Τη δημοσιονομική επίπτωση που θα έχει στα οικονομικά του κράτους ενδεχόμενη συνέχιση των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό, καθώς το κράτος θα απωλέσει έσοδα σε περίπτωση που συνεχιστεί για μερικούς ακόμη μήνες η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης καθώς και η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Από την τελευταία ανανέωση των τριών μέτρων, το κράτος είχε/θα έχει απώλειες εσόδων από φορολογίες ύψους περίπου €72 εκατ.

Τεχνοκράτες του αρμόδιου υπουργείου, πέραν της πτυχής της δημοσιονομικής επίπτωσης, εξετάζουν εάν έχουν ανέβει οι τιμές των καυσίμων σε βαθμό που δικαιολογούν συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης. Η αξιολόγηση των μέτρων γίνεται μετά από οδηγίες που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον υπουργό Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση του ηλεκτρισμού λήγει τέλος του μήνα, η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης εκπνέει στις 3 Μαρτίου και η μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο τέλος Μαρτίου.

Εξάλλου, περί τα τέλη Μάιου λήγει και ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε πως οι αποφασίσεις θα ληφθούν προτού λήξουν τα μέτρα.

Σε σχέση με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως στόχος του ενεργειακού προγράμματος της χώρας είναι η παροχή στους πολίτες φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος.

Χθες το απόγευμα, ο υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, με το οποίο συζήτησαν και την πιθανότητα αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού. Πάντως, για φέτος η ΑΗΚ υπέβαλε αίτημα στην ΡΑΕΚ για αύξηση στην τιμή του ρεύματος κατά 6% ενώ για πέρσι ζήτησε αύξηση 25%, πρόταση την οποία απέρριψε η Ρυθμιστική Αρχή, γι αυτό το θέμα οδηγήθηκε στα δικαστήρια.

Έτοιμο το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται πως αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού θα επέλθουν και με την αύξηση της δημοπράτησης των ρύπων αλλά και την πράσινη φορολογία. Για το τελευταίο, το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε νομοσχέδιο το οποίο από το περασμένο Δεκέμβριο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και εκτιμάται πως θα κατατεθεί το Μάρτιο στη Βουλή. Επιπρόσθετα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για τους κανονισμούς για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους και θα αρχίσει ο διάλογος για το τέλος αποβλήτων.

Άρχισαν τα όργανα

Πάντως, οι νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού έχουν θορυβήσει τα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ, σε ανακοίνωση του τονίζει την ανάγκη η Κύπρος χρειάζεται ένα πολύ πιο φιλόδοξο σχεδιασμό προς την προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ, καθώς επίσης και στις επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ επαναφέρει το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, καλώντας την Κυβέρνηση να την προωθήσει.

Επιπρόσθετα καλεί την Κυβέρνηση για συνεχίσει την επιδότηση του ηλεκτρισμού και παράλληλα να λάβει και άλλα αντισταθμιστικά μέτρα. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούτας, σημείωσε πως κατά τη συνάντηση που θα έχει το κόμμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα απαιτήσουν να συνεχιστεί η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.