Δεν παλεύεται η ακρίβεια, λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης πληθωρισμού που ανακοινώθηκε χθες από την Στατιστική Υπηρεσία δεν φαίνεται να δικαιολογεί τόσο μεγάλο κύμα ανατιμήσεων.

Επιπλέον, στην κοινή γνώμη επικρατούν ανησυχία και προβληματισμός, υπό το φως των πληροφοριών για επερχόμενες σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, είτε λόγω ακριβότερων φορτίων που παρέλαβαν ή θα παραλάβουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών, είτε λόγω της πρόθεσης της Κυβέρνησης να καταργήσει από 1η Απριλίου τη μείωση 8,3 σεντ στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων κίνησης, είτε λόγω του πράσινου φόρου σε βενζίνη και πετρέλαιο, ύψους 6 σεντ (μαζί με τον ΦΠΑ) που αναμένεται να επιβληθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι πολύ πιθανό να επιφέρουν αλυσιδωτές αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα που παράγονται ή τυγχάνουν επεξεργασίας στην Κύπρο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 1,8% τον Φεβρουάριο, από 1,7% τον Ιανουάριο του 2024 και 6,7% τον Φεβρουάριο του 2022. Σε σχέση με τον φετινό Ιανουάριο η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν 0,90%.

Το νέο κύμα αυξήσεων σημειώνεται την ώρα που η Κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορα μέτρα να μετριάσει τις επιπτώσεις στους καταναλωτές, αλλά ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, η πιο μεγάλη αύξηση, σε διψήφιο ποσοστό, καταγράφεται τον Φεβρουάριο -σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024- στην κατηγορία των φρέσκων λαχανικών, εκτός των πατατών και στην κατηγορία των λαχανικών ευρύτερα, με ανατιμήσεις που έφθασαν το 26,54% και 15,73% αντίστοιχα!

Στην κατηγορία των καυσίμων, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε 1,76% και του πετρελαίου 2,13%, ενώ το θετικό νέο είναι ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε 2,10% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Η Στατιστική Υπηρεσία δίνει τη δική της ανάλυση ανά χρονικές περιόδους. Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2023 καταγράφηκε στις υπηρεσίες, με ποσοστό 3,7%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάστηκε στα γεωργικά προϊόντα (5,6%). Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία εστιατόρια και ξενοδοχεία (6,2%).

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στις κατηγορίες ένδυση και υπόδηση (3,1%) και τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (2,7%). Για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες εστιατόρια και ξενοδοχεία (5,9%) και άλλα αγαθά και υπηρεσίες (3,7%).

Βασικά τρόφιμα: Στο κόκκινο οι τιμές

Ένα σημαντικό στοιχείο από την επεξεργασία των στοιχείων είναι ότι οι τιμές βασικών προϊόντων διατροφής βρίσκονται στο κόκκινο και μέσα σ’ ένα μήνα σημειώθηκαν πρόσθετες αυξήσεις. Για παράδειγμα, οι τιμές των πατατών αυξήθηκαν 6,81%, των φρέσκων φρούτων κατά 3,78%, η τιμή του ελαιολάδου ανέβηκε κατά 3,46%, η μπύρα 3,08%, η τιμή του βοδινού και μοσχαρίσιου κρέατος αυξήθηκε 1,02% και η τιμή του διατηρημένου γάλατος 1,76%.

Υπάρχουν όμως και προϊόντα η τιμή των οποίων μειώθηκε, έστω και ελαφρώς, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει το γιαούρτι, με τη μείωση της τιμής να φθάνει το 1,01%, η ζάχαρη  1,22%, τα πουλερικά 1,43%, το ρύζι 1,84% και τα ζυμαρικά 2,08%.

Οι τιμές των 805 ειδών και υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή παρακολουθούνται και καταγράφονται μια φορά κάθε μήνα, εκτός από κάποια εποχικά προϊόντα (π.χ. λαχανικά και φρούτα), τα κρέατα και τα καύσιμα, των οποίων οι τιμές συλλέγονται κάθε βδομάδα (κάθε Πέμπτη).