Το δυνητικό επιλέξιμο δανειακό χαρτοφυλάκιο στο οποίο ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) θα μπορεί να πωλήσει, βάσει της τροποποίησης που νόμου που έγινε τέλη του 2023 από τη Βουλή, φαίνεται πως έχει εντοπίσει ο οργανισμός, για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με σημείωμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του ΟΧΣ, ο οποίος χθες κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, «η υλοποίηση της σχετικής τροποποίησης του νόμου, με την οποία θα παρασχεθεί στον οργανισμό η δυνατότητα αγοράς χαρτοφυλακίου δανείων και η δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ενσωματωθεί στην τριετία 2024-2026».

Μάλιστα, σημειώνει πως στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2024, έχει εντοπιστεί το δυνητικό επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα αποτελείται από δάνεια τα οποία εξασφαλίζονται με ακίνητα αγοραίας αξίας πέραν των €300 χιλ., τα οποία ωστόσο δεν αποτελούν κύρια κατοικία.

Η πώληση δανείων περιλαμβάνεται στην αναθεωρημένη πολιτική του οργανισμού για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ( ΜΕΔ). Υπενθυμίζεται πως, όταν το νομοσχέδιο συζητείτο στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, υπήρχαν έντονες αντιδράσεις και επιφυλάξεις από βουλευτές -κυρίως του ΑΚΕΛ- για την πώληση δανείων από τον ΟΧΣ.

Σύμφωνα με σημείωμα του ΟΧΣ, τα υψηλά ποσοστά των κόκκινων δανείων και η αύξηση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια του οργανισμού, δημιουργούν σημαντικές πιέσεις στον ΟΧΣ και παράλληλα επηρεάζουν αρνητικά το προφίλ του πιστωτικού κινδύνου του.

Στα τέλη Ιουνίου του 2023, τα ΜΕΔ στον οργανισμό ανέρχονταν στα €273.4 εκατ. και αντιπροσώπευαν το 31.12% του δανειακού χαρτοφυλακίου του, το οποίο αποτελείται κυρίως από στεγαστικά δάνεια και η διαχείρισή του επηρεάζεται άμεσα και από άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι εκποιήσεις.

Σύμφωνα με το σημείωμα προς τη Βουλή, η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των ΜΕΔ παραμένει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τον οργανισμό και αποτελεί μια από τις μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες του, καθώς η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου θα συμβάλει στη διατήρηση της κεφαλαιακής βάσης. Παράλληλα, θα ενδυναμώσει τον ρόλο του ΟΧΣ στην στήριξη της κυπριακής οικογένειας. Όπως σημειώνει ο οργανισμός, τα προηγούμενα χρόνια επικέντρωσε τις προσπάθειες του για την επίτευξη βιώσιμων αναδιαρθρώσεων και την αξιοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση την κύρια κατοικία.

Επιπρόσθετα, προχώρησε σε αναθεώρηση της στρατηγικής για τη διαχείριση των ΜΕΔ, με στόχο τη δραστική μείωσή τους την τριετία 2024-2026. Η αναθεωρημένη στρατηγική αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού πλάνου του οργανισμού και περιλαμβάνει ενέργειες που στοχεύουν στην πιο δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα από την υλοποίηση στρατηγικών πώλησης (Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης και η πώληση χαρτοφυλακίου) και μέσω οριστικής διευθέτησης και αναδιάρθρωσης είτε στα πλαίσια διαπραγμάτευσης με τον πελάτη, είτε βάσει της εφαρμογής των κυβερνητικών σχεδίων.

Το πλάνο διαχείρισης των ΜΕΔ περιλαμβάνει το Σχέδιο Εστία, το Σχέδιο ΟΙΚΙΑ και το Σχέδιο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Σημειώνεται πως τα επιλέξιμα δάνεια στο Σχέδια ΟΙΚΙΑ που δόθηκαν από τον ΟΧΣ ήταν 706, συνολικής αξίας €100,238 χιλ., εκ των οποίων αιτήσεις με δανεισμό €75.380 χιλ. υποβλήθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο.

Εξάλλου, αιτήσεις για δάνεια €12.341 χιλ. δεν εμπίπτουν στο Σχέδιο, καθώς ξεπερνούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ αιτήματα €22.603 χιλ. έχουν αξιολογηθεί ως μη βιώσιμα καθώς οι δανειολήπτες δεν μπορούν να αιτηθούν για ρύθμιση του δανείου τους μέσω του Σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης. Οι συνολικές αιτήσεις για το Σχέδιο ΟΙΚΙΑ αφορούν δάνεια αξίας €79.6 εκατ., από τις οποίες απορρίφθηκαν αιτήσεις για δανεισμό αξίας €4.3 εκατ.