Πολλά ερωτήματα προκύπτουν μετά τον τερματισμό της σύμβασης με την Kition Ocean Holdings, για την επένδυση μαμούθ του 1.2 δισ.  σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας. Η Κυβέρνηση όπως μετέδωσε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ το philenews επέδωσε το πρωί επιστολή τερματισμού της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία η οποία, μάλιστα, έχει άμεση ισχύ.

Αυτό σημαίνει όπως μας πληροφόρησαν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές πως ξεκινά πλέον διαδικασία προκειμένου το κράτος να παραλάβει το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, η ομαλή λειτουργία των οποίων δεν αναμένεται να επηρεαστεί. Ήδη έχουν ενημερωθεί η Αρχή Λιμένων που θα αναλάβει τη διαχείριση, καθώς και η Αστυνομία σε περίπτωση που χρειαστεί, όπως μας αναφέρθηκε, «η διακριτική παρέμβασή της».

Σημειώνεται πως στις 12:00 το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με την εταιρεία για να συζητηθεί η ομαλή παραχώρηση του λιμανιού και της μαρίνας προς το κράτος, ωστόσο αναβλήθηκε, αφού η Kition, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρνήθηκε να εμφανιστεί. Αυτό καταδεικνύει πως η εταιρεία ενδεχομένως να υλοποιήσει την προειδοποίησή της για προσφυγή στα κυπριακά δικαστήρια, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει μέσω συνέντευξής στου στον «Φ» το περασμένο Σάββατο ο CEO της Oliver Corlette.

Στην περίπτωση που η εταιρεία αρνηθεί να παραχωρήσει το λιμάνι και τη μαρίνα και προσφύγει στη δικαιοσύνη, τότε θα προσφύγει και το κράτος με στόχο την εξασφάλιση διατάγματος που να του εκχωρεί τη διαχείριση τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εάν εκδοθεί διάταγμα που εκχωρεί τη διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας στο κράτος και αυτό αγνοηθεί από την εταιρεία, τότε θα προσφύγει ξανά στη δικαιοσύνη η Κυβέρνηση για παρακοή διατάγματος. Προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα, εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με τη Νομική Υπηρεσία.   

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Δευτέρας πως «έχει παραδοθεί στην εταιρεία Kition Ocean Holdings Ltd ειδοποίηση τερματισμού της σύμβασης παραχώρησης του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει, «γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του λιμανιού και της μαρίνας, μέσα από την ανάληψη της διαχείρισης από την Αρχή Λιμένων Κύπρου και την πολιτεία».

Παράλληλα, προστίθεται «το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους των εργαζομένων για ενημέρωση και συντονισμό σχετικά με την εφαρμογή των εργατικών νομοθεσιών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους».