Σε μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές της Κύπρου εξελίσσονται τα Λιβάδια, που θ’ αποτελούν από το καλοκαίρι γεωγραφικό διαμέρισμα του Δήμου Λάρνακας μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ανάπτυξη του δήμου ξεκίνησε αμέσως μετά την απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών από την περιοχή των πρώην διυλιστηρίων. Η άρση της οδηγίας Seveso τον περασμένο Μάιο, ωστόσο, που ξεκλείδωσε μια μεγάλη παρθένα περιοχή, εκτίναξε το ενδιαφέρον.

«Δεν βιώσαμε ξανά τέτοια κατάσταση. Η ζήτηση είναι άνευ προηγουμένου για τα Λιβάδια», ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Μάριος Αρμένης, σημειώνοντας πως μόνο στην περιοχή που απελευθερώθηκε βρίσκονται σε εξέλιξη, αδειοδοτήθηκαν ή υποβλήθηκαν αιτήσεις στο Τμήμα Πολεοδομίας επενδύσεις που αγγίζουν τα €115 εκατ. Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά εκτείνεται σ’ ολόκληρη την επικράτεια του δήμου, στην οποία υπάρχει εδώ και καιρό οικοδομικός οργασμός. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται μεγάλες οικιστικές αναπτύξεις που αγγίζουν τα €20 εκατ., χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό το ποσό οι μικρές πολυκατοικίες και οι μεμονωμένες κατοικίες.

Σημειώνεται πως, η συνολική περιοχή που απελευθερώθηκε μετά τον τερματισμό της Seveso φτάνει τα 4,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από αυτή την έκταση περίπου το 65% βρίσκεται στον Δήμο Λιβαδιών και το υπόλοιπο ανήκει στον Δήμο Λάρνακας, στα όρια του οποίου βρίσκεται και το χρυσοφόρο παραλιακό μέτωπο μήκους τριών χιλιομέτρων. Η ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο, το 80% του οποίου ανήκει στις εταιρείες πετρελαιοειδών, αργεί ακόμη, αφού υπολείπεται η απορρύπανση του εδάφους και η ανάκτηση της παραλίας που χάθηκε λόγω της διάβρωσης. Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο, με την περιοχή που ανήκει στα Λιβάδια, στην οποία ήδη άρχισαν οι πρώτες αναπτύξεις. Η περιοχή αυτή ξεκινά από το πρώην διυλιστήριο και φτάνει μέχρι τα όρια της Ορόκλινης. Είναι πλέον χωρισμένη σε ζώνες που επιτρέπουν την οικιστική, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη, με το Σχέδιο Περιοχής να ευνοεί την δημιουργία οικογειτονιών και πράσινων δρόμων.

Επένδυση €50 εκατ. από Ισραηλινό

Μέχρι στιγμής η πιο μεγάλη επένδυση στην περιοχή που απελευθερώθηκε, αφορά στην ανέγερση 273 πολυτελών διαμερισμάτων, που θα στοιχίσουν €50 εκατ., από εταιρεία που ανήκει σε Ισραηλινό. Ο ίδιος επιχειρηματίας, που επενδύει για πρώτη φορά στην Κύπρο, προτίθεται ν’ ανεγείρει στην ίδια περιοχή και ένα boutique hotel, το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Αρμένης, θα είναι το πρώτο ξενοδοχείο στα όρια του Δήμου Λιβαδιών. Η ανάπτυξη θα γίνει στην τουριστική περιοχή κοντά στον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας, απέναντι από την πλευρά της θάλασσας και ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις για πολεοδομική άδεια.

Το πρώτο έργο στην περιοχή που απελευθερώθηκε, πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει δίπλα από το πρώην διυλιστήριο και εκτελείται από Κύπριο επιχειρηματία ανάπτυξης γης. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους €30 εκατ. με πολυτελή διαμερίσματα και καταστήματα. Το επόμενο διάστημα, εξάλλου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λιβαδιών, άλλοι δύο Κύπριοι ιδιοκτήτες ανάπτυξης γης θ’ αναγείρουν στην τουριστική περιοχή τρεις μεγάλες οικιστικές αναπτύξεις με διαμερίσματα, που θα κοστίσουν συνολικά €35 εκατ.

Εάν συγκρίνει κάποιος τα στοιχεία των δύο τελευταίων χρόνων αντιλαμβάνεται αμέσως τι σημαίνουν οι αριθμοί που προαναφέρθηκαν για την περιοχή, που τώρα άρχισε να δείχνει τη δυναμική της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο Δήμος Λιβαδιών, το 2022 εκδόθηκαν 82 άδειες για κατοικίες και 174 διαμερίσματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το 2023 έτος κατά το οποίο εκδόθηκαν 86 άδειες για κατοικίες και 328 διαμερίσματα, ενώ υποβλήθηκαν 160 νέες αιτήσεις για άδειες οικοδομής. «Είχαμε συνολικά 328 διαμερίσματα το 2023 και τώρα σε μόνο μια ανάπτυξη θα κτιστούν 273», υπέδειξε ο δήμαρχος Λιβαδιών, σημειώνοντας πως έχει συνεχώς επαφές με επενδυτές κυρίως από την Κύπρο, το Ισραήλ και τον Λίβανο. «Πρόσφατα ήρθαν τρεις επενδυτές και ανέφεραν πως θέλουν να επενδύσουν μόνο στα Λιβάδια, λόγω των προοπτικών που διανοίχθηκαν από την απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών», πρόσθεσε.

Επείγουν σημαντικά οδικά έργα στην περιοχή

Η μεγάλη ανάπτυξη πάντως πρέπει να συνοδευτεί και με σημαντικά οδικά έργα στην περιοχή, προκειμένου να μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στην αύξηση του πληθυσμού και των αναγκών. Ένα από αυτά, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Λιβαδιών, είναι η ολοκλήρωση της πολύπαθης Λεωφόρου Παναγούλη που παραμένει στάσιμη για περισσότερα από 15 χρόνια. Πρόκειται για μια κομβικής σημασίας οδική αρτηρία, που ενώνει τη Λάρνακα με τα Λιβάδια και η ολοκλήρωσή της συνδέεται με την αποσυμφόρηση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας. Η δεύτερη φάση του έργου κρίνεται επιτακτική και λόγω της ύπαρξης δύο σχολείων στον δρόμο που διοχετεύεται τώρα η κίνηση, στον οποίο γίνεται το αδιαχώρητο τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών. Παρά το γεγονός πως έπειτα από χρόνια κινήθηκαν οι διαδικασίες, ο δρόμος είναι μακρύς για την πολυσύχναστη Λεωφόρο, αφού μόλις το 2025 θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για μελέτη που θα διαρκέσει δύο χρόνια. Με αυτά ως δεδομένα γίνεται αντιληπτό πως οι κατασκευαστικές εργασίες δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν το 2027.

Η περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Αρμένη, έχει ανάγκες και για νέα σχολεία. Ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει την ανέγερση περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου στα όρια με την Ορόκλινη, ωστόσο, υπάρχουν ανάγκες και για σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, αφού το Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής ασφυκτιούν από υπερπληθυσμό.

Εν τω μεταξύ, σημαντικά για την αναζωογόνηση της εικόνας της περιοχής κρίνονται δύο έργα €4,5 εκατ. που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης. Αυτά αφορούν στην ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα της κοινότητας και στη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου στην περιοχή «Πανέρκα», που βρίσκεται κοντά στην περιοχή που απελευθερώθηκε.