Μήνυμα προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας για ουσιαστικές αποφάσεις όσον αφορά τη στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες άρχισαν να στέλνουν οι συντεχνίες, ενόψει της νέας συνάντησης που θα γίνει αύριο Παρασκευή για το θέμα των ξένων εργατών.

Όπως γράψαμε προ ημερών, στη νέα συνάντηση, την τρίτη κατά σειρά τον τελευταίο μήνα για το θέμα, μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου και των επικεφαλής των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Παναγιώτου αναμένεται να παρουσιάσει έγγραφο για αναβάθμιση της Επιτροπής Παρακολούθησης της υφιστάμενης στρατηγικής, προκειμένου να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή και ενημέρωση όλων των εταίρων στην όλη διαδικασία.

Ως εκ τούτου, ο προτεινόμενος νέος ρόλος της Επιτροπής για τη νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, που ως γνωστόν εγκρίθηκε πέρσι από την περασμένη κυβέρνηση προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τις συντεχνίες, αναμένεται εν πολλοίς να καθορίσει και την έκβαση του διαλόγου.

Οι συντεχνίες, οι οποίες εδώ και ένα χρόνο περίπου επιμένουν στην επανασύσταση των τεχνικών επιτροπών που λειτουργούσαν στο παρελθόν και εξέταζαν ανά κλάδο τις αιτήσεις για ξένους εργάτες, ζητούν ουσιαστικές αλλαγές στην ίδια τη στρατηγική και κρατούν, όπως πληροφορούμαστε, μικρό καλάθι για τη νέα συνάντηση.

Την ίδια ώρα, όμως, δεν αποκλείουν συνέχιση του διαλόγου, εφόσον οι όροι εντολής της επιτροπής παρακολούθησης που θα προταθούν θα ανοίγουν τον δρόμο για ουσιαστικές αλλαγές, προκειμένου να τερματιστεί η παρατηρούμενη, όπως υποστηρίζουν, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αλλά και υπόσκαψη των συλλογικών συμβάσεων.

Ενόψει των πιο πάνω, οι συντεχνίες επιχείρησαν χθες μέσω των εκφραστικών τους οργάνων να εξασφαλίσουν πως στην αυριανή συνάντηση θα ξεκαθαρίσει το όλο θέμα γύρω από τη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων για εργοδότηση ξένων από τρίτες χώρες, η οποία, αν και έχει επισπευστεί, δεν αφήνει απόλυτα ικανοποιημένες τις εργοδοτικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα, το «Εργατικό Βήμα», η εφημερίδα που εκδίδει η ΠΕΟ, ανέφερε χθες πως η συντεχνία αναμένει αυτήν την Παρασκευή «να ξεκαθαρίσει το ζήτημα», υπενθυμίζοντας την ίδια ώρα πως το θέμα της στρατηγικής της απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες «βρίσκεται σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι ένα θέμα που επηρεάζει όλους τους εργαζόμενους, δημιουργώντας συνθήκες εργασιακής απορρύθμισης».

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και η «Εργατική Φωνή», η εφημερίδα που εκδίδει η ΣΕΚ, επισημαίνοντας πως «εν αναμονή της οριστικής υποβολής εγγράφου από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή η επόμενη συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων για το μείζον ζήτημα της Στρατηγικής Απασχόλησης Ξένων Εργατών από Τρίτες χώρες».

Η ΣΕΚ ενημερώνει πως στην προηγούμενη σύσκεψη, την περασμένη Παρασκευή, ο γ.γ. της συντεχνίας Ανδρέας Φ. Μάτσας επανέλαβε τη θέση ότι για τη ΣΕΚ δεν μπορεί να υπάρχει οριστική διευθέτηση «αν δεν επανασυσταθούν τεχνικές συμβουλευτικές επιτροπές και αν δεν καθοριστούν σαφή κριτήρια και διαδικασίες, ώστε να αρθεί η απορρυθμιστική τάση που δημιουργείται από την ανεξέλεγκτη παραχώρηση αδειών σε ξένους εργάτες τρίτων χωρών».

Αναφέρεται ακόμα πως το ζήτημα θα πρέπει να κλείσει «έτσι ώστε να τεθεί οριστικός φραγμός σε κρούσματα και περαστικά εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργατών» καθώς «τo υφιστάμενο καθεστώς, όπως έχει διαφανεί στην πράξη, διαταράσσει την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς εργασίας, πλήττοντας σοβαρά την κοινωνική συνοχή της χώρας».

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα φέτος οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία και διαφωνία τους με την υφιστάμενη στρατηγική, υποστηρίζοντας πως η Κυβέρνηση «προχωρεί χωρίς καμία διαβούλευση, παρακάμπτοντας τον κοινωνικό διάλογο, στην παραχώρηση αδειών απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων», προειδοποιώντας, τότε, ακόμα και για εργασιακή αναταραχή.