Την εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων και ποινών ζητά το Τμήμα Φορολογίας, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Το αρμόδιο τμήμα ετοιμάζει τις εισηγήσεις του, τις οποίες θα προωθήσει στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συμβάλουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας του τμήματος αλλά και στη φορολογική συμμόρφωση των πολιτών.

Κατά τη συζήτηση, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Τμήμα Φορολογίας, ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, δήλωσε πως θα πρέπει να είναι πιο αποτρεπτικές οι ποινές όταν μια εταιρεία ή μεγάλος οργανισμός δεν υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς, όπως είπε, το πρόστιμο των €100 είναι μικρό.

Είπε, επίσης, πως θα υποβάλει εισήγηση για να μειωθούν περαιτέρω οι συναλλαγές σε μετρητά, έτσι ώστε το Τμήμα να είναι ενημερωμένο για όλες τις συναλλαγές που γίνονται. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως με το νέο μηχανογραφικό σύστημα θα ελέγχεται η συμφιλίωση του κύκλου εργασιών μεταξύ του ΦΠΑ και του φόρου.

Περισσότερες εισπράξεις

Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα, είπε ότι με το νέο μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2025, όταν οι εταιρείες εγγράφονται στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών θα ενημερώνεται αμέσως και το Τμήμα Φορολογίας.

Οι εισπράξεις του Τμήματος πέρσι ήταν αυξημένες κατά €700 εκατ., αγγίζοντας τα €6.7 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου όσο και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αύξηση των εισπράξεων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2022, προϋπολογίστηκαν εισπράξεις €1,9 δισ. για φορολογίες και τελικά εισπράχθηκαν €2,8 δισ., δηλαδή €900 εκατ. περισσότερα.

Όπως είπε ο Έφορος Φορολογίας, το 2019 το Τμήμα Φορολογίας είχε εισπράξεις ύψους €4.6 δισ. και στο τμήμα εργάζονταν 510 λειτουργοί, ενώ πέρσι οι εισπράξεις άγγιξαν τα €6.7 δισ. και το προσωπικό μειώθηκε στους 480 λειτουργούς. Ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει το Τμήμα αλλά και στις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την πλήρωση των θέσεων.

Γ. Ελεγκτής : Το Τμήμα δεν αξιοποιεί όλα τα εργαλεία

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στη μη σωστή αξιοποίηση των εργαλείων που έχει στη διάθεση του το Τμήμα Φορολογία για τη δέσμευση περιουσιών και καταθέσεων.

Όπως είπε, από το 2014 μέχρι το 2023 το τμήμα τοποθέτησε ΜΕΜΟ σε ακίνητα αξίας €1.2 δισ. και εισέπραξε €508 εκατ. Είπε, επίσης, πως προχώρησε στη δέσμευση καταθέσεων ύψους €5 εκατ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες το Τμήμα. Στην έκθεσή της, η Υπηρεσία, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, διαπιστώνει πως έγιναν συμψηφισμοί ΦΠΑ από εταιρίες, οι οποίες συνδέονταν μεταξύ τους, για ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για χρονικό διάστημα πολλών χρόνων. Όπως είπε, το 2022 έγιναν επιστροφές ΦΠΑ €603 εκατ.

Παράλληλα, σημείωσε, δεν έγιναν επί τόπου έλεγχοι και έγιναν δεκτές οι δηλώσεις των εταιριών χωρίς να γίνει διασταύρωση στοιχείων, δηλαδή αν μια εταιρία έχει άλλες οφειλές προς το δημόσιο, όπως στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να παρακρατηθούν οφειλές, πριν την επιστροφή φορολογιών. Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή, απάτη και ξέπλυμα.

Η θέση του Εφόρου

Από την πλευρά του, o Έφορος Φορολογίας Σωτηρης Μαρκιδης, δήλωσε πως δεν μπορεί να ελέγχονται όλοι φορολογούμενοι, τονίζοντας πως σημασία έχει να είναι καλά τα μηχανογραφικά συστήματα, για να εντοπίζονται οι περιπτώσεις υψηλού κινδύνου.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, να έχουμε σημαντικά εργαλεία και μηχανογραφικά συστήματα καθώς υποβάλλονται χιλιάδες εκατομμύρια δηλώσεις τον χρόνο» τόνισε. Υπέδειξε, επίσης, πως χωρίς σύγχρονα μηχανογραφικά σύστηματα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με το Κτηματολόγιο και άλλες υπηρεσίες, δεν γίνεται σωστή δουλεία.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως μέσα από το νέο σύστημα, εντός 12 μήνων επιστράφηκε ΦΠΑ ύψους €500 εκατ. Είπε ακόμα πως το Τμήμα καταβάλλει προσπάθειες για να μετεξελιχθεί σε σύγχρονη φορολογική αρχή και αναφέρθηκε στη σύσταση της ανεξάρτητης Επιτροπής Ενστάσεων, η οποία θα εξετάζει όλες τις ενστάσεις.

Αναφερόμενος στην εκκαθάριση φορολογιών, σημείωσε πως έγιναν 2.2 εκατ. εκκαθαρίσεις για το 2021 και για τα φυσικά πρόσωπα για το 2022. Αναφέρθηκε στη εκστρατεία για τον μειωμένο ΦΠΑ κατά την αγορά ή ανέγερση κατοικίας, κατά την οποία εισπράχθηκαν €40 εκατ.  Για  το θέμα του συμψηφισμού, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει τώρα από το Τμήμα, καθώς θα πρέπει να υπάρξει ένα μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο να ελέγχει αυτόματα τις οφειλές προς το δημόσιο.