Σε νέα παρέμβαση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) για την ταχεία προώθηση των διαδικασιών για την ετοιμασία ευνοϊκού πλαισίου για τη λειτουργία και στην Κύπρο ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε φυσικά πρόσωπα, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρές επιχειρήσεις να συστήσουν συνεταιρισμούς για την παραγωγή, διαχείριση και ιδιοκατανάλωση φθηνού και πράσινου ηλεκτρισμού μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων προέβη το ΕΤΕΚ.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΡΑΕΚ, Ανδρέα Πουλλικκά, ημερομηνίας 5 Μαρτίου, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή επισημαίνει ότι «τεχνολογικά είμαστε πολύ πιο κοντά από ό,τι εκτιμούσαμε πριν 5 ή και 10 χρόνια στην εποχή της διάσπαρτης μικροπαραγωγής, ιδιοκατανάλωσης και ιδιοδιαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα και από τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων. Ο στόχος πια», σημειώνει ο κ. Κωνσταντή, «οφείλει να επικεντρωθεί στη χρονική και χωρική ταύτιση της τοπικής (μικρό) παραγωγής και της κατανάλωσης με ευέλικτους τρόπους που θα προσφέρουν στο ενεργειακό δίκτυο πολλά οφέλη, μεταξύ άλλων και την ευελιξία στη χρήση, κάτι που τεχνολογικά πλέον μπορεί να υποστηριχθεί».

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ επισημαίνει στον κ. Πουλλικκά ότι «θα πρέπει να μας προβληματίσουν έντονα τα πιο πάνω και να δείξουμε θάρρος και ευελιξία, για να ενθαρρύνουμε να αναπτυχθούν οι ενεργειακές κοινότητες με ταχύτητα αλλά και πλήρεις δικαιοδοσίες, έτσι ώστε μεγιστοποιήσουν τα οφέλη προς τα μέλη τους αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση», συμπληρώνει, «θα πρέπει να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς οι επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής για στήριξη των Κοινοτήτων και συμμετοχή τους στο ενεργειακό ισοζύγιο, χωρίς να περιμένουμε πλήρη ανάπτυξη της ανταγωνιστικής αγοράς. Αυτή η λογική της ανάπτυξης των ενεργειακών κοινοτήτων συνάδει επίσης με τον ορθολογιστικό σχεδιασμό του δικτύου, για να μην κατασκευάζονται δίκτυο και υποσταθμοί Μεταφοράς με μεγάλα κεντρικά συστήματα, που πιθανόν θα αποδειχθούν ως μη αναγκαία εάν, οι κοινότητες αξιοποιήσουν τους δικούς τους πόρους πιο αποδοτικά. Το να δοθεί η δέουσα σημασία και προσοχή στο θεσμό, προοπτικές και δυνητικά πολλαπλά οφέλη των ενεργειακών κοινοτήτων και της περαιτέρω προώθησης της ιδιοκατανάλωσης, είναι πλέον επιτακτικό, καθώς οι ενεργειακές κοινότητες κρίνονται ως σημαντικό εργαλείο προώθησης της ενεργειακής δημοκρατίας και καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας».

Κατά τον κ. Κωσταντή, «προσεγγίσεις ή και σχεδιασμοί κεντρικής ή και συγκεντρωμένης παραγωγής μακριά από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που είναι η πεπατημένη σήμερα, είναι τουλάχιστον μια φάση πίσω από τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις και τάσεις. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, να αναπτύσσονται κεντρικά συστήματα που δεν είναι η προτεραιότητα σε αυτό το στάδιο της ενεργειακής μετάβασης και να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για κοστοστρεφείς τιμές ηλεκτρισμού από ΑΠΕ αλλά και γενικότερα στη λειτουργία των δυνάμεων της ελεύθερης αγοράς».

Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ επισημαίνει το άρθρο 2 του νόμου ν.130(Ι) του 2021, ο οποίος ορίζει τις ενεργειακές κοινότητες πολιτών ως εξής: «2(1) «ενεργειακή κοινότητα πολιτών» σημαίνει την νομική οντότητα που-

(α) βασίζεται σε εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή και τελεί υπό τον ουσιαστικό έλεγχο  εταίρων ή μελών που είναι φυσικά πρόσωπα, τοπικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των δήμων, ή μικρές επιχειρήσεις,

(β) έχει ως πρωταρχικό σκοπό να παρέχει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε επίπεδο κοινότητας για τα μέλη ή εταίρους της ή τις τοπικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται και όχι να παράγει οικονομικά κέρδη, και

(γ) δύναται να δραστηριοποιείται στην παραγωγή, περιλαμβανομένης της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, στη διανομή και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, στις υπηρεσίες κατανάλωσης, σωρευτικής εκπροσώπησης, αποθήκευσης ενέργειας, στις υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης, στις υπηρεσίες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ή στην παροχή άλλων υπηρεσιών ενέργειας στους εταίρους ή τα μέλη της».

Υπενθυμίζει δε στον κ. Πουλλικκά ότι βάσει του ίδιου νόμου «η ΡΑΕΚ καθορίζει με ρυθμιστική απόφασή της ευνοϊκό κανονιστικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες πολιτών». Και ζητά από τη ΡΑΕΚ ενημέρωση «για την τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων, καθώς επίσης και για χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο και να ενθαρρυνθεί η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες για το ΕΤΕΚ είναι σημαντικό μέρος της λύσης που ψάχνουμε στην πορεία μας προς την πράσινη μετάβαση».