Με οδηγίες της υπουργού Γεωργίας Μαρίας Παναγιώτου αρχίζουν έλεγχοι για τις προδιαγραφές του χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Μετά και την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της προσφυγής ομάδας αγελαδοτρόφων, τυροκόμων και εμπόρων κατά της καταχώρισης της ονομασίας χαλλούμι ως ΠΟΠ, από τις 22 Φεβρουαρίου στην αγορά πρέπει να διατίθεται προϊόν με ελάχιστη χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος στο 25%. Για συμμόρφωση με το σχετικό διάταγμα και μετά την αναμενόμενη δημοσίευση του ευρωπαϊκού κανονισμού, που παρέχει τη δυνατότητα μεταβατικής περιόδου για ακόμα πέντε χρόνια μέχρι και την πλήρη εφαρμογή των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος, η Υπουργός Γεωργίας διαμηνύει μέσω του «Φ» ότι «η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει».

Μάλιστα, αύριο αναμένεται να σταλούν σχετικές επιστολές στους τυροκόμους για συμμόρφωση με την ελάχιστη ποσόστωση, σε διαφορετική περίπτωση θα τηρηθούν οι αυστηρές πρόνοιες της νομοθεσίας. Την ίδια ώρα, δόθηκαν σαφείς οδηγίες στους επιθεωρητές του Τμήματος Γεωργίας να προβούν σε ελέγχους σε υπεραγορές και άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης, με σκοπό τη λήψη δειγμάτων χαλλουμιών για εργαστηριακό έλεγχο από τα Γενικό Χημείο του Κράτους.  Οι έλεγχοι εκτός από την αγορά, θα αφορούν και στο πλαίσιο της παραγωγής των προϊόντων στα τυροκομεία, αλλά και στα αεροδρόμια στο στάδιο των εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι για το θέμα του χαλλουμιού προγραμματίζεται συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο όπου οι εμπλεκόμενοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις και εισηγήσεις τους και ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί στις τελικές του αποφάσεις.