Σε 24ωρη απεργία καλούνται από τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ να κατέλθουν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρολογικά και μηχανολογικά έργα, μετά από απόφαση του συνδικαλιστικού κινήματος να διεκδικήσει δυναμικότερα μια συμφωνία που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Η απόφαση για 24ωρη απεργία έρχεται ως συνέχεια, όπως υποστηρίζουν, του αδιεξόδου για ανανέωση της κλαδικής σύμβασης στον κλάδο, κατά τις διαπραγματεύσεις ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας. Η απεργία, όπως πληροφορείται ο «Φ», αναμένεται να επηρεάσει κυρίως μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με ηλεκτρολογικές εργασίες, με οργανωμένο εργατικό δυναμικό, δηλαδή εγγεγραμμένο σε συντεχνίες.

Οι συντεχνίες ζητούν να υπάρξει κλαδική σύμβαση με τα μέλη του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων Κύπρου (ΣΕΜΗΕΚ) και δεν αποκλείουν κλιμάκωση των μέτρων για διεκδίκηση των αιτημάτων τους, εμπλέκοντας στη διαφορά και τα μέλη τους στην οικοδομική βιομηχανία, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Εξάλλου, και οι εργαζόμενοι στις οικοδομές βρίσκονται εδώ και καιρό σε αναμονή για διεκδίκηση των δικών τους αιτημάτων, καθώς οι διαπραγματεύσεις για ανανέωση της κλαδικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία βρίσκονται εδώ και καιρό ενώπιον της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, χωρίς ακόμα ουσιαστικές εξελίξεις.

Όσον αφορά τη διαφορά των συντεχνιών με τον ΣΕΜΗΕΚ, αυτή όπως μας αναφέρθηκε χρονολογείται, καθώς εδώ και χρόνια οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ ζητούν επαναφορά της κλαδικής σύμβασης που υπήρχε με τον Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων, ο οποίος όμως δεν υφίσταται πλέον, με αρκετά μέλη του να βρίσκουν «στέγη» στον ΣΕΜΗΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», ελάχιστα μόνο μέλη του ΣΕΜΗΕΚ, κυρίως μεγάλες εταιρείες, έχουν πλέον επιχειρησιακές συμβάσεις με το συνδικαλιστικό κίνημα, με τις συντεχνίες όμως να ζητούν εδώ και καιρό να υπάρξει κλαδική σύμβαση, όπως στο παρελθόν, θέση την οποία απέρριψε στο παρελθόν ο ΣΕΜΕΗΚ.

Ενόψει των πιο πάνω, όπως γνωστοποίησε στα ΜΚΔ η ΠΕΟ, «οι εργαζόμενοι στους εργολήπτες Ηλεκτρολογικών και Μηχανολογικών Έργων μέλη των Συντεχνιών Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Μηχανοτεχνιτών ΠΕΟ και της αντίστοιχης της ΣΕΚ, εξήγγειλαν για τις 18 Απριλίου 24ωρη απεργία, διεκδικώντας επαναφορά και επικαιροποίηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης».

«Οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν τη σημασία που θα έχει η επαναφορά της κλαδικής συλλογικής σύμβασης και είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι, κάτω από την καθοδήγηση των συντεχνιών τους, θα εντείνουν την προσπάθεια και τον αγώνα αν χρειαστεί για να πετύχουν τον στόχο αυτό», δήλωσε στο «Εργατικό Βήμα», το εκφραστικό όργανο της ΠΕΟ, ο γ.γ.. της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου, «καλώντας την εργοδοτική πλευρά να αποδεχτεί, επιτέλους, τα αυτονόητα».
Σύμφωνα με ανάρτηση της ΠΕΟ, οι δύο συντεχνίες ενημέρωσαν με επιστολή τους τον πρόεδρο και τα μέλη του ΣΕΜΗΕΚ, καθώς και όλους τους εργολήπτες Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων που δεν ανήκουν στον σύνδεσμο, σχετικά «με την απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων να προχωρήσουν στη λήψη απεργιακών μέτρων, μετά την κήρυξη σε αδιέξοδο της διαδικασίας για ανανέωση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων στις 5 Απριλίου 2024».

Τα μέτρα, σύμφωνα με τις συντεχνίες, θα είναι καθολικά και θα αφορούν όλους τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους πιο πάνω τομείς.