκαν σε έξι χώρες του νότου: Ελλάδα (+22%), Κύπρος (+11%), Πορτογαλία (8%), Ισπανία και Μάλτα (και οι δύο +5%) και Ιταλία (+1%).
Ένας από τους παράγοντες πίσω από αυτές τις αυξήσεις -κατά μέσο όρο- ήταν η απότομη αύξηση της τιμής του ελαιολάδου (+103% στην Ισπανία, +101% στην Ελλάδα, +99% στην Πορτογαλία, +31% στην Ιταλία).
Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις τιμών για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά – τουλάχιστον 20,0 % το 2023 – καταγράφηκαν σε Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία και Βουλγαρία. Στην άλλη άκρη της σειράς, υπήρχαν μόνο έξι κράτη μέλη όπου η τιμή των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών δεν αυξήθηκε πέραν του 10% (Κύπρος, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία).