Μέσω οκτώ εγκυκλίων και 10 δράσεων που περιλάμβαναν ενημερωτικές ημερίδες και εκπαιδεύσεις, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) ενημέρωσε τους δημόσιους υπαλλήλους για το νέο σύστημα αξιολόγησης και προαγωγής στη Δημόσια Υπηρεσία.

Με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις από κυβερνητικούς υπαλλήλους για εκδικητικές και χαμηλές βαθμολογίες από τους αξιολογητές αλλά και την πρόκληση εχθρικού κλίματος στην κρατική μηχανή, το ΤΔΔΠ προώθησε στη Βουλή υπόμνημα με τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε από την ημέρα που εγκρίθηκαν τα νομοθετήματα για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο αμφισβητείται από πολλούς επηρεαζόμενους και τις συντεχνίες, εφαρμόστηκε για την αξιολόγηση των εργαζόμενων για το 2023. Συγκεκριμένα, στις 21 Ιανουαρίου του 2022 δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατία οι σχετικοί κανονισμοί, ενώ στις 17 Φεβρουαρίου το αρμόδιο Τμήμα κυκλοφόρησε την πρώτη εγκύκλιο, στην οποία αναφέρονταν οι βασικές πρόνοιες των νόμων και των κανονισμών της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ακολούθως, έντεκα μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου του 2023, το ΤΔΔΠ κυκλοφόρησε ενημερωτική και καθοδηγητική εγκύκλιο, η οποία επικεντρώθηκε μόνο στο νέο σύστημα αξιολόγησης.

Εξάλλου, στις 24 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, στην οποία έγινε ενημέρωση για τις νέες διαδικασίες πλήρωσης των ανελικτικών θέσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας και για το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, με την πρόσκληση συμμετοχής των ανώτερων στελεχών της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ένα μήνα αργότερα πραγματοποιήθηκε και ημερίδα για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο νέο περιβάλλον της Δημόσιας Υπηρεσίας, στην οποία προσκλήθηκαν και στελέχη του Δημοσίου. Παράλληλα, στις 16 Μαρτίου του 2023 εκδόθηκε νέα εγκύκλιος, με την οποία ενημερώνονταν πως για λεπτομερή ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο σύστημα αξιολόγησης αναπτύχθηκε και προσφέρεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης, πρόγραμμα ασύγχρονης εκπαίδευσης το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων των αξιολογούμενων και αξιολογητών της Δημόσιας Υπηρεσίας. Τον Απρίλιο , ακολούθησε η κυκλοφορία εγκυκλίου που αφορούσε τα έντυπα της αξιολόγησης.

Από τον Δεκέμβριο υπάρχει οδηγός

Σύμφωνα με το ΤΔΔΠ, τον Δεκέμβριο του 2023 κυκλοφόρησαν εγχειρίδιο και οδηγός, τόσο για τους αξιολογητές όσο και τους αξιολογούμενους, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Για περαιτέρω υποστήριξη της εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολόγησης, σε συνέχεια της εκπαίδευσης που παρέχεται μέσω του ασύχγρονου προγράμματος, η Κυπριακή Ακαδημία είχε συμβληθεί με ανάδοχο εταιρεία (KPMG) και διοργανώθηκε διά ζώσης εκπαίδευση όλων των αξιολογητών και των ανώτατων διευθυντικών στελεχών της Δημόσιας Υπηρεσίας. Στο πλαίσιο της σύμβασης είχε ετοιμαστεί και το σχετικό εγχειρίδιο το οποίο λειτουργεί ως οδηγός κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Στις 11 Ιανουαρίου του 2024 κυκλοφόρησε άλλη μια εγκύκλιος με την οποία δίνονταν κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία της ετήσιας αξιολόγησης του 2023 και το στις 22 του ίδιου μήνα με δεύτερη εγκύκλιο δίνοντας διευκρινήσεις για κάποια σημεία των κανονισμών. Με νέα εγκύκλιο στις 23 Ιανουαρίου, δίνονταν οδηγίες για την αξιολόγηση των προϊσταμένων των τμημάτων.

Διευκρινίσεις για πιλοτική εφαρμογή

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη θα συνεχιστεί η συζήτηση του θέματος στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με τους βουλευτές να ζητούν διευκρινίσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε σχέση με το αίτημά τους για πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος για φέτος. Δηλαδή, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις πως θα εφαρμοστούν δοκιμαστικά οι νέες αξιολογήσεις. Όπως υποστηρίζει το ΤΔΔΠ, η επιτυχής υλοποίηση του νέου συστήματος αξιολόγησης δεν εξαρτάται μόνο από το αρμόδιο Τμήμα, αλλά απαιτείται η συμβολή, η προσοχή και η υπευθυνότητα των προϊσταμένων όλων των δημοσίων υπηρεσιών και των υπαλλήλων.

Δύο φορές άλλαξαν τα Σχέδια Υπηρεσίας

Πέραν των νέων αξιολογήσεων, στο σημείωμα του το ΤΔΔΠ προς τη Βουλή, εξηγούνται οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αναθεώρηση σχεδίων υπηρεσίας, τα οποία προκαλούσαν έντονο προβληματισμό στους επηρεαζόμενους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΤΔΔΠ, έχουν καταρτιστεί νέα σχέδια υπηρεσίας για όλες τις θέσεις διατηματικής προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής που επηρεάζονται από τα νομοθετήματα της μεταρρύθμισης του Δημοσίου, τα οποία έχουν προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο. Σύμφωνα με το ΤΔΔΠ, τις επόμενες ημέρες οι σχετικοί κανονισμοί θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθούν στη Βουλή.