Ο Γενικός Ελεγκτής καλεί την κυβέρνηση να ανακτήσει τις τουρκοκυπριακές περιουσίες τις οποίες νέμονται κάποιοι παράνομα και όχι να νομιμοποιήσει τις παράνομες εκμισθώσεις. Σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών η Ελεγκτική Υπηρεσία καλεί την κυβέρνηση να επιδείξει την αναγκαία βούληση για άρση των παρανομιών.

Σημειώνεται, πως ο Γενικός Ελεγκτής σε επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων το 2023 είχε καταγράψει και τα ακόλουθα:

-Οι αρχικοί μισθωτές των 17 υποστατικών υπενοικίασαν ή πώλησαν τα υποστατικά σε τρίτους, σε ορισμένες περιπτώσεις μη δικαιούχους, σε αντίθεση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, εισπράττοντας σημαντικά μεγαλύτερα ποσά του ενοικίου που όφειλαν στο Δήμο Λάρνακας.

-Τα δάνεια που λήφθηκαν για ανέγερση των εστιατορίων από το Ταμείο Δημοσίων Δανείων και των οποίων το υπόλοιπο στις 31/12/2014 ήταν €799.138, δεν αποπληρώθηκαν από τους πλείστους από αυτούς.

-Η σύμβαση μίσθωσης που υπέγραψε ο Κηδεμόνας το 2015 με τον Δήμο Λάρνακας περιείχε αδυναμίες και παραλείψεις αφού επέτρεπε την υπεκμίσθωση σε μη δικαιούχους ενώ δεν προέβλεπε την αποπληρωμή των δανείων.

-Δύο εκ των τριών ιδιοκτητών εστιατορίων στην Πιαλέ Πασιά στους οποίους παραχωρήθηκαν τρία κενά οικόπεδα το Μακένζι, αντί να μεταστεγαστούν, πώλησαν το δικαίωμα χρήσης του οικοπέδου.

-Δεν φαίνεται να δηλώνονται όλα τα εισοδήματα των κέντρων αναψυχής στο Τμήμα Φορολογίας.

-Οι οφειλές του Δήμου Λάρνακας στο Ταμείο Διαχείρισης ανέρχονται σε €469.483.

-Οι οφειλές των υπομισθωτών στο Δήμο Λάρνακας στις 30/6/2016 ανέρχονταν σε €329.479.

-Οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης καθώς και το ύψος ορισμένων κέντρων δεν συνάδουν με το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε σχέση με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την πρόθεση του Υπουργείου του να αναθέσει απευθείας σε πρόσωπα που παράνομα νέμονται τουρκοκυπριακές περιουσίες στην περιοχή Μακένζυ, νομιμοποιώντας έτσι παράνομες υπεκμισθώσεις και παράνομη κατοχή, η Υπηρεσία μας δίνει στη δημοσιότητα σχετική επιστολή που είχαμε διαβιβάσει στις 25.8.2023 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων.

Καλούμε εκ νέου την Κυβέρνηση να επιδείξει την αναγκαία βούληση για πάταξη των παρανομιών και όχι επιβράβευση των παρανομούντων, κατά τρόπο μάλιστα που δεν είναι καν συμβατός με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ο Κηδεμόνας πρέπει να προβεί σε ανάκτηση των τ/κ περιουσιών για τις οποίες δεν υπάρχει νόμιμη σύμβαση μίσθωσης και αυτές να παραχωρηθούν ακολουθώντας ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες.