Τα δανειστικά και καταθετικά επιτόκια θα τεθούν σύντομα για συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Σχετικό θέμα ενέγραψε η ΔΗΠΑ με την οποία ζητά να ενημερωθεί για την πορεία των δανειστικών και των καταθετικών επιτoκιών. Ως γνωστό τους προηγουμένους μήνες, η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε δέκα αυξήσεις δανειστικών επιτοκίων σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Πάντως όταν συζητήθηκε πριν από μερικούς μήνες , το θέμα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές για τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια. Στη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών, θα κληθούν να παραστούν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότού και ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στον «Φ» ο Διοικητής της ΚΤ, εξέφρασε την εκτίμηση πως τα δανειστικά επιτόκια πιθανόν να μειωθούν εντός του 2024 , αφού προηγουμένως αξιολογηθούν τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα. «Η κάθοδος των επιτοκίων δεν πρέπει να ξεκινήσει χωρίς να είμαστε απόλυτα βέβαιοι, διότι τότε μπορεί να επανέλθει ο πληθωρισμός. Ούτε όμως θα πρέπει να υπάρξει αχρείαστη καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων, για να μην επηρεαστεί η οικονομική ανάπτυξη.

Συνεπώς, πρέπει να βασιστούμε στα εισερχόμενα δεδομένα για την επιλογή της χρονικής στιγμής εντός του 2024 για να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια» τόνισε στον «Φ» ο Διοικητής . Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο της επιτροπής θα τεθεί η πορεία εφαρμογής του Σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης. Τέλος, το ΑΚΕΛ ενέγραψε για αυτεπάγγελτη συζήτηση την κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό Χρηματοδότησεως Στέγης.