Για περίπλοκη δομή διακυβέρνησης στο Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) κάνει μεταξύ άλλων λόγο η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Ινστιστούτο.

Για την έκθεση με θέμα «Έλεγχος Ινστιτούτου Κύπρου για τα έτη 2019-2021», Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε έλεγχο συμμόρφωσης στο ΙΚυ για τα έτη 2019- 2021, αναφορικά με το ποσό της κρατικής χορηγίας που του παραχωρήθηκε.

Τα σημαντικότερα ευρήματα, που προέκυψαν από τον πιο πάνω έλεγχο, όπως αναφέρει η ΕΥ αφορούν μεταξύ άλλων και τα πιο κάτω:

-Παρόλο που το ΙΚυ συστάθηκε ως ξεχωριστή νομική οντότητα για την υλοποίηση των στόχων του Κυπριακού Ερευνητικού και Ακαδημαϊκού Ιδρύματος (ΚΕΑΙ), η διαχείριση των δραστηριοτήτων του διενεργείται από το Συμβούλιο Επιτρόπων του ΚΕΑΙ.

-Στο Συμβούλιο Επιτρόπων του ΚΕΑΙ, το οποίο διαχειρίζεται τις δραστηριότητες του ΙΚυ, συμμετέχουν αξιωματούχοι του Κράτους, χωρίς ωστόσο η συμμετοχή τους να έχει θεσμοθετηθεί.

-Στο Καταστατικό του ΙΚυ δεν περιλαμβάνεται πρόνοια που να καθορίζει τη μέγιστη διάρκεια θητείας των μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του ΙΚυ, με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη να παραμένουν στο ΔΣ, είτε ως ενεργά είτε ως επίτιμα, για όσο καιρό επιθυμούν.

-Παρόλο που το ΙΚυ θεωρείται δημόσια εταιρεία και, σύμφωνα με τον περί Εταιρειών Νόμο, ο ελάχιστος αριθμός μελών της καθορίζεται σε επτά, ο αριθμός μελών του ΙΚυ είναι πέντε.

-Το ΚΕΑΙ, το οποίο διαχειρίζεται τις δραστηριότητες του ΙΚυ, κατέχει μετοχές σε εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα με το ΙΚυ, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντων των μελών του και ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών αυτών και του ΙΚυ. Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου στις εταιρείες αυτές ανήκει σε μέλη του ερευνητικού προσωπικού του ΙΚυ.

-Ο τέως Πρόεδρος εκτελούσε καθήκοντα Προέδρου από το 2007, λαμβάνοντας μισθούς και ωφελήματα που δεν εντοπίζονται σε άλλα συμβόλαια κρατικών αξιωματούχων και με πρόνοια στο συμβόλαιό του ότι, με τη λήξη της εργοδότησής του, θα του απονεμηθεί ο τίτλος «Ομότιμου Προέδρου» και θα του παραχωρηθεί γραφείο και πρόσβαση στους πόρους του ΙΚυ. Για τη συγκεκριμένη πρόνοια δεν εντοπίστηκε σχετική απόφαση του Συμβουλίου. Το εν λόγω άτομο, μετά τη λήξη της θητείας του ως Προέδρου, συνεχίζει να εργοδοτείται στο ΙΚυ ως Καθηγητής και αναμένεται να αφυπηρετήσει σε ηλικία μεγαλύτερη των 74 ετών, παρόλο που ο ίδιος έπρεπε να είχε συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του. Επίσης, ήταν παρών σε αρκετές συνεδρίες κατά τις οποίες λήφθηκαν αποφάσεις που αφορούσαν στο συμβόλαιο εργοδότησής του.

-Δεν έχουν καταρτιστεί Σχέδια Υπηρεσίας για το προσωπικό, αλλά οι όροι εργοδότησης αναφέρονται στα σχετικά συμβόλαια, τα οποία παρουσιάζουν ανομοιομορφίες. Οι προσλήψεις του προσωπικού γίνονται στη βάση πολιτικών που εκδίδονται από το ΙΚυ, χωρίς να υπάρχουν Κανονισμοί που να ρυθμίζουν όλα τα θέματα που αφορούν στο προσωπικό και στη λειτουργία του ΙΚυ ενώ δεν έχει υιοθετηθεί μηχανισμός καταγραφής και παρακολούθησης του χρόνου απασχόλησης του προσωπικού.