Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις καλύτερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία που δημοσιεύτηκαν χθες, χωρίς την ίδια ώρα να παραγνωρίζει την αβεβαιότητα που προκύπτει λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και η οποία αυξάνεται μετά την πρόσφατη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι στις 16 Απριλίου 2024, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δημοσίευσε την έκθεση World Economic Outlook (WEO Απριλίου) με τίτλο «Σταθερά αλλά Αργά: Ανθεκτικότητα εν μέσω Απόκλισης» (Steady but Slow: Resilience amid Divergence) στην οποία αναφέρει σε γενικές γραμμές ότι, η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως ήταν εκπληκτικά ανθεκτική σε συνθήκες παγκόσμιου αποπληθωρισμού του 2022-2023, παρά τις σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών. Επίσης αναφέρει ότι, οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες προοπτικές είναι πλέον σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι σε σύγκριση με πέρυσι. Στην έκθεση Απριλίου 2024, παρουσιάζονται και οι νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σημειώνοντας πως με βάση τις εκτιμήσεις αυτές:

  • Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 εκτιμάται στο 2.7% και για το 2025 στο 2.9%. Η πρόβλεψη για το 2024 παραμένει η ίδια με την προηγούμενη του ΔΝΤ (WEO Οκτωβρίου 2023), ενώ η πρόβλεψη για το 2025 έχει μειωθεί οριακά κατά 0.1 π.μ.
  • Η ανεργία προβλέπεται για το 2024 και 2025 να μειωθεί στο 5.9% και 5.7%, αντίστοιχα και είναι χαμηλότερη κατά 0.5 π.μ. περίπου από τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ
  • Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι στο 2.3% και 2.0% τα έτη 2024-2025, αντίστοιχα, οι οποίες αυξήσεις είναι χαμηλότερες κατά 0.1-0.2 π.μ. αντίστοιχα από τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ.

«Το Υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι καλύτερες από τις προηγούμενες και αρκετά κοντά σε αυτές του Υπουργείου Οικονομικών και αναγνωρίζουν την ανθεκτικότητα και προοπτικές της κυπριακής οικονομίας όπως είχε αναφέρει ο επικεφαλής κλιμακίου του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων τον Μάρτιο 2024 στο πλαίσιο αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας δυνάμει του Άρθρου IV του ΔΝΤ», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ υπενθυμίζοντας επίσης και την πρόσφατη δήλωση του κλιμακίου του Ταμείου.

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει επίσης όπως αναφέρει ότι  οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία, παρά τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα «δεικνύει την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς, στη βάση των υγιών χρηματοοικονομικών δεικτών και της καλής επίδοσης της οικονομίας ειδικά στους τομείς του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών». Ωστόσο, προσθέτει, η αβεβαιότητα γύρω από τις μακροοικονομικές προοπτικές παραμένει υψηλή λόγω του δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος από τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και της πολεμικής σύρραξης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας που ακόμη μαίνεται και κινδυνεύει να κλιμακωθεί σε μια πιο εκτεταμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. «Καθώς στο παρόν στάδιο είναι αδύνατον να προβλεφθεί η διάρκεια της σύρραξης και η τυχόν κλιμάκωσή της, δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθούν οι όποιοι κίνδυνοι στην κυπριακή οικονομία», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.